Baba

Hasmenés a kisbabánál

Meg lehet előzni a hasmenést? Hogy kezeljük otthon? Vigyázat, kétéves kor előtt gyorsan kiszáradáshoz vezethet! Leggyakrabban emiatt kerülnek kórházba a kicsik.
2011. Január 06.

Mindig tele a bugyor!

Zöld a kaki

A zöld, szokásosnál hígabb széklet arra utal, hogy a táplálék túlságosan gyorsan haladt át az emésztőrendszeren, ezért az epefesték nem tudott felszívódni belőle. A gyors áthaladásnak az lehet az egyik oka, ha a csecsemő túlságosan sok laktózban dús első tejet szopik, és nem üríti ki annyira a mellet, hogy hozzájusson a zsírdúsabb hátsó tejhez. A laktóz bizonyos mennyiségben hashajtó hatású.

Mit tehetsz? Általában magától elmúlik a probléma, ha tovább hagyod szopni az első mellen, vagy ha a második mell után még vissza tudod tenni az elsőre, hogy alaposan kiürítse.

Rotavírus-fertőzés

A világszerte leggyakoribb, hányást, hasmenést okozó vírus. Három-hét napig is tarthat, magas lázzal és napi nyolc-húsz hányással, székletürítéssel járhat. Hat hónapos és kétéves kor között a legveszélyesebb, és óvodás kora végéig a legtöbb gyerek átvészeli, ám végleges védettséget nem szerez. Leggyakrabban emiatt kerülnek kórházba a kicsik.

Mit tehetsz? Létezik ellene szájon át adható, élő, legyengített vírust tartalmazó, két-, illetve háromrészes oltás, amelyet hat hónapos korig lehet beadni. Hasmenés esetén ügyelned kell a kiszáradás elkerülésére. Popsikenőccsel akadályozhatod meg a bőr kiporosodását.

Szalmonellafertőzés

A rotavírus után a második leggyakoribb, hasmenéssel járó betegség, amely főleg kicsiket és időseket érint. Jellemzően nyers tojástól vagy nyers hústól, például szennyezett vágódeszka, kés használatától fertőződhet bármelyik élelmiszer. Ízváltozást nem okoz az ételben, de a betegnél vízszerű hasmenés alakul ki.

Mit tehetsz? Megelőzésként figyelj arra, hogy senki ne egyen a családban nyers állati élelmiszert, például lágy tojást. Használj külön vágódeszkát a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, külön a húshoz. A hűtőben tárold elkülönítve, zárt dobozban a húst, a megmosva elrakott tojást.

Antibiotikumkúra után

Ha a gyerek széles spektrumú antibiotikumot kap, a gyógyszer a hasznos bélflórát is megtizedeli, ezért súlyos hasmenés alakulhat ki. Előfordulhat, hogy sebek alakulnak ki a popsin, ezt általában a hasznos baktériumok pusztulása miatt életteret nyerő gomba elszaporodása okozza, amit az orvos kezelni fog.

Mit tehetsz? A gyermekorvos a bélflóra visszatelepülését segítő készítményt is fog javasolni. A kizárólagos szoptatás is segíti az antibiotikum káros hatásainak kiküszöbölését, ezért pár napra akkor is visszatérhettek a kizárólagos szoptatásra, ha már szilárd ételt is evett a gyerek. A gyakori pelenkacseréről és a popsikenőcsözésről se feledkezz meg!

Ételallergia

Azért javasoljuk az új élelmiszerek fokozatos bevezetését, mert így hamar észreveheted, ha valamit nem bír a kicsi. Egyszerre csak egy új alapanyagot adj, és legkorábban három-négy nap múlva újabbat. Így általában kiderül, melyik az, amitől hasmenése lesz. Tehéntej-allergia esetén még kizárólag szoptatott babáknál is előfordulhat, hogy a széklet kevés nyálkás vért is tartalmaz.

Mit tehetsz? Látványos javulást hoz legkésőbb egy héten belül, ha teljesen kiiktatod a tehéntejet és a tejtermékeket a saját étrendedből és a gyerekedéből is, persze csak akkor, ha valóban a tej volt a bűnös.

Ritka betegségek

Hasmenés a kisbabánál

Szakértőnk: dr. Korausz Etelka

gyermekgyógyász

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy nem az eddig felsorolt okok miatt van hasmenése a gyereknek. Makacs panasznál és különösen akkor, ha nem gyarapodik jól, alaposabb kivizsgálásra van szükség. Lisztérzékenység, autoimmun betegségek is állhatnak a háttérben.

Nagyobbacska gyereknél lelki okokra is gondolhatunk, különösen akkor, ha mindig stresszhelyzetben van a hasmenése.

Erre figyelj, ha hasmenése van!

  • Pelenkázd gyakran
  • Ha csak teheted, hagyd szabadon a popsiját
  • Ügyelj a nagyon gondos kézmosásra a gyereknél és magadnál is. A hasmenést okozó fertőzést tárgyak is közvetíthetik.
  • Élvezzen elsőbbséget a folyadékpótlás! Szoptasd, amilyen gyakran csak lehet, nem baj, ha csak pár korty csúszik le. Ha nem szopik, ne vízzel itasd, hanem gyógyszertárban kapható, vényköteles, úgynevezett rehidráló porból készített itallal.
  • Figyelj a kiszáradás jeleire! Azonnal fordulj orvoshoz, ha 6-12 órája nem pisilt, ha száraz a bőre és a nyálkahártyái, ha a megszokottnál sokkal többet alszik, alig ébreszthető, és veszít a súlyából. Kórházban infúzióval tudják újra egyensúlyba hozni a folyadékháztartását. Ha hasmenése van, az érvényes járványügyi szabályok szerint csak fertőzőosztályra lehet felvenni.

Kapcsolódó cikkeink: