Baba

Amikor mi adjuk a kólát és a ropit a kicsinek…

Az ősz slágere a rotavírus, adenovírus, óvodai vírusos hasmenés és egyéb beceneveken előforduló hányásos-hasmenéses kórság, ami akár egy hétig is otthon tartja a kicsit, és izgalomban a szülőket.
2011. Október 15.

A hasmenés gyakori folyékony székletet jelent, de ez önmagában nem betegség, hanem tünet. A hirtelen kezdődő, erős hasmenést általában vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza. Ha hányás is kíséri, akkor fertőzött étel felelős a bajért.

A hosszú hasmenés veszélye, hogy a szervezet vizet és értékes ásványi sókat veszít. Ez kisgyerekeknél könnyen kiszáradáshoz vezethet. Fontos tudni, hogy a gyerek folyadékigénye a veszteség miatt akár 20 százalékkal is több lehet. A folyadék- és sóveszteséget pótolni kell. Erre a legalkalmasabb a gyógyszertárban kapható rehidrációs sókeverék. Ha ezt a gyermek nem hajlandó bevenni, akkor ez lesz az a különleges eset, amikor a palackozott üdítőitalok jó szolgálatot tehetnek. Még a folyamatosan hányó gyermek is képes elfogyasztani a kiskanalanként adagolt hideg üdítőt.

Általános szabály, hogy a betegség annál gyorsabban gyógyul, minél hamarabb ürülnek ki a belek. Ezért bélműködést gátló szereket (hasfogók) csak akkor adjunk, ha a külső körülmények, pl. utazás kényszerítenek rá. Az étrend is zsírszegény legyen, a ropi (de nem a zsíros csipsz) jól bevált házi praktika az első napokban. Ehet a gyermek főtt rizst, krumplit vagy reszelt almát is.

Az enyhe esetek a tünetek szerint gyorsan és eredményesen kezelhetők homeopátiás szerekkel. A leggyakrabban alkalmazott homeopátiás készítmények:

Arzén (Arsenicum album) az első szer a vírusos hasmenéseknél is!

 ha a hasmenést romlott étel okozza

 égő hasi fájdalom

 bűzös széklet

 hányinger

 fázik, mégis hideg vizet kíván, kis kortyokban

 minden tünet romlik éjfél és hajnali 2 óra között

Nyíllevél (Podophyllum) – az ovis vírusok másik gyakori szere.

 főleg reggeli hasmenés

 vizes, nyákos, sárgaborsószínű kaki

 általános gyengeség

Aloe – jellemzője, hogy nem tudja tartani a kicsi a székletét, egy pukival becsúszik.

 nyákos széklet

 sugárban kakil

 gyakori pukizás

Foszforsav (Phosphoricum acidum) – ez a szer akkor is jó, ha a szervezet nagyon kimerül a betegségtől.

 fájdalmatlan hasmenés

 a széklet világos színű

Fehér hunyor (Veratrum album) – itt a kicsi arca szinte kékes, hideg, állandóan hasmenése van, és hányhat is.

• görcsös hasi fájdalmak

• gyengeség, hideg veríték

Indigó (Baptisia)

• szalmonellafertőzés gyanúja esetén

• sötét, bűzös, folyékony széklet

• minden tünet romlik, ha a jobb oldalon fekszik

Mint minden vírusfertőzésnél, itt is adható a kasvirág (Echinacea) immunerősítő, vírusfertőzések ellen használatos növény alacsony hígítása (5 CH, C) naponta háromszor.

A heveny hasmenés legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás, amely miatt akár kórházi kezelés is szükséges lehet. Ha a gyermeknél hányás nem jelentkezik, akkor mindenképpen törekednünk kell a szájon át végzett folyadékpótlásra.

Folyadékpótláshoz ásványvizek alkalmazhatók, amelyek pótolják az elveszett sókat. Figyeljünk oda arra, hogy a só- és folyadékpótlás mellett a cukorpótlás is fontos, mivel a víz felszívódásához a bélben cukormolekulákra is szükség van. Kisgyermeknek adható cukorral ízesített kamillatea, szűrt gyümölcslé, kivételes esetekben alakalomszerűen üdítőitalt is kaphat a gyermek.

A folyadékpótlásra legalkalmasabbak a gyógyszertárakban recept nélkül is kapható, úgynevezett rehidrációs (kiszáradás megelőzésére szánt) porkeverékek, melyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, trinátrium-citrátot, kálium-kloridot). A port előzetesen felforralt, szobahőmérsékletre lehűtött vízben vagy cukrozatlan teában teljesen fel kell oldani.

Hányás esetén is törekedni kell arra, hogy apró kortyonként a gyermekkel megpróbáljunk folyadékot itatni. Fontos tudni, hogy hasmenéses betegségek esetén a napi folyadékszükséglet 15-20 százalékkal is megemelkedhet. Ha szájon át nem biztosítható a megfelelő folyadékbevitel, akkor indokolt a kórházi kezelés, amikor is infúzióval juttatjuk be a szükséges folyadékmennyiséget, mindaddig, amíg a gyermek nem iszik megbízhatóan.

A beteg állapota általában 2-3 nap alatt rendeződik. A betegség első napján ajánlott, hogy a beteg csak folyadékot fogyasszon. Állapota javulása esetén főtt krumpli vagy rizs, illetve ropifélék (nem pedig csipsz!) adásával megpróbálkozhatunk, a gyógyulás alatt könnyű vegyes, zsírszegény étrend javasolt.

Akut hasmenéses megbetegedés esetén nem tanácsos, sőt kifejezetten káros lehet a bélmozgást csökkentő, köznyelven hasfogónak titulált gyógyszerek adása. Ugyanis ezek a gyógyszerek a bélmozgás csökkentése révén gátolják a kórokozó ürülését a gyomor-bél traktusból, ami feltétele a mielőbbi gyógyulásnak. Alkalmazhatók ugyanakkor úgynevezett adszorbensek, például széntabletta, amelyek megkötik a kórokozók által termelt méreganyagokat. Ma már léteznek a széklet állagát javító készítmények is, amelyek csökkentik a székletürítések számát.

Bakteriális eredetű hasmenések esetében sem szükséges antibiotikumos kezelés, bizonyos speciális esetektől eltekintve. Az antibiotikumok ugyanis nem gyorsítják a gyógyulást, azonban a kezelés önmaga is hasmenést okozhat.

A fertőzéses hasmenések esetén kiemelten fontos a megelőzés szerepe. A betegségek terjedésében a piszkos kéz, a szennyezett élelmiszerek, rovarok játszanak szerepet, általában a nyári, kora őszi hónapokban fordulnak elő halmozottan. Megelőzés során fontos, hogy az alapvető higiénés szabályokat mindig igyekezzünk betartani, és erre figyelmeztessük a gyermekeket is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás fontosságának szerepét. Lehetőleg csak ellenőrzött élelmiszereket fogyasszunk, különösen a nyári hónapokban kerüljük a nyers tojásból készült ételek (pl. majonéz) fogyasztását. A beteg gyermeket mindenképpen el kell különíteni a közösségből.

A krónikus hasmenéseknél minden esetében a kiváltó ok kezelése szükséges. Ennek módja a betegségtől függően változhat. Laktóz-intolerancia esetén például tejcukormentes étrendet kell tartani, de bizonyos esetekben szükség lehet gyógyszerek szedésére is.

Forrás: www.homeopatia.info.hu