Kisgyerek

20 fokban is egyfolytában náthás gyerek: mi a magyarázat?

Még csak október van, de már ötödször náthás a gyereked? Megnyugtatunk, ez teljesen normális, semmi baj a gyerek immunrendszerével.
2023. Október 09.
náthás gyerekek orrot fújnak
Kép: Getty Images

Ha ősz, akkor menetrendszerűen náthásak a gyerekek, főleg a kicsik, ovisok, bölcsisek. Lássuk, mit érdemes tudni a nátháról; valóban a hidegnek van-e hozzá köze, mivel gyógyítható és mikor forduljunk orvoshoz vele!

Mi okozza a náthát?

A nátha a leggyakoribb, felső légutakat érintő, vírusos eredetű fertőző betegségek egyike. Több száz olyan vírus van, melyek náthát okozhatnak. Ezek közé tartoznak az RSV, a rhino- vagy az adenovírusok. A nátha, megfázás gyakran ismétlődő, visszatérő betegségek, kisgyerekek akár évente 8-12 alkalommal is elkaphatják. Zárt közösségekben gyorsan, cseppfertőzéssel terjed. Attól, hogy valaki a szezonban már egyszer megfázott, nem jelenti azt, hogy védetté vált.  Ennek oka éppen az, hogy számtalan különböző vírus és azok altípusa támad. De mit is jelent az, hogy valaki megfázott?

A hideg tehet róla?

Megfázás, meghűlés – a köztudatban azt jelenti, hogy nem öltöztettük fel a gyereket elég rétegesen, nem volt rajta meleg kabát, sapka, így megfázott, ezért folyik az orra, tüsszög. Valójában nem erről van szó, ahogy feljebb már részleteztük: a náthát vírusok okozzák, nem a hideg. De akkor mégis mi köze van a hidegnek hozzá, miért hívjuk megfázásnak?

„A hidegtől önmagában senki nem fog megfázni, a betegséget mindig valamilyen kórokozó idézi elő” – mondta a HáziPatikának dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész szakorvos. A kapcsolat a hideg és a nátha között ott ragadható meg, hogy a hideg levegőtől a testünk maghőmérséklete lecsökken, ez pedig gyengíti az immunrendszer védekezését. Ha pedig kevésbé ellenálló a szervezetünk, akkor könnyebben bejutnak a kórokozók. De nem szükségszerűen. „Általában a téli futásnál sem jelent gondot, ha csak egy termopulóver van rajtunk. Én is futottam félmaratonokat telente, és soha nem volt megfázásos panaszom” – tette hozzá a portálnak hozzá dr. Halász Ágnes. Így a magyarázat a nátha-hideg kapcsolatra sokkal inkább az, hogy ősszel, télenkevesebbet vagyunk a szabadban, ellenben sokkal többet meleg, zárt helyen, ez pedig kedvez a kórokozók terjedésének. És akkor egyből érthetővé is válik, hogy miért jár a gyerek egy hetet oviba és van otthon kettőt, majd kezdődik minden elölről.

De mi kell ahhoz, hogy maghőmérséklet-csökkenés ide, őszi vírusok támadása oda, ne kerüljön kórokozó a szervezetünkbe? Jól működő orrnyálkahártya: párásító, melegítő, pollen- és porszűrős mechanizmus. Ehhez arra van szükség, hogy hidegben se a szánkon vegyük a levegőt, hanem az orrunkon, erre már a gyerekeket is érdemes megtanítani.

Mit tegyünk, ha a gyerek náthás?

A nátha tünetei kicsit eltérőek lehetnek életkoronként; minél kisebb a gyerek, annál valószínűbb a láz. A nátha tipikus tünetei tehát: láz, orrdugulás, orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet,  kötőhártya-gyulladás, bár iskoláskorúaknál nátha esetén  ritkán van láz.

Itt álljunk is meg egy szóra. Ma már tudjuk, hogy a lázat nem kell csillapítani, csak abban az esetben, ha a gyerek közérzete ezt megkívánja. Magyarán, ha a gyerek 39 fokos lázzal nyugodtan eljátszik, akkor semmi szükség csillapításra. Ha azonban nyűgös, sír, nehezen viseli a betegséget, akkor adhatunk neki az életkorának megfelelő gyógyszert. Csecsemők esetében azonban a lázat mindig vegyük nagyon komolyan és szóljunk róla orvosnak!

A náthára nincs gyógyszer, hiszen vírusok okozzák, az antibiotikum hatástalan. Magától elmúlik akár hét nap alatt, de sokszor simán elhúzódik akár tizenkét napig is a teljes gyógyulás. Mit lehet tenni? Sok folyadékkal kínálni a gyereket (tea, leves, víz), megfelelő páratartalmat biztosítani a lakásban, orrot tisztítani (fújás, orrporszívó), tengervizes orrspray-vel segíteni, torokfájásra mézet adni (egyéves kor felett). És türelmet gyakorolni. A náthás gyereknek (és felnőttnek is) a legjobb az lenne, hogy nyugodt környezetben pihenhetne, amíg meg nem gyógyul.

Náthával orvoshoz?

Alapvetően náthával nem szükséges orvoshoz menni mindaddig, amíg a tünetek megállnak a fent felsoroltaknál. Ha azonban az orrfolyás nem javul tíz nap alatt sem, sőt, romlik, akkor menjünk el orvoshoz, mert ez utalhat arcüreg-gyulladásra. Ha a láz elmúlik, majd visszatér néhány nap múlva, akkor szintén menjünk el a gyerekorvosunkhoz! Mivel azonban ez egy enyhe betegség, alapvetően nem kell azonnal szakemberhez rohanni vele.