Kisgyerek

Gyomorrontás a gyereknél

A hányással, gyomorfájással, émelygéssel járó állapotot nevezzük gyomorrontásnak, valójában legtöbbször vírus- vagy baktériumfertőzés okozta gyomorhártya-gyulladásról van szó.
2008. Február 05.

A gyomorrontás gyakori betegség a gyerekeknél, oka lehet a mértéktelen evés, a túl nehezen emészthető vagy a romlott ételek fogyasztása. Azért gyakoribb kisgyerekeknél, mert a gyermekek gyomorsav koncentrációja csekélyebb a felnőttekhez képest, így könnyebb a gyomor túlterhelése.

A gyomorrontás azonban nem csak a gyomor túlterheltsége miatt alakulhat ki, hanem vírusos- vagy bakteriális fertőzés következtében is. Ilyenkor az étellel vagy más módon bevitt kórokozók váltanak ki gyulladást.

A gyomorrontás tünetei

Hirtelen étvágytalanság, gyomorfájás, émelygés, rossz közérzet, hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik. Ha fertőzés a gyomorrontás oka, akkor láz is lehetséges.

A gyomorrontás kezelése

Bármi is a betegség oka, hasonlóan kell eljárnunk. A hányás csillapítására általában nincs szükség, hiszen ez védekező reflex, ennek segítségével szabadul meg a gyerek a behabzsolt ételtől, vírusfertőzés esetén pedig a kórokozóktól.

A legfontosabb teendőnk, hogy megelőzzük a kiszáradást. A hányás befejezése után néhány percet várjunk, majd kezdjük a gyereket lassan, 10 percenként egy korttyal itatni, ez lehet víz, hígított gyümölcslé vagy tea is. Az ionok pótlása miatt célszerű cukrot, sót és folyadékot egyszerre adni, aminek jó módja a ropi etetése és cukros tea itatása. Gyógyszertárban is kaphatóak orális folyadékpótló sókészítmények.

Hogy mennyire kell szigorú diétát tartani, abban megoszlanak a vélemények, de abban egyetértés van, hogy pár napig kerüljük el a tejtermékeket illetve sokszor kis adagot adjunk a gyereknek. Ha nem is tartunk nagyon szigorú diétát, a fokozatosságra érdemes ügyelnünk, a zsíros, a gyomor- és bélrendszert megterhelő ételeket kerüljük el. Bízzuk rájuk, mikor jön meg az étvágyuk, és mit ennének. “Enni lehet, inni kell!”

Kapcsolódó cikkeink:

Hányás, hasmenés: ami megmentette a kórháztól

A gyomorinfluenza tünetei

A hasfájás okai és kezelése

Forrás: Kismama magazin