Baba

Így változik a gyerekek széklete

Sok szülő aggódik a gyermeke széklete miatt - vajon mi tekinthető normálisnak? Hogy változik a hozzátáplálás alatt a kicsi széklete? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Így változik a gyerekek széklete

A rémült szülő áll a pelus felett: vajon ez normális? Ennek eldöntésében segít a gyermekorvos. Az esetek zömében normális a kaki, hacsak nem…

…tartalmaz vért (ezt okozhatja fertőzés, a tejfehérje bevezetése, anális fisszúra, kisebb korban akár a szoptató anya mellének vérzése, stb.)

vörös színű (szintén vérzésre utal, a vér színét szükséges megjegyezni, hiszen diagnosztikus értékű, hogy élénkpiros, vagy éppen sötét bordó, esetleg fekete színű), 

fehér, fakó színű,

málnazselészerű.

És ez még csak a szín, beszéljünk a gyakoriságról is. A gyermek széklete a hozzátáplálás előtt nagyban függ attól, hogy anyatejjel vagy tápszerrel etetik. Míg anyatejes babáknál normálisnak számít a heti 1, de a napi 2-3 kaki is (amennyiben a baba jókedvű, növekedése rendben van és egészséges), tápszeres babáknál általában napi 1 széklet mondható normálisnak. A két táplálási módnál a bélflóra összetétele is más.

Hasmenés

A tévhitekkel ellentétben a hasmenés mást jelent. Az a hasmenés, amikor a gyermek napi 3 vagy ennél több székletet produkál Vagy az addigi székletek száma duplájára emelkedik és folyékonnyá válik az állaga. A kisebb gyermekek különösen hamar kiszáradhatnak, gyorsan forduljunk gyermekorvoshoz, ha a fentiek alapján úgy ítéljük meg, hogy megy a hasa!

Székrekedés

Amennyiben a kakilás száma heti háromnál kevesebb, vagy/és bogyós, kemény, vagy/és a kakilás fájdalommal, erőlködéssel jár, székrekedéssel van dolgunk.

A hozzátáplálás hatása a kakira

Természetes, hogy a hozzátáplálás elkezdésével a kaki is változik. A színe, állaga, és a szaga is. Ez normális, de némely babánál mégis panaszt okoz. Előfordul székrekedés, ilyen esetben a pektinben gazdag alapanyagok, az emelt folyadékfogyasztás segíthet a székletnek továbbjutni. Pektint tartalmaz a friss, kisebb méretű cukkini, alma, érett banán (a zöldes, éretlen gyümölcs az ellenkezőjét érik el!), szilva (ez a szorbittartalma miatt is segít a székrekedésen), barack, stb.Fontos, hogy a székrekedésnél ne csak a tünetet kezeljük, hanem a gyerekorvos zárja ki az egyéb okokat is, (hiszen csak elfednénk a tüneteket). Hasmenés nem igen fordul elő a hozzátáplálás miatt, ez esetben inkább fertőzésre kell gondolni. A gyermekorvos ennek okát is segít kideríteni.

Nem köztudott, de a hozzátáplálás alatt az élelmiszerek színe is változtathat a széklet kinézetén: a céklától és áfonyától jellemzően lilás, a paradicsomtól pirosas-narancssárgás, a spenóttól zöld kaki jelentkezhet. A pirosas színeket fontos elkülöníteni a véres széklettől, mely szintén orvosi feladat!

Aggodalomra adhat még okot, ha a széklet szaga hirtelen változik meg, ez akár fertőzésre is visszavezethető.

A jól fejlődő, egészséges, jókedvű baba széklete általában rendben van. Ha a gyermekorvos szerint is, és a gyermeket a 2 naponta jelentkező kaki nem zavarja, semmiképp ne piszkáljuk a végbélnyílását lázmérővel, mert maradandó károsodást okozhatunk ezzel.

Ne erőltessük az idő előtti szobatisztaságot sem, hiszen ez is székrekedést eredményezhet.A legfontosabb: ne keltsünk a gyerekben negatív érzéseket a kaki, kakilás kapcsán: mikor jön, ne kommentáljuk (“Fúj, de büdös!”; “Bekakiltál.”; Kicsípi a popsidat!”; “Büdös vagy, kakis!”). A székeléshez kapcsolódó rögzült negatív érzés egy életen át fennmaradhat, s ezzel akár állandó székelési gondok alakulhatnak ki.

A cikk Cseh Áron, Krivácsy Péter, Szabó Attila: Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? (Semmelweis Kiadó, 2015) című könyve alapján készült.

Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: