Baba

Egy, kettő, három… induljon a hozzátáplálás!

Ha a kisbabád már elmúlt hat hónapos, lassan elkezdhetitek a kóstolgatást. A baba hozzátáplálása felelősségteljes feladat, melynek során fontos észben tartanod néhány dolgot!
2014. Október 27.

A csecsemő életében nagy mérföldkő, hogy az anyatejes táplálás mellett, mással is kiegészülnek az étkezései. A hozzátáplálás jelentősége az, hogy nagyban tudja befolyásolni a később kialakuló étkezési, és ízlési szokásokat! Fontos, hogy legyél nagyon türelmes az újfajta étkezések során, és ne lepődj meg, ha gyermeked kezdetben csak egy-két kanállal fogyaszt a számára még szokatlan állagú ételekből.

Csak természetesen!

Az első etetéssel szoptatás után próbálkozz. Ez azért praktikus, mert már nem éhes annyira a kicsi, nem lesz türelmetlen a kóstolgatás után. Aranyszabály, hogy egyszerre csak egy új alapanyaggal ismertesd meg, a következővel várj egy hétig. A baba lassan szokja az új ízeket, sokkal jobban bírja a monotóniát az étkezések során, mint mi felnőttek.

Az alapanyagok lassú bevezetése azért is nélkülözhetetlen, mert így könnyen észreveheted, ha a gyermeked esetleg allergiás lesz valamelyik zöldségre vagy gyümölcsre. Ha székrekedése vagy hasmenése lesz, nem kell találgatnod, hogy vajon melyik étel okozhatta? Ráadásul az első babapempők elkészítése remek alkalmat szolgáltat arra, hogy az egész család ráébredjen, milyen finom íze van a zöldségeknek mindenféle ízfokozó nélkül. Szóval röviden összefoglalva: eleinte semmiképp sem kell fűszerezni a baba ételeit, és nem kell túlságosan variálni a menüsoron sem.

Mivel kezdjünk?

Ilyen pici korban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges megfelelő enzimeket. Kezdhetsz almával vagy krumplival, de tényleg csak pár kiskanálnyi mennyiséggel próbálkozzatok először, mert mindkettő foghatja a székletet. Féléves kortól kínálhatsz még a gyerkőcödnek sárgarépát, sütőtököt, céklát, őszibarackot, meggyet, és gesztenyét. Valószínűleg könnyebben emészti meg a baba, ha főtt vagy párolt gyümölcspürével kínálod. Így viszont kevésbé vitamindús eledelt kapsz.

Ha a gyermeked eleinte idegenkedik a nyers gyümölcs ízétől, akkor fele-fele arányban készíts neki gyümölcspépet. Kevés nyers reszelt almát keverj az almakompótpéphez. Őszi-téli szezonban nehezebb dolgod lesz a gyümölcs kiválasztásánál. Déligyümölcs esetén vedd figyelembe, hogy éretlenül szedik le, és a hosszú szállítás előtt vegyszerekkel is kezelik. Ha ebben az időszakban kezded a hozzátáplálást, akkor lehet, hogy érdemes kipróbálnod valamelyiket a kiváló minőség, előre csomagolt bio gyümölcspürékből, amik garantáltan nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, és hozzáadott cukrot sem!

A pürék helyett az igény szerinti hozzátáplálást is alkalmazhatod, ez a BLW, vagyis baby-led weaning: például sárgarépa püré helyett adhatsz a babának párolt répát, ami felcsipegethet a tányérjáról. Ha van nagyobb testvér, akkor ez szinte adja magát, ugyanis a kicsik szeretik utánozni a nagyobb testvért, aki már egyedül eszik a falatkákat.

Azok a szülők, akik a BLW követői, azt szokták tapasztalni, hogy a baba szívesen kóstolgat mindenféle ételt, sokkal kevesebb gondjuk akad a szülőknek a szilárd ételek bevezetésével. Arra azonban mindig figyelj oda, hogy a falatok ne legyenek nagyok, és olyan alakúak legyenek, amit könnyen meg tud fogni a baba.

Igyon, de mit?

Ha már leszokóban van a babád a szopizásról, akkor szomjának oltására kezdetben kizárólag vizet adj! Lehet, hogy te gyümölcslevet vagy ízesített teát szeretsz kortyolgatni, de a gyermekedet inkább egészséges szomjoltóval kínáld! Sajnos az áruházak polcain megtalálható, legtöbb dobozos gyümölcslé tartósítószert tartalmaz, ráadásul rengeteg hozzáadott cukrot is. Természetesen vannak tiszta, bio minőségű levek is, melyek tartósítószertől mentesek, de ezek nagyon drágák, ezért továbbra is azt javasoljuk, hogy vizet adj a kicsinek a szomjúság csillapítására.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzátáplálási kisokos – kérdések és válaszok

Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak