Kisgyerek

Hányós-hasmenős vírus terjed a gyerekek között

Egyre többen betegszenek meg felső légúti és emésztőrendszeri vírusfertőzések miatt. Ezekre érdemes figyelni a szakértő szerint, ha a gyerek megbetegedett.
2023. Október 11.
beteg gyerek
Kép: Getty Images

Megnövekedett a felső légúti fertőzésben szenvedők száma országszerte, több betegség is jelen van – mondta az InfoStartnak Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.  Ha bárkinél torokfájás, köhögés, magas láz jelentkezik, érdemes COVID-tesztet csinálni. Amennyiben az eredmény negatív, ám a magas láz két-három napnál tovább megmarad, akkor konzultáljunk háziorvosunkkal, beteg gyerek esetén a házi gyermekorvossal.

Ezzel együtt a szakember szerint a legtöbb esetben a vírusfertőzések leküzdéséhez az is elegendő, ha otthon maradunk, sokat pihenünk, illetve C- és D-vitamint is érdemes ilyenkor célzottan pótolni. A legfontosabb a megelőzés: kerüljük a zsúfolt helyeket, és főként krónikus betegek számára a maszkviselés is javasolt. Ha a tömegközlekedést használjuk, úti célunkra megérkezve az első dolgunk legyen a kézmosás.

Torzsa Péter arra is kitért, hogy a felső légúti fertőzések mellett gyorsan terjed egy hányással, hasmenéssel járó vírusfertőzés is, többségében a gyerekközösségekben. Ahogy a náthás megbetegedéseknél, itt is nagyon fontos a sok pihenés a gyógyulási időszakban, és a megfelelő folyadékpótlás. A hányást, hasmenést okozó vírusfertőzés cseppfertőzéssel terjed, így a rendszeres és alapos kézmosás ebben az esetben is nagyon fontos a megelőzés érdekében.