Kisgyerek

Totyogósok hasmarsa

A pelenkában lévő "termés" időnként megszaporodhat, érdemes kideríteni, hogy csak hasmenésről vagy betegségről van-e szó.
2004. Szeptember 17.

Különösen nyár végén jelentkeznek ijedt szülők azzal a problémával, hogy a gyermeküknek fokozódó hasmenése van. Már megjárták családorvosuk rendelőjét, székletvizsgálatot is csináltattak. Az eredmény ugyan negatív lett, azonban a baba “produktumai” megszaporodtak, és a széklet minősége is megváltozott. A totyogósok hasmenéséről lesz szó.

A pelusban lévő “termés” laza vagy vizes, udvara van, sokszor nyákos, és ami a legnagyobb riadalmat okozza: tele van emésztetlen ételmaradékkal. “Már pár óra múlva viszontlátom az ebédet vagy uzsonnát” – hangzik a gyakori anyai észrevétel. Milyen betegség ez? – kérdezik aggódva.

Nem betegség

Totyogósok hasmarsa

Az úgynevezett “totyogós hasmenés” valójában nem is betegség, hanem egy jóindulatú, átmeneti jelenség, aminek meghatározott jellegzetességei vannak. A szülők megnyugtatására előre kell bocsátani, hogy a háttérben nem szervi elváltozás, hanem funkcionális és időleges emésztőszervi motorikus zavar áll, ami sok tényezőből adódik össze. A babák jó részének amúgy sem formált, kemény a széklete, hanem mind állagában, mind illatában különbözik a felnőttkoriétól. Ennek átmeneti emésztőszervi érési okai vannak, amelyek az emésztést, a felszívódást, és a bél továbbító mozgását is érintik.

A laza széklet produkálására hajlamosít például a szorbit nevű cukor, ami részint a gyümölcsök természetes alkotórésze, de főként a szörpök, szirupok, dobozos gyümölcslevek adalékanyaga (sok szirupos antibiotikumban és gyógyszerben is benne van). Erre a szülők nem is gondolnak, csak azt veszik észre, hogy – főleg a nagy nyári melegben – minél több szörpöt, alma- vagy körtelevet iszik a baba, annál több széklete van, puffad a hasa, és néha görcsöl. Ezt a problémát könnyű kiküszöbölni az említett italok kiiktatásával. A szörpöket, dzsúszokat helyettesíteni lehet limonádéval, híg teával, vagy felforralt és lehűtött csapvízzel.

Passzírozzunk!

Ahogy a gyermek cseperedik, emésztése egyre jobban alkalmazkodik az említett aránybeli különbségekhez. A zöldségek, gyümölcsök rostos héja is emésztetlenül jut az alsó bélszakaszokba. Itt a bélbaktériumok nagyrészüket feldolgozzák, azonban nem maradéktalanul. A feldolgozott rostok kémiai végterméke is székletlazító az arra hajlamos gyermekeknél. A gyümölcsöket, zöldségeket az étrendből kihagyni nem lehet, de cellulóztartalmuk csökkenthető.

Kicsi babáknál a kemény cellulózhéjat ne turmixoljuk bele főzelékbe, hanem passzírozzuk át. Ez a szokás az elmúlt időszakban kiment a divatból, pedig a babát felesleges hasgörcsöktől, a családot pedig kellemetlen problémáktól szabadítja meg.

A túl sok rost hajt, gyakran ezt magunkon is érezhetjük, ha nagyobb mennyiségű nyers gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk. A rostok bélserkentő hatását aknázzuk ki például székrekedés esetén. A nagyobb babák már egyre többször kapnak összenyomott pépeket vagy párolt, illetve főzött alapanyagokat. Ilyenkor az emésztőnedvek nem tudják a zárt szerkezetű borsót, kukoricát, gyümölcsdarabokat, rostokat feldolgozni, ezért egy részük a székletben jelenik meg.

A jelenséget erősíti, ha a baba sok folyadékot iszik, sokat eszik, azaz bélrendszerét mennyiségileg is megterheli. Vannak fokozott bélmotorikával rendelkező gyermekek, akik normális körülmények között is több székletet produkálnak. Elsősorban náluk figyelhető meg, hogy a bélrendszer pihentetését követően az első, délelőtti székletük állaga, mennyisége normális, majd a nap folyamán, délutánra a bél továbbító mozgása felgyorsul, ami több és hígabb székletürítésben nyilvánul meg.

Érdekes módon ezek a gyermekek általában jól fejlődnek, orvosi vizsgálati eredményeik is jók, pelenkás koruk után székletmennyiségük, annak minősége kortársaikétól nem különbözik. Amíg a gyermek fejlődési üteme egyenletes és nincs különösebb panasza, addig nem érdemes a vérképen kívül egyéb megerőltető vizsgálatoknak alávetni a kicsit, hanem bízni kell a közeljövő kedvező változásaiban. És természetesen követni kell a hasznos étkezési tanácsokat.

Örüljünk a vidáman fejlődő, totyogós kisbabának, és ne számolgassuk székletében az emésztetlen borsószemeket!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hasmenés
  • Zöldborsó a pelusban
  • Mit tehetsz, ha elkapja a babát a hasmars?
  • VI.évf./8.sz.

    Forrás: Baba Magazin