Gyerek

Az óvodai érettség öt biztos jele

Hamarosan eljön az óvodaválasztás és beíratás ideje. A legtöbb szülőnek fejtörést okoz, hogy beírassa-e gyermekét az óvodába, vajon befogadják-e az intézménybe, alkalmas-e a kicsi az óvoda megkezdésére?
2014. November 07.

Ha gyermekünk óvodaérett, nem tiltakozik a társaság ellen

Gyermekünk betölti a három évét és azon kapjuk magunkat, hogy aggódunk. Törjük a fejünket, vajon el lesz nélkülünk egész nap az óvodában? Fog enni? Vigyáznak majd rá? Hogyan bírjuk ki nélküle a napot?

1. Önállóság

Természetesen senki nem várja el egy háromévestől, hogy elkészítse az ebédjét, ám éppen elég, ha fel tudja venni a cipőjét, át tud öltözni, kezet tud mosni egyedül. Azt se felejtsük el, hogy minden csoportban vannak óvónénik és az óvodai dadák, akik segítenek a kicsiknek elsajátítani a mindennapi feladatokat. Az önállóság egyik alappillére, hogy gyermekünk már ne használjon pelenkát napközben, tehát szobatiszta legyen, ismerje és használni tudja a vécét. Erről nekünk kell gondoskodnunk.

2. Elszakadás

Az óvodára érett gyermekek többé-kevésbé nagyobb dráma nélkül el tudnak búcsúzni tőlünk reggelente. Teljesen természetes, hogy az első időszakban mindkettőnknek nehéz lesz az elválás, egyéntől függő, hogy kinek mennyi időt vesz igénybe megszokni ezt az új helyzetet. Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha ez hetekig elhúzódik, az esetek többségében a sírás vagy ijedtség csak addig tart, amíg mi is jelen vagyunk. Nyugodtan kérdezzük meg az óvónőket délután, hogyan alakult kicsink napja és hamar megnyugszunk majd.

3. Csoportos tevékenységek

Gyermekeink általában az óvodában tanulják meg, milyen csoportban játszani, addig leginkább egyedül foglalják el magukat. Mielőtt óvodába íratnánk, vigyük el játszóházba, népszerűbb játszóterekre, hogy lássuk, hogyan viszonyul gyermekünk a többiekhez. Ha óvodaérett, nem tiltakozik majd a társaság ellen, de ne várjuk el az első pillanattól, hogy mindenkihez egyformán kedves lesz.

4. Alkalmazkodás a napi rutinhoz

Gyermekünk bizonyára már a bölcsődében vagy otthon is egy bizonyos ütemű napi rutin szerint töltötte napjait, így nem valószínű, hogy az óvodai, kicsit szigorúbb menetrenddel problémája lenne. Reggeli, játékidő, vezetett foglalkozások, ebéd, alvás, játék, uzsonna, nem lesznek ismeretlenek számára. Emiatt ne aggódjunk sokat. Ha nem volt otthon kialakított napirendünk, óvodába íratás előtt próbáljunk rendszert vinni gyermekünk mindennapjaiba, így segíthetjük őt az óvodai ütemhez való alkalmazkodásban.

5. Jól sikerült nap

Összességében elmondhatjuk, hogy ha a gyermekeken múlna, harmincéves korukig nem mozdulnának a szoknyánk

mellől. De az élet rendje, hogy a szülőnek dolgoznia kell, a kicsiknek pedig jót tesz a gyermektársaság, erősödik a szocializációs képességük, megtanulják megismerni a saját korosztályukat, így magukat is.

Lehet, hogy kicsit döcögősen indul majd óvodai pályafutásuk, de egy testileg, lelkileg egészséges gyermek nagyobb megrázkódtatás nélkül túl fogja élni az óvodás heteket, hónapokat és éveket. Ha gyermekünk valami miatt speciális igényű vagy szeretnénk családiasabb környezetben elhelyezni, lehetőség van magánóvodába íratni. Ha nem vagyunk biztosak abban, a következő oktatási évtől menjen-e óvodába, ne hagyjuk ki a minden évben megrendezésre kerülő óvodai nyílt napokat, beszéljünk az intézmény igazgatójával vagy egy gyermeklélekhez értő szakemberrel.

Kapcsolódó cikkek óvoda témában: