Kisgyerek

Ennyi szót kell tudnia egy kétéves gyereknek

A kisgyerekek nagyjából az első születésnapjuk környékén mondják ki az első szavaikat. De mi a helyzet a szókincs fejlődésével később? Hány szót tud egy kétéves?
2022. Szeptember 26.
anya kisgyerek olvas
Hány szót ismernek a kétévesek?

Szókincs kétéves korban

Kétéves korban nagyon gyorsan fejlődik a kisgyermek beszéde, és egyre több új szót kezd használni. A szókincset tekintve nagyjából 50 vagy több szót ismer ebben a korban egy kisgyerek, még ha nem is ejtik azokat tökéletesen, vagy idegenek számára tökéletesen érthető módon. A családtagok neveit, kedvenc ételeiket, állatokat, állathangokat, ruhadarabokat, stb. ismer valószínűleg ebben a korban.

Ebben az időszakban kezdenek megjelenni a nyelvhasználatukban a kétszavas kifejezések is (például: enni kérek), és egyszerű utasításokat követni.

A szókincs fejlődése később

Kétéves kor után igazi ”robbanás” tapasztalható a szókincs fejlődésében, 2-3 éves kor között 200-1000 szót tudnak a kisgyerekek. Ekkor elkezdhetnek megérteni és használni olyan térbeli fogalmakat, mint például a ”be” vagy a ”bent”. Egyre jobban értik a névmásokat, és olyan szavakat, amelyeket emberek, helyek és dolgok leírására lehet használni, tehát olyan mellékneveket, mint a ”boldog”, a ”szomorú”, a ”nagy” vagy a ”kicsi”. Két-három szóból álló mondatokat is ekkor kezdenek használni, és egyre érthetőbben beszélni.

Néhány tipp, amivel segítheted a szókincs fejlődését a gyermekednél

  • Beszélj hozzá minél többet, folyamatosan ”narráld” azt, amit éppen csináltok, hogy minél több új szót ismerjen meg.
  • Énekelj és mondókázz – az ismétlődő szöveg és ritmus segít, hogy újra és újra meghallja az ismerős szavakat.
  • Olvass rendszeresen neki, ez segíthet a szavakhoz képeket társítania. Tegyél fel egyszerű kérdéseket a történetről, és próbáld meg a könyveket olyan dolgokhoz kötni, amelyeket láthat a környezetében.
  • A kisgyerekek szívesen nézik magukat a tükörben, amit használhatsz arra, hogy leültük a tükör elé, és figyeljétek meg, hogy beszéd vagy hangutánzás közben hogyan mozog a szátok.
  • Játék közben is figyelj az ismétlődés használatára. Például mondd, hogy „labda”, amikor oda-vissza gurítjátok a labdát, majd mondhatod utána, hogy „anyánál a labda” és „nálad a labda”, később pedig hozzáadhatsz olyan jelzőket, mint például a „nagy”, „pattogó”, „kék”.

Felhasznált források: healthline.com, thetot.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu