Baba

Előzd meg a kiszáradást!

A kisgyerekek jó pár hányással és hasmenéssel járó betegségen esnek át, ez az élet természetes velejárója. Az viszont nem mindegy, hogy szükség lesz-e kórházi ápolásra.
2013. Május 17.

Ügyelj arra, hogy mindig csak apró kortyokat igyon

– A kiszáradás veszélye akkor a legnagyobb, ha egyszerre jelentkezik hányás, hasmenés és magas láz – mondja dr. Bókay János, a SOTE I. Számú Gyermekklinikájának főorvosa. – Ez több vírusfertőzésnél is előfordulhat, de leginkább a rotavírusra jellemző. Különösen veszélyeztetettek a fertőzés szempontjából az egy év alatti csecsemők, mert az ő vízháztartásuk sokkal könnyebben felborul, mint a nagyobb gyerekeké.

– Ezért – javasolja a szakember – minden esetben törekedni kell a megfelelő folyadékpótlásra. Csecsemők esetében erre legkiválóbb az anyatej, nagyobbaknál a tea, a szűrt gyümölcslé vagy a gyógyszertárban kapható speciális elektrolitoldat. A legfontosabb a fokozatosság: néhány korty után szünetet kell tartani, majd ha ezt nem követi hányás, apránként lehet növelni az adagot.

Ha azonban a hányás a legnagyobb odafigyelés mellett sem csillapodik, és/vagy a babán a kiszáradás tünetei észlelhetők, haladéktalanul orvoshoz, kórházba kell vinni a kicsit, ahol általában infúzióval állítják meg a folyadékvesztést.

A kiszáradás tünetei

– a csecsemők kutacsa beesik

– kevesebb, sötétebb színű, erősebb szagú vizelet

– száraz nyálkahártyák (szem, száj)

– fejfájás

– elesettség, aluszékonyság, esetleg tudatzavar vagy tudatvesztés

Általában – különösen a nagyobb gyerekeknél – egy átlagos “hányós-hasmenős” betegség néhány napon belül meggyógyul, időnként azonban elkerülhetetlen a kórházi tartózkodás. Bár ilyenkor is többnyire legfeljebb négy-öt napról van szó, a legtöbb szülő szeretné ezt is elkerülni.

A legfontosabb itt is, mint minden fertőző betegségnél az alapvető higiénés szabályok betartása (például a kézmosás). Ha pedig arra is ügyelsz (magad és mások gyerekének érdekében), hogy csemetédet csak egészségesen engeded közösségbe, már nagyon sokat tettél az egyébként tavasszal és ősszel gyakrabban jelentkező betegségtípus megfékezésére.

– A hányással és hasmenéssel járó betegségek kialakulásáért több vírus is felelős, ezek közül a legnehezebben a rotavírus védhető ki – mondja Bókay doktor. – Viszonylag hosszú, akár hétnapos is lehet a lappangási ideje, ami alatt már fertőz, és fertőző marad a tünetek megszűnését követő néhány napban is.

Ráadásul ellenáll a fertőtlenítőszerek többségének, ezért a tárgyakon takarítás után is megmarad. Amit pedig még nem szeretünk benne, hogy az esetek több mint a felében egyszerre jelentkezik a hányás, a hasmenés és a magas láz, ami hirtelen nagy mennyiségű folyadékvesztést okoz, ezt pedig igen nehéz kizárólag szájon át pótolni. Legalább háromszor kell átvészelni a komoly hasi tünetekkel járó rotavírus-fertőzést ahhoz, hogy természetes védelem alakuljon ki, amely megóv egy következő fertőzéstől, vagy legalábbis enyhíti a tüneteket.

A rotavírusnak többféle fertőző típusa van, amelyek képesek járványokat is okozni. Fontos, hogy ha az oltás mellett döntünk, az alkalmazott típus minél több típus ellen széleskörű védelmet biztosítson, különös tekintettel azokra a típusokra, amelyek Magyarországon a legtöbb megbetegedést okozzák.

További hasznos cikkek kiszáradás témában: