Baba

A vírus, melyet nem érdemes félvállról venni

A rotavírusról talán mindenki hallott már, de kevesen tudják, pontosan miért lehet annyira veszélyes.
2014. Június 18.

A rotavírus hasmenéssel, hányással, magas lázzal járó megbetegedést okoz. A csecsemőkre különösen veszélyes, mert náluk a hányás és hasmenés hamar kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás pedig az esetek többségében kórházi kezelést igényel, márpedig egyetlen anyuka sem szeretné, ha a gyermeke infúziós kezelésre szorulna.

Igaz, nem minden hasmenés oka a rotavírus fertőzés, de sajnos elég gyakori ez a fajta megbetegedés: A gyermekorvosnál hasmenés miatt megforduló kis páciensek közül minden harmadik rotavírussal fertőződött meg. Hogy miért kell nagyon komolyan venni ezt a vírust?

Hazánkban évente 2000 négy éven aluli kisgyermeket kezelnek kórházban rotavírus fertőzés miatt. A kórházi kezelés elég hosszú, napokig is eltarthat.Ezalatt az idő alatt általában a szülők is a kórházban virrasztanak a kicsivel, és a vírus sok esetben az egész családon végigmegy, megfertőzve testvért, nagymamát, apát, anyát. A betegség tehát fizikailag és lelkileg is megviseli az egész családot.Ha legyintenénk, hogy velünk ez úgysem fordulhat elő, ne tegyük! Nagyon könnyen elkaphatjuk a vírust. Szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról, de a levegő porszemcséin keresztül is. Zárt közösségekben pedig szinte megállíthatatlan a fertőzés: családon belül, bölcsődékben, óvodákban, kórházi osztályokon. Ráadásul a vírus nagyon ellenálló, sok fertőtlenítőszer is hatástalan vele szemben, ezért pusztán a higiéniai szabályok betartásával nem tudunk védekezni ellene.

De máshogy megelőzhetjük: ha időben védőoltást adatunk be a kicsinek. Ez a védőoltás szájon át adható, tehát nem kap injekciót a gyermek. Viszont fontos, hogy időben cselekedjünk, mert a kétadagos oltásból az első adagot legkésőbb 20 hetes koráig meg kell kapnia a babának, utána már késő. A legjobb, ha az első lehetséges időpontban, a baba 6 hetes korában beadatjuk az oltást. Így már a kezdetektől védelmet élvez a gyermekünk.

Ne kockáztassunk, hiszen nem kicsi a tét! A betegségről és a védőoltásról tudjon meg többet a www.rota.hu-n!

A vírus, melyet nem érdemes félvállról venni