Baba

A kiszáradás jelei a babánál

Mivel a kisbabák teste nem tud sok folyadékot tárolni, ezért a kiszáradás nagyon gyorsan megtörténhet. Éppen ezért kell felkészülnöd és figyelned, milyen jelek azok, amelyek a kiszáradásról árulkodhatnak.
2016. November 26.

Az első 6 hónapban semmi másra nincs szüksége

A baba 6 hónapos koráig csak anyatejjel, esetleg tápszerrel táplálkozik, ezekkel pedig minden, a számára fontos tápanyagot magához vesz. Így amíg nem kezdődik meg a hozzátáplálás, addig nincs is szükség arra, hogy vizet vagy gyümölcslevet adjunk a kicsinek egy forró, nyári napon, hogy pluszban hidratáljuk.

Miután a baba elkezd szilárd táplálékokat is enni, kis mennyiségű folyadék is jut más forrásból a szervezetébe, gondoljunk csak a zöldségekre, a lédús gyümölcsökre. Mivel a hozzátáplálás során arányaiban már kevesebb anyatejet vagy tápszert kap a kicsi, oda kell figyelni, hogy az így elveszített folyadékot pótoljuk. Melegben pedig különösen igaz ez.

Nyáron a legfontosabb lépés a kiszáradás megakadályozásánál az, hogy minél többet tartsuk a gyermeket árnyékban, és könnyű, jól szellőző ruhácskákba öltöztessük.

Mégis, a kiszáradás legtipikusabb oka a betegség – hányáskor, hasmenéskor a babák rengeteg folyadékot veszítenek, de ha nem hajlandóak enni-inni, az is kiszáradáshoz vezethet.

A whattoexpect.com azt tanácsolja, hogy az alábbi esetekben mindenképp hívjunk orvost 12 órán belül:

1. Egy nap alatt 6 pelenkánál kevesebb lesz nedves, vagy 2-3 órán át is szárazak maradnak a pelusok. A szokatlanul gyér vizeletürítés a kiszáradás egyik jele lehet.

2. Sötétebb sárgás a vizelet, mint általában.

3. Száraz nyálkahártyák, repedezett ajkak.

4. Könny nélküli sírás.

5. Kiszáradt bőr.

6. Beesett szemek.

7. Kedvetlenség.

Szélsőséges esetekben a csecsemőknek azonnali beavatkozásra van szükségük, és intravénásan pótolják nekik a folyadékot. Az alábbi esetekben azonnal hívni kell a gyermekorvost vagy a mentőket:

1. Több mint 6 óra elteltével is száraz a pelenka.

2. Szokatlanul fáradékony.

3. Extrém nyűgös.

4. Hideg végtagok.

5. Szájszárazság, repedezett ajkak, kiszáradt szemek.

Ha a szoptatott vagy tápszeres babánál hányást, hasmenést tapasztalunk, továbbra is etessük, ahogyan eddig is, sőt: gyakrabban. A hozzátáplált babának vizet, vagy hígított szőlőlevet, almalevet adjunk. 10 percenként 1 kiskanállal.

Kapcsolódó cikkeink kiszáradás témában: