Kisgyerek

Tényleg a szülők miatt nagyobb a lányok szókincse?

A Duke Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy miért nagyobb a lányok szókincse a korai életévekben, mint a fiúké. Vajon azért, mert a lányok előbb kezdenek el beszélni?
2023. Január 04.
Anya kisbabát tart a kaezében miközben beszél hozzá
Kép: Getty Images

Azt tudjuk, hogy a korai életévekben a lányok nagyobb szókinccsel rendelkeznek, mint fiú kortársaik. A Duke Egyetem kutatása nemrégiben azt vizsgálta, hogy miért van ez így, vajon azért, mert a szülők többet beszélnek a lány csecsemőkhöz, mint a fiúkhoz? Vagy azért, mert a lányok előbb kezdenek el beszélni?

„Az emberek már régóta megfigyelték, hogy a lányok és a fiúk között különbségek vannak a különböző nyelvi készségek terén” – mondta Elika Bergelson, kutató. “A nyelvi késések és hiányosságok például gyakoribbak a fiúknál, mint a lányoknál. Felmerül a kérdés, hogy miért van ez így.”

Shannon Dailey, Ph.D., a Duke Egyetem posztdoktora, a tanulmány vezető szerzője és Bergelson arra a következtetésre jutott, hogy a lányok tipikus (és átmeneti) szókincsbeli előnye annak tudható be, hogy több “nyelvi inputot” kapnak a szüleiktől, mint a fiúk.

Hogy teszteljék ezt a sejtést, a kutatócsoport és egy csapatnyi kutatóasszisztens megszámolta a 44 gyerek (21 lány és 23 fiú) által hallott és produkált kifejezéseket egy teljes éven keresztül, a babák hat hónapos korától. Ez a korosztály azért ideális, mert így nyomon tudják követni, mit hallanak a gyerekek hat hónapos korukban, vagyis jóval azelőtt, hogy beszélni kezdenének, egészen addig, amíg a legtöbb gyerek 18 hónapos korában el nem kezdett beszélni – magyarázta Dailey.

A csecsemőket havonta egyszer egy színes mellényt adtak fel, amely rejtett módon egy zsebméretű hangrögzítőt tartalmazott, hogy egy napnyi (~16 óra) beszélgetést rögzítsen. Emellett havonta egyszer egy külön napon egy kis kamerába épített sapkát viseltek a tarkójukon, hogy videót rögzítsenek. Mindent egybevetve Bergelson összesen 8 976 órányi hanganyagot gyűjtött össze.

Dailey és Bergelson – ahogyan mások már korábban is – azt találták, hogy a lányok szókincse nagyobb mint a fiúknak, és a szókincsük gyorsabban növekszik a korai életszakaszban. Ebben az esetben Dailey és Bergelson a szókincs méretét a gyerekek által kimondott egyedi főnevek számának megszámlálásával közelítette meg. “A 18 hónaposnál fiatalabb gyerekek legtöbbször főneveket mondanak” – mondta Bergelson. “Tehát ez egy jó helyettesítője a nyelvi fejlődésnek és a szókincsnek.”

Dailey és Bergelson azt találták, hogy a lányok nem beszédesebbek, a lányok és a fiúk ugyanannyit beszéltek.

A lányok nagyobb szókincse nem annak volt köszönhető, hogy önmagában véve korábban kezdtek beszélni. Míg a lányok jellemzően az első születésnapjuk környékén gügyögték el az első szavakat, a fiúk általában egy hónappal később, 13 hónapos korukban kezdtek el beszélni.

A nemek közötti szókincsbeli eltérésre azt találták, hogy a szülők többet beszéltek a gyerekeikhez, amint a babák beszélni kezdtek, nemtől függetlenül. Shannon Dailey, Ph.D. szerint inkább azokhoz a kisgyermekekhez beszélnek többet a szüleik, akik maguk is beszélnek már, függetlenül a nemüktől. Ez fontos felismerést kínál a nyelvi fejlődés szempontjából. „Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a gyerekek aktívan befolyásolják saját nyelvi környezetüket, ahogy nőnek” – mondta Dailey.

Forrás: medicalxpress.com