Baba

A kiszáradás jelei a babáknál

A kiszáradás azt jelenti, hogy a babádnak nincs annyi folyadék a testében, mint amennyire szüksége van. A csecsemők és a kisgyerekek jobban ki vannak téve a kiszáradás veszélyeinek, mint a felnőttek.
2016. Augusztus 18.

A kisbabák kiszáradhatnak, ha keveset isznak, ha hánynak vagy hasmenésük van, ha lázasak vagy ha sokat izzadnak. Az enyhe kiszáradást még könnyű korrigálni, a súlyos kiszáradás azonban életveszélyes.

A korai kiszáradás jelei a babáknál

  • Több mint hat órája száraz a pelus
  • Sötétebb, erősebb szagú vizelet
  • Letargikus viselkedés
  • Kiszáradt ajkak
  • Sírás közben nincsenek könnyei

A súlyos kiszáradás jelei a babáknál

  • Beesett szemek
  • Hideg és foltos kezek, lábak
  • Túlzott aluszékonyság
  • Beesett kutacs

A csecsemőkre nézve nagyon veszélyes a kiszáradás

Mit tegyek, ha a kiszáradás jeleit fedezem fel a babán?

A kisbabák nagyon hamar kiszáradnak, ezért ha a súlyos kiszáradás bármelyik jelét látod a babádon, akkor azonnal indulj el vele a kórházba. Lehet, hogy intravénásan fog folyadékot kapni, hogy megszűnjön a dehidratáltsága.

Enyhébb esetekben a gyermekorvost hívd fel. Valószínűleg meg akarja majd nézni a babádat személyesen is. Ha úgy véli, enyhe kiszáradással küzd a babád, azt fogja javasolni, hogy adj neki több folyadékot. Ha a kisbabád még nincs 3 hónapos, akkor adj neki gyakrabban anyatejet, tápszert.

Ha a babád 3 hónapos vagy idősebb, az orvos egy speciális folyadékot is javasolhat, amit az anyatej vagy tápszer mellé kell adni. Ez visszaállítja majd a vizet és sókat (elektrolitokat), amiket a szervezete elveszített. Ilyen folyadékot bármelyik gyógyszertárban lehet kapni. A folyadék adagolása a gyermek testsúlyától és életkorától függ.

Hogyan előzhetem meg a kiszáradást?

Mindig gondoskodj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, főleg a forró, nyári napokon, illetve akkor, amikor beteg a baba. Az anyatej és a tápszer mellett hat hónapos kora után kínáld meg őt vízzel is, minél több szilárd ételt eszik, annál több folyadékra lesz szüksége. Ha 6 hónapnál fiatalabb a babát, és aggódsz a kiszáradás veszélye miatt, beszélj a gyermekorvossal.

Az alábbi körülmények még inkább hajlamosítanak a kiszáradásra

Láz

Ilyenkor még többet kell innia a babáknak. Ha úgy látod, a kisbabád nehezen tud nyelni, kérdezd meg az orvost, milyen fájdalomcsillapítót adhatsz neki.

Túlmelegedés

A forró, nyári napokon sok folyadékra van szüksége a kicsiknek. Ha túl sokáig van a napon, vagy akár egy meleg, tikkasztó szobában, izzadni kezd, és ezzel sok folyadékot veszít, amit pótolni kell.

Hasmenés

Ha a babádnak valamilyen bélbetegsége van, hányás és hasmenés miatt veszít folyadékot. Gyümölcslevet ne adj neki, az csak még inkább ront a helyzeten, a hasmenés elleni gyógyszer sem ajánlott, hacsak nem az orvos maga javasolja. Szoptasd gyakrabban vagy adj neki több tápszert, 6 hónapos kora után pedig kínáld kis vízzel is. A már említett elektrolit ital is segíthet a nagyobb babáknak. Ha a babádnak hasmenése van, nagyon híg a széklete. Ha hányás vagy más miatt szárad ki, akkor pedig ritkább és kevesebb a széklete.

Hányás

Vírus és bélfertőzés okozhat hányást. Ha a baba kihányja a bevitt folyadékot, könnyen kiszáradhat. Egyszerre csak kis mennyiségű folyadékkal kínáld (elsősorban anyatejjel vagy tápszerrel, 6 hónapos kora után vízzel is). Lassan, kortyonként itasd, nagyjából 1 teáskanálnyi folyadékot itass meg vele 10 percenként 1-2 óra alatt. Ha minden jól megy, akkor növelheted az adagot 2 teáskanálnyira, amit 5 percenként adhatsz neki.

Ha nem hajlandó inni

A torokfájás, a kéz-láb- és körömfájás betegség okozhat olyan fájdalmat, hogy a baba nem akar inni. Kérdezd meg a gyermekorvost, hogy milyen gyógyszert (paracetamolt vagy ibuprofent) adhatsz neki, ami enyhít a fájdalmán, aztán kínáld gyakrabban anyatejjel, tápszerrel és vízzel.

A cikk forrása itt.

Ezek is érdekelhetnek: