Baba

6 ijesztő, de ártalmatlan jelenség a babánál

Ha újdonsült anya vagy, akkor biztosan találkozol olyan jelenséggel, ami ijesztő a babáddal kapcsolatban, miközben teljesen normális jelenségről van szó.
2019. Július 16.
6 ijesztő, de ártalmatlan jelenség a babánál

Íme, azok az egészségügyi tünetek, amelyek miatt sok anya aggódik, pedig ártalmatlanok.

1. Normális, hogy minden éjjel órákat sír a baba?

Nem mondunk újat azzal, hogy a kisbabák sokat sírnak. De amikor a baba órákig sír a karodban és sehogy nem tudod megnyugtatni, akkor azt gondolhatod, hogy valami baj van. “Az első három hónapban Gavin minden délután 5 óra körül nyűgös lett. Nem tudtam megnyugtatni, ezért azt gondoltam, hogy valamit én csinálok rosszul” – meséli a parents.com-nak Tricia Heiserman.Ez a jelenség – mármint a vigasztalhatatlanul síró baba – szinte minden csecsemőnél megfigyelhető. Általában délután 4 és 7 között sírósak a babák, és jellemzően az első három hónapban tapasztalható a jelenség. A nyűgösség az ötödik és a nyolcadik hét között emelkedő tendenciát mutat, majd a harmadik hónap végére eltűnik. Zavaró, sőt ijesztő tud lenni a szinte vigasztalhatatlan kisbaba, de teljesen ártalmatlan és normális a jelenség- magyarázza dr. Benjamin Danielson, gyermekklinikai igazgató.Lehetséges, hogy kólika áll a jelenség hátterében, mindenesetre amit tehetsz, hogy napközben leteszed a babát aludni, és ha semmi nem használ, akkor sétáljatok nagyokat. Próbáld magad arra emlékeztetni, hogy nem tart örökké ez az állapot. “Meredith 7 hetes korától minden áldott nap este órákig sírt. Bármivel próbálkoztunk, nem használt” – meséli Caroline Warthen. “Amikor 3 hónapos lett, egyszer csak véget ért és lett egy mosolygós babánk.”

2. Mennyi bukás normális?

Bár a bukás önmagában is elég ijesztő lehet, nem jelent rosszat. Ha a baba súlya, általános állapota rendben van, akkor egyáltalán nem kell aggódni a bukás miatt. Más a helyzet akkor, ha a baba nagyon lassan gyarapszik, úgy tűnik fájdalma van vagy visszatérő légzési problémái, akkor refluxra kell gyanakodni. Ellenkező esetben bízzunk abban, hogy 6 hónapos kor környékén, ahogy jött, úgy megy a bukásos időszak – mondja dr. Gregory Germain, a Yale School of Medicine klinikai professzora.

3. Segítség! Székrekedése van a babának?

Bár nehéz elképzelni, Dr. Danielson szerint az, hogy a csecsemőknek ritkán van széklete általában nem aggasztó jel. “Valahol 1 hónapos kor körül a legtöbb csecsemő bélmozgása lelassul” – magyarázza. Egy tökéletesen egészséges babának is sokszor csupán hetente egyszer lesz széklete – és ez rendben van.Ha egy babának valóban székrekedése van, akkor ürítés közben sír, erőlködik a széklete pedig kemény. Ezekben az esetekben érdemes beszélni a gyermekorvossal és jó lehet, ha átmasszírozod a babát.

4. Nem rajong a szilárd ételért

Minden család életében mérföldkő, amikor a baba az első szilárd étellel találkozik. De nem mindenhol zökkenőmentes ez, a babák különbözőképpen reagálhatnak a szilárd táplálékra. Ha a baba elutasítja a szilárd ételt, akkor ne erőltessük – javasolja dr. Gregory Germain.Semmi értelme annak, ha idejekorán próbáljuk elfogadtatni a babával a szilárd táplálékot. Kevés esély van arra, hogy a baba éhezik, ha az anyatej vagy tápszer mellett nem nagyon eszik mást az első életévben. Ha a baba tiltakozik, akkor lépjünk hátra egyet. Fontos lenne, hogy a kisbaba élvezze az ételek ízét, textúráját, és, hogy az étkezések nyugodtak legyenek. Káros, ha hatalmi harcokat folytatunk az étkezéssel kapcsolatban, mert senki nem nyer ezekben a helyzetekben és a hangulat is csak feszült lesz. Ha a baba elutasítja az ebédet, akkor próbálkozzunk meg este, vacsoránál megkínálni az új étellel.

5. Miért ébred fel újra éjszakánként?

Az első időkben természetes, hogy a szülők kialvatlanok, mert a baba nem alussza át a kisbabát. De mi történik akkor, amikor a baba már hetekig szépen végigalussza az éjszakákat, majd egyszer csak újra meg-megébred és kezdődik minden elölről?Sokszor előfordul, hogy a már jól alvó babák is egyéves koruk körül újra felébrednek éjszakánként. Ennek sok oka lehet, hiszen az alvásukra hatással van egy utazás, betegség, fogzás, növekedési ugrás, a fejlődési mérföldkövek közeledtével átmenetileg újra felébredhetnek éjszakánként.Ilyen esetekben is ragaszkodj az esti rutinhoz. Claire Lerner, egy nonprofit oktatási szervezet igazgatója szerint, ha a baba tudja, hogy ott vagy a közelében, akkor megnyugszik és vissza fog aludni.

6. Lázas a baba – mikor kell orvoshoz menni?

Nem szabad pánikba esni attól, ha a baba lázas. A láz egy tünet, nem maga a betegség. Az érvényes protokoll alapján a következőket kell tudni:

  • lázat csillapítani csak indokolt esetben kell, ha a baba egyébként jól van, nem levert, akkor nem szükséges a lázcsillapítás

    kivételt képez, ha a baba 0-3 hónapos és 38 fokos, vagy ennél magasabb a testhőmérséklet, illetve ha 3-6 hónapos babának 39 fokos vagy azt meghaladó láza van, azonnal orvost kell hívni.

Mikor beszélünk lázról?

  • 38-39 °C – mérsékelt láz
  • 39-40,5 °C – magas láz
  • 40,5 °C felett – igen magas láz.

Ne feledjük, hogy a 6 hónapnál fiatalabb babáknál a lázat végbélen keresztól mérjük és a kapott értékből mindig fél fokot le kell vonni!Ha köhögéssel, bágyadtsággal, étvágytalansággal, levertséggel, fülfájással, hasmenéssel, hányással jár a 39 °C-nál magasabb testhőmérséklet, akkor a 6 hónaposnál nagyobb babáknál is hívjunk orvost.

Milyen betegségeknél kell orvoshoz fordulni?

Ezek a leggyakoribb betegségek, amelyek egy éves kor alatt lehetnek a babáknak.

Felső légúti fertőzés

Ha a baba köhög, várjunk pár napot, párásítsuk a szobát, használjunk orrszívót. Ha a baba 3 napig lázas, rossz a közérzete, étvágytalan, akkor forduljunk orvoshoz.

Fülfertőzés

Figyelj, ha a baba nyűgös, lázas, alvási problémái vannak, a füléhez kap és mindez egy-három napig tart vagy a felső légúti fertőzés után jelentkeznek ezek a tünetek.Forduljunk orvoshoz, ha ezek a tünetek több mint három napig tartanak, vagy ha a baba 6 hónapnál fiatalabb és láthatóan súlyos fájdalmai vannak.

Gyomorfertőzés

Ha a csecsemő nyűgös, lázas 1-2 napig, hány, hasmenése van, akkor nagyon figyeljünk. Ha egyébként megfelelő mennyiségű folyadékot vesz magához és megvan a pisis pelenkák száma is, akkor nem kell nagyon aggódni. Ha azonban a hányás vagy a láz két napnál tovább tart, vagy ha a baba nem akar inni, véres a széklete vagy nem pisil, akkor forduljunk orvoshoz. Szalmonella vagy e. coli fertőzés is állhat ilyenkor a háttérben.(via parents.com)Kapcsolódó cikkeink: