Gyerek

Az óvodaérettség 6 jele

Honnan tudhatjuk, hogy gyerekünk megérett az óvodára? Milyen jelei vannak annak, hogy közösségbe kerülhet?
2017. Június 30.

Az óvodaérettség 6 jele

Az óvodaérettségnek megvannak a jelei. Ezeket általában az óvónők is elmondják, felvételi esetén (ha nem a körzetes óvodába szeretnénk bekerülni) ezeket figyelik és ezek alapján is döntenek arról, hogy óvodába kerülhet-e már a gyermek. Lássuk melyek az óvodaérettség jelei.

1, Szobatisztaság

Alapfeltétele az óvodai létnek, hogy legalább napközben szobatiszta legyen a gyermek. Ez azt jelenti, hogy nem csak felismeri, ha pisilnie kell, hanem egyedül, önállóan el tud menni a mosdóba és meg is tud válni a ruháitól. Természetesen számíthatunk segítségre az óvónők vagy vegyes csoportban jó esetben a nagyobb gyerekek részéről, de rutinszerűen mennie kell az önálló mosdóhasználatnak. Nincs törvényi előírás a szobatisztaságra vonatkozóan, de az óvodák alkalmatlanok arra, hogy pelenkás gyerekeket fogadjanak. Persze még akár 4 évesen is előfordulhat, hogy a játék hevében nem sikerül időben eljutni a vécére, emiatt ne aggódjunk, ez természetes.

2, Beszéd

Fontos jel, ha gyermekünk meg tudja értetni magát másokkal és ő is megérti, amit neki mondanak. Nagy egyéni eltérések lehetnek a beszédfejlődésben, de az mindenképpen fontos, hogy a családon kívül mások, idegen is értsék, mit mond a gyermek. Az is lényeges, hogy pontosan meg tudja fogalmazni a szükségleteit: mit szeretne, mi jó neki, mi az, ami nem, mije fáj, stb.

3, Önálló evés-ivás

Bizonyos fokú önálló étkezés már elvárható ebben az életkorban: egyedül képes kanalat, poharat használni.

4, Öltözés

Ez nem minden óvodában elvárás és ahol esetleg igen, ott is segítenek még a kicsiknek az öltözködésben. Sokkal fontosabb az, hogy próbálkozzon felvenni a cipőjét (a fűző bekötése természetesen még sokkal később várható csak el), ruháját, legyen arra már késztetése, hogy egyedül oldja meg ezt a feladatot.

5, Szociális képességek

Fontos szempont, hogy képes legyen kapcsolatot teremteni másokkal. Vágyjon a gyerektársaságra. Utóbbit pontosan meg lehet állapítani abból, hogy játszótéren barátkozni kezd más gyerekekkel, hátrahagyva a szülőt, igényét fejezi ki arra, hogy ne legyen ott, csak a közelben.

Ugyanide tartozik az is, hogy képes legyen arra, hogy szabályokat fogadjon el, a közösség részévé váljon. Az óvodaérettség alapfeltétele, hogy rövid ideig, de képes legyen másokkal együtt játszani. Ilyen korban már megjelenhet a szerepjátékok időszaka is.

6, Érzelmi érettség

A legfontosabb jel, hogy képes elválni az anyától rövidebb időre, el tudja engedni őt. Ebbe sok minden beletartozik: biztonságban érzi magát az adott helyen, bizalma van a szülőben, hogy az elválás nem végleges, érte fognak jönni a megbeszélt időben (ami mindig legyen konkrét, pl. ebéd után), el tudja fogadni az anya távollétét. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az elengedés mindig kölcsönös: az anyának is képesnek kell lennie arra, hogy elengedje a gyerekét. Erős kölcsönhatás van a gyerek és a szülő között, ha bármelyikük bizonytalan az elengedésben, az hatással lesz a másik viselkedésére is. Ezért szokták azt mondani, hogy nemcsak a gyereknek, hanem az anyának is meg kell érnie az óvodára.

Kapcsolódó cikkeink: