Kisgyerek

Beszédfejlődés 1-2 éves korban

A beszédfejlődés a kisgyermek 1-2 éves korában indul be igazán, különösen a 2. évéhez közeledve tapasztalhatsz óriási fejlődést.
2016. Szeptember 15.

Mutass neki ismerős emberekről, tárgyakról képeket

Ebben a korban már sokkal inkább képesek felfogni, mit mondanak nekik, és ők is egyre jobban képesek kifejezni magukat szavakkal és gesztusokkal. Nagyon élvezik, hogy megértik, mit kérnek tőlük, arról nem is beszélve, hogy ők is elmondhatják, mit szeretnének.

Így kommunikálnak a kisgyerekek

Sok gyermek az első születésnapja környékén mondja ki az első szavait. De van, akit a járás tanulása visszavethet ebben a folyamatban, ebben nincs semmi szokatlan, nem kell megijedni tőle. Rengeteg olyan szót is használhatnak a gyerekek ebben a korban, amit nem ismersz fel, ez azért lehet, mert próbálják utánozni, amit hallanak, összekeverhetik a szótagokat. Hamarosan viszont képesek arra, hogy rámutassanak ismerős dolgokra és megnevezzék őket, lehet ez tárgy, testrész vagy egy családtag is.

2 éves korára a legtöbb gyermek 50 vagy több szót, kifejezést is képes kimondani, sőt, 2-3 szavas mondatokat is tud alkotni a szavak összevonásával. Nem számít, mikor mondja ki az első szavait, abban biztos lehetsz, hogy rengeteg dolgot megért abból, amit te mondasz neki. Reagál az egyszerű utasításokra (gurítsd ide a labdát anyához), és teljes mértékben tisztában van a ismerős tárgyak és családtagok neveivel, akár kimondja őket, akár nem.

Hogyan segítheted a beszédfejlődést?

A kicsi issza a szavaidat, bármit mondasz neki, hihetetlen sebességgel tárolja őket. Ne babának, hanem a nevén szólítsd, nevezd meg a tárgyakat, embereket. Lassan, tagoltan, egyszerűen beszélj hozzá. Lehet, hogy 1 évesen még csak gesztusokkal kommunikál, rámutat arra, mit szeretne.

A gesztusai egyre kifejezőbbé válnak 1 és 2 éves kora között, ezekkel utánoz valamilyen megtörtént eseményt, ezt használja önkifejezésre, játékra is. A gesztikulálás nagyon fontos része a beszédfejlődésnek. Alakíts ki kapcsolatot a gesztusok és a nyelv között, például így: kérdezd meg, hogy akar-e inni. Ha rámutat a hűtőre, és vár, kérdezz tovább: “mit akarsz, kérsz egy kis tejet? Oké” – és vedd ki a tejet. Ezzel arra bátorítod, hogy vegyen részt a beszélgetésben.

Játékosan is fejlesztheted a nyelvi készségeit, mutass neki képeket olyan tárgyakról, emberekről, amiket ismer, aztán kérdezz rá: hol a labda? Hol van mama? Mutogasd el neki a testrészeket, aztán kérdezz rá: hol a füled?

A gyermeked szókészlete nagyon gyorsan nő, de nem biztos, hogy helyesen is ejti ki a szavakat, amiket elsajátít. 2 éves korára azért a felét már érteni fogod annak, amit mond. Amikor válaszolsz neki, mindig helyesen ejtsd ki a szavakat.

Aggódnom kell?

A legtöbb gyermeknek így alakul a beszédfejlődése:

  • több szót ejtenek ki 1518 hónapos korukra
  • rámutatnak a testrészeikre, az ismerős tárgyakra, családtagokra 18 hónapos korukra
  • 50 vagy annál is több szót mondanak 2 éves korukra
  • 2 szavas mondatokat alkotnak 2 éves korukra
  • 2 lépésből álló parancsokat tudnak teljesíteni 2 éves korukra

Ha bármilyen aggályod van a gyermeked beszédfejlődésével kapcsolatban, ne félj megkérdezni a gyermekorvos véleményét, különösen, ha egy szót sem beszél a gyermeked vagy arra gyanakszol, hallásproblémái lehetnek. Néhány szülő attól fél, ha a totyogója 2 éves korában sem beszél, esetleg autista lehet. Az autista gyerekekre jellemző a megkésett beszédfejlődés, a kommunikációs problémák, de a beszűkült érdeklődés és a furcsa viselkedés is fémjelzi a betegséget. Ha bármilyen kérdésed merülne fel, ne habozz, beszélj a gyermekorvossal.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink: