Kisgyerek

A gyomorinfluenza tünetei

Hányást, hasmenést tapasztalsz a gyereknél? Lehet, hogy gyomorinfluenzája van. Mit kell tudni erről a betegségről? Hogyan lehet megkülönböztetni a gyomorrontástól?
2016. November 11.

A gyomor- és bélhurut megviseli a gyerekeket

A gyomorinfluenzát más néven vírusos gyomor- és bélhurutnak nevezzük, legtipikusabb tünetei a hányás, a hasmenés, a kimerültség, a láz-, illetve az izomfájdalom.

Az egyik leggyakoribb kiváltója a rotavírus, ami a téli hónapokban a legaktívabb, illetve az adenovírus és az echovírus, amelyek pedig nyáron és tavasszal betegítenek. Bár komolynak tűnik a neve, szerencsére a gyomorinfluenza nem egy súlyos betegség, néhány nap alatt ki lehet heverni.

Gyomorinfluezna vagy ételmérgezés?

A gyomorinfluenzát bizony könnyen össze lehet keverni az ételmérgezéssel. Néhány gyereknek csak a hasa megfájdul és csökken az étvágya, néhány gyereknél hányást és hasmenést tapasztalni, míg néhányuknál ezeknek a kombinációja alakul ki. Ha mindez lázzal is párosul, akkor már tudhatjuk, hogy egy kicsit komolyabb dologról van szó.Ételmérgezésnél, ahol ugyanezek a tünetek vannak, elég hamar ki lehet deríteni, mi okozhatja a rosszullétet: a délutáni krumplisaláta, esetleg a tonhalas szendvics, vagy a torta a cukrászdában? Ételmérgezésnél jellemzően elég hamar el is múlnak a tünetek.

Vagy valami rosszabbról van szó?

Ha gyomor- és bélhurutról van szó, a szülők és a gyermekorvos is igyekeznek kizárni a vakbélgyulladást a tünetek alapján. Bár vannak átfedések a gyomorinfluenza és a vakbélgyulladás tünetei között, mutatjuk, hogyan lehet felismerni az utóbbit.A vakbélgyulladás rossz közérzettel, köldök környéki fájdalommal indul. Lázzal, étvágytalansággal párosul. Gyerekeknél hányás, hányinger, hasmenés is jelentkezhet, de előbb-utóbb görcsös fájdalomra is panaszkodik a gyerek. A betegség előrehaladtával a köldöktáji fájdalom jobb alhasi fájdalommá válik. Ám ezt a gyerek nem mindig tudja elmondani.

Mikor kell orvost hívni?

Ha 2 napnál tovább tapasztaljuk a legfőbb tüneteket, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. A gyomorbajoknál a hányás és a hasmenés könnyen kiszáradáshoz vezethet, ráadásul ez a kisgyerekeknél sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint a felnőtteknél. A kiszáradás jelei: karikás szemek, száraz ajkak, ráncolható bőr, acetonos lehelet. Ha ezeket a tüneteket észleled, ne késlekedj – irány az orvos.Szintén orvoshoz kell fordulni akkor, ha a hányás vagy a hasmenés során vér is távozik a kicsi szervezetéből. A véres széklet például több, súlyos bakteriális fertőzésre is utalhat.A nagyobb gyerekeket is érdemes orvoshoz vinni, hogyha 2-3 nap alatt nem megy le a láz.

Hogyan hidratáljam a gyereket?

Ahogyan azt korábban említettük, a gyomorinfluenza nem számít súlyos betegségnek, de arra figyelni kell, hogy a gyerek ki ne száradjon. Hogy ezt megelőzzük, itassunk a kicsivel vizet, vagy hígított gyümölcslevet.

Mit lehet enni?

Mivel a gyereknek ilyenkor nincs étvágya, akár pár falat is kifoghat rajta. Ráadásul nagy valószínűséggel hamar távozik is a szervezetéből a nehezen bevitt étel. Éppen ezért semmi nehezet ne adjunk neki. Próbálkozzunk pirítóssal, almaszósszal, banánnal.A hasmenés, hányás közül a hasmenés a szerencsésebb, mert ennél egyszerűbb a folyadékpótlás. Ha hányás is fennáll, akkor célszerű kb. 10 percenként 1 korty vagy 1 kanál vizet adni a kis betegnek. Nagyobb dózissal nincs értelme próbálkozni, mert az nagy valószínűséggel hamar visszaköszön hányás formájában.

Gyógyteát adhatok neki, ha megy a hasa?

Kipróbálhatjuk a gyenge kamillateát, de ne ez legyen az egyetlen formája a hidratálásnak. Vannak, akik D-vitamint, vagy probiotikumokat is bevetnek, de nincs bizonyíték arra, hogy ezek hatásosak lennének a gyomorinfluenzával szemben. Ha már nincs hasmenése a gyereknek és kezd az étvágya is visszatérni, joghurtot adjunk a gyereknek, amely segíti a beleiben lévő jó baktériumok térnyerését.(Cikk forrása: parenting.com)Kapcsolódó cikkek: