Baba

Hány a gyerek: mi a legjobb megoldás?

Ha gyermekünknek hánynia kell, sokszor nehéz eldönteni, hogy ez valami fontosat jelez-e, vagy nincs olyan jelentősége, hogy orvoshoz forduljunk. Mint minden betegséget, a hányást is másképp kell megítélni csecsemőkorban és kisdedkorban.
2003. Augusztus 15.

Hányás

Csecsemőkori hányás:

Egyes babák sokkal “hányósabbak”, mint a többiek. Kis csecsemőnél a hányás oka lehet egyszerű levegőnyelés. Szoptatás vagy etetés után a kis csecsemőt függőleges, úgynevezett “büfiztető” helyzetben tartjuk, hogy a lenyelt levegő távozni tudjon. Ha ezt elmulasztjuk, a gyermek erőteljesen, “sugárban” kihányhatja a megevett táplálékot.

Ez a fajta hányás nem ártalmas, nem okoz súlycsökkenést, ettől függetlenül nem árt megbeszélni a dolgot a védőnővel vagy gyermekorvosunkkal. Meggyőződhetünk a hányás ártalmatlanságáról, ha figyeljük a pisis pelenkák számát és a pisi mennyiségét. Ha majdnem mindig erősen nedves a pelenkája, amikor tisztába tesszük, biztosak lehetünk abban, hogy nincs nagyobb folyadékveszteség.

Természetesen a csecsemők egy-egy fertőzés kezdetén is hányhatnak. Ha a baba a hányás mellett betegnek is tűnik, feltétlen konzultáljunk gyermekorvosunkkal.

Csecsemőkorban előforduló megbetegedés a gyomorszáj-szűkület. Fiúknál gyakrabban előforduló, de lányoknál is jelentkező veleszületett megbetegedés. A születést követő első pár héten kezdődnek a tünetek, amelyek 6 hetes korban a legkifejezettebbek. Ahogy megtelik a baba gyomra, hánynia kell, sugárhányás formájában. A gyomortartalom nagy erővel tör elő. A gyomorszáj-szűkületben szenvedő csecsemő sürgős ellátást igényel, mert az összes magához vett táplálékot és folyadékot elvesztheti. Először a súlygyarapodás áll le, majd veszít is a baba a súlyából, és ez a folyamat egészen a kiszáradásig fokozódhat. Az orvos könnyen felismeri a bajt. Részben a tünetek, részben az ultrahang-vizsgálat alapján. A diagnózis felállítása után a probléma egy egyszerű műtéttel véglegesen megoldható.

Kisdedkori hányás:

Az alábbiakban felsoroljuk a hányás lehetséges okait. Csak a szülő tudja eldönteni, hogy adott esetben a hányás betegség része-e, vagy szükség van orvosi segítségre.

  • A hányás lehet egy megbetegedés első jele, amikor is sokszor egyéb tünettel együtt jelentkezik, például: lázzal, köhögéssel, náthával. Ebben az esetben forduljunk orvoshoz.
  • Vannak gyerekek, akik mindenféle izgalmi tünetre vagy ún. emésztési zavarra hányással reagálnak. Gyakran egyszerűen csak azért hánynak, mert izgalmak hatására zavar keletkezik az emésztésükben. Az ilyen gyerek teljesen váratlanul öklendezi föl a gyomortartalmat, a hányást nem előzi meg hányinger. Utána viszont a gyerek szinte azonnal teljesen jól érzi magát, és a hányás nem ismétlődik meg, elfeledkezhetünk az egészről.
  • Vannak gyerekek, akik hányással reagálnak az érzelmi megterhelésre (pl. hétfő reggeli hányás, amikor óvodába vagy bölcsődébe kell menni). Ilyenkor inkább a kiváltó okkal és kevésbé magával a hányással kell foglalkozni.
  • A tengeri betegség is okozhat hányást, akár már 6 hónapos korban is.

Mikor kérjünk orvosi segítséget?

  • Ha a gyereknek hányingere van, a hányástól nem könnyebbül meg, és röviddel utána sem lesz jobban.
  • Ha a gyerek egymás után többször hány, amit egyéb tünetek is kísérnek, pl.: láz, hasmenés, hurutos tünetek.

Minél kisebb a csecsemő, annál fontosabb, hogy hányás esetén, főleg, ha ahhoz hasmenés és láz is társul, orvoshoz forduljunk. A három tünet együttesen nagyobb folyadékveszteséget okozhat, mint amennyit itatással pótolni tudunk. A szervezet a folyadékvesztés után nem csak súlyos vízhiánnyal küzd, hanem az ásványi anyagok is pótlásra szorulnak. Ezért a kiszáradt baba vagy kisgyermek állapota nem rendeződik attól, hogy megiszik egy üveg vizet. A különböző vegyületek sók, ásványi anyagok és folyadékok gondosan összeállított keverékét kell bejuttatni a szervezetébe.

Az orvos a megszokott italok helyett ilyenkor ún. rehidráló folyadékot javasol, amelyeket megfelelő összetételű porok vízben való feloldásával készíthetünk el. A belőlük készített ital összetételénél fogva segít fenntartani a szervezetben a só-víz-háztartás egyensúlyát.

Kapcsolódó cikkeink hányás témában:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu