Baba

Mit tehetsz, ha elkapja a babát a hasmars?

Milyen jó lenne, ha a kisgyermek nemcsak rámutatna, de el is mondaná akár pár naposan, ha valahol fáj.
2003. Október 18.

Természetesen egy újszülött nem tud beszélni, s így nem panaszkodhat, hogy mije fáj, és az aggódó kismama sem kérdezheti ki. Emiatt nehéz megállapítani, hogy beteg-e a csöppség, kivált, ha ő az első gyermek a családban. Ezért fontos, hogy a szülő tisztába legyen a tünetekkel. Még egy egyszerűnek tűnő hasmenés esetén is.

Egy kisbabánál az is okozhat hasmenést, ha az étrendje kicsit megváltozik. A súlyos hasmenés pedig még nagyobbaknál is előidézheti a sok folyadékvesztéssel járó kiszáradást, nemhogy a piciknél.

Mit figyeljünk?

Ha vizes a széklete, nyákos, véres csíkokkal, a színe világos, sárga, zöld vagy nagyon sötét. A gyakoriság nem jelent feltétlenül hasmenést, mert a bélmozgások intenzitása csecsemőnként változik. Az újszülöttnek akár naponta 8-10-szer is lehet széklete. Egy csecsemő lehet, hogy napi háromszor, de lehet, hogy heti egyszer kakil csak. A hasmenéses széklet jellegzetes szagáról is felismerhető.

A kizárólag anyatejet fogyasztó csecsemő normál széklete mustársárga és folyékony vagy pépes állagú. Azonban ez is változhat, attól függően, hogy mit eszik az édesanya, és mi kerül az anyatejbe. Ha valami nincs rendben a pelenkában, hagyatkozhatunk a szaglásunkra, mert érzékelni fogjuk a különbséget.

A tápszeres csecsemő napi egyszer vagy többször ürít sárga, vagy mogyoróvaj színű és állagú székletet, aminek szaga is van. Ők inkább ki vannak téve a hasmenéses betegségek veszélyének, mert nem fogyasztanak a csak az anyatejben található, védő szerepet betöltő antitesteket. Amikor a csecsemő elkezd szilárd, pépes ételeket fogyasztani, formáltabb és intenzívebb szagú székletet ürít. A hasmenéses betegségek gyógyíthatók, a legfőbb alapelv, hogy ne száradjon ki a kicsi. Ha különben egészséges és eleget iszik, pár napon belül elmúlik a hasmenés.

A hasmenés tünet, aminek leggyakoribb oka az emésztőrendszer fertőzése. Okozhatja gyógyszer, például antibiotikum vagy idősebb csecsemőnél túl sok gyümölcs, illetve gyümölcslé fogyasztása, esetleg ételmérgezés, tejallergia, vagy enzimhiány. Vannak, akik a laza székletet a fogzással is összefüggésbe hozzák (a nagy mennyiségben termelődő nyál miatt), de ez nem valódi hasmenés.

Gyomorrontás

A megfázás után a gasztroenteritisz (gyomorrontás) az egyik leggyakoribb megbetegedés. A gyomor és a belek nyálkahártyájának gyulladása a csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt hasmenést okoz. A bél nem képes az ételt megemészteni, és a folyadékot visszaszívni, aminek gyakori folyékony széklet lesz az eredménye.

Még akkor is, ha a kicsi keveset eszik vagy iszik, így is jelentős mennyiségű folyadékot veszíthet. Sokféle vírus okozhatja, leggyakoribb a rotavírus, ami leginkább a 6 hónap és 2 év közötti babákat támadja meg. Ha a kisbabának hasmenése van hasgörcsökkel, hányással, hőemelkedéssel kísérve, valószínűleg gyomorrontása van.

Paraziták

Egyes mikroszkopikus bélférgek – például a Giardia lamblia – szintén hasmenést okoznak, és könnyen terjednek a közösségben. A megfelelő higiénével azonban (kézmosás pelenkacsere után) megelőzhető a fertőzés terjedése.

Tejallergia

Ritka, de hasmenést és néha hányást is okozhat. A tünetek a tejivás után néhány perccel vagy néhány órával jelentkezhetnek. Ha gyanúnk van rá, hogy a tünetek összefügghetnek a tejjel, hívjuk fel a gyermekorvost. A szoptatás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a tejallergia kialakulását.

Enzimzavar

Ha a baba tápszert kap, 3 hónapnál fiatalabb és hasmenése van, a tüneteket okozhatja a tápszer laktóztartalma. A veleszületett laktózérzékenység ritka, de életet veszélyeztető állapot, forduljunk orvoshoz.

Antibiotikumok

Ha a csecsemőnek antibiotikum szedése közben vagy után van hasmenése, az valószínűleg összefügg a gyógyszerrel, ilyenkor kérjük ki a gyermekgyógyász véleményét.

Túl sok gyümölcs vagy dzsúsz fogyasztása

Vonjuk el a gyümölcsitalt a kisbabától, és egy hét alatt megszűnik a probléma. A sok szorbitot vagy fruktózt tartalmazó italok elrontják a gyomrát. A sok gyümölcslé elveszi az étvágyát, mert a kis gyomor nem tud kiürülni, nem beszélve a fogakra kifejtett negatív hatásról, főleg, ha állandóan lóg a szájából a gyümölcslével teli cumisüveg. Ha adunk neki, csakis pohárból és korlátozzuk a mennyiségét!

Mi a teendő?

Ha fertőzés okozza a hasmenést, forduljunk orvoshoz! A leglényegesebb, hogy a folyadékbevitelről gondoskodjunk. Ha nem hány, adjuk neki tovább az anyatejet vagy a tápszert, ha kihányja, elektrolitoldatot fél-egy óránként.

Kerüljük az édes szénsavas italokat, gyümölcsleveket, mert mindegyik tartalmaz cukrot, amely a belekben vizet tart vissza és fokozza a hasmenés súlyosságát. A legjobb ital talán a tea, amit ilyenkor adhatunk. Ne adjunk addig gyógyszert, míg az orvos nem javasolja. Ne változtassunk az étrendjén, ha már szilárd ételt eszik. Ne aggódjunk, ha időlegesen megcsappan az étvágya.

Amíg nem szárad ki, eleget iszik, addig nincs baj, és az étvágya is visszatér pár nap múlva. Egyes gyerekorvosok azt javasolják, hogy adjunk élőkultúrás joghurtot, mert ezek jótékony hatásúak és lerövidítik a hasmenés időtartamát. Ma már kapható sok helyen és a babák általában szeretik a joghurt ízét. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy igyon sokat, mert ellenkező esetben könnyen kórházba kerülhet.

Ezek is hasznosak lehetnek:

A hasfájás okai és kezelése

Meddig kezelhető otthon a hasmenés?

Amikor mi adjuk a kólát és a ropit a kicsinek…

Totyogósok hasmarsa

Forrás: Baba Magazin