Kisgyerek

A hasfájás okai és kezelése

A mindennapi gyakorlatban gyomorrontásnak nevezzük azt, amikor sokat eszünk és megfájdul a hasunk.
2007. November 11.

Gyomorrontás

A valóságban azonban az orvosnak ennél jóval többféle betegségre kell gondolnia, amikor karácsony másnapján egy hasát fájlaló gyerek jelentkezik a rendelésen. Az egyszerű gyomorrontás mellett az ünnepi lakomákat követően gyakrabban fordul elő gyomorhurut-fertőzés, allergia és tejcukor érzékenység is.

Régmúlt időktől kezdve a különböző ünnepeket vagy böjti időszakot követő lakomák gyakori velejárója volt a gyomorrontás, amikor a többfogásos, zsíros, nehéz étkektől a legtöbb vendégnek megfájdult a hasa, majd a megszokottól eltérő irányba, visszafelé áramlottak a finomságok, vagyis hánytak.

A hasfájás oka az, hogy a nagyobb mennyiségű étel a gyomorba, illetve a belekbe jutva bélfalfeszülést okoz, amely fájdalmas érzés. Amennyiben hirtelen, nagyobb mennyiségű táplálék kerül a gyomorba, ez olyan mértékű feszülést, fájdalmat okozhat, hogy a szervezetünk csak hányás révén képes a megnyugvásra.

Közismert, hogy az ókori római lakomákon a sokadik fogást követően a garatfalat lúdtollal ingerelték, így hánytatták magukat. Így voltak képesek gyomorrontás nélkül végigenni a lucullusi lakomákat. Ha a gyomorból továbbjut a vékonybelekbe a nagyobb mennyiségű táplálék, bélfeszülés, hasfájás, hasmenés alakulhat ki.

Gyomorhurut

A gyomorrontást a gyomorhuruttól döntően az különbözteti meg, hogy az előbbinél a hirtelen gyomorba jutó étel túlzottan nagy mennyisége okozza a panaszt, utóbbinál viszont a bekebelezett étel gyulladást okoz a gyomorban. Ennek megfelelően gyomorhurutot okozhat baktérium vagy vírus által fertőzött étel, vagy akár csípős, fűszeres táplálék. Reméljük, a szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően a jövőben nem kell tartani attól, hogy a különböző szupermarketekben esetleg fertőzött árut vásárolunk.

Karácsonyi “ételmérgezéseknél” általában különböző vírusfertőzött ételek okoznak gyomor- vagy bélhurutot, ellentétben a hasonló nyári betegségekkel, amikor a nagy melegben a szalmonella nevű baktérium szaporodhat el fagylaltban, tejszínhabban, vagy éppen eperlevesben, tömeges ételmérgezést okozva. Karácsonykor szerencsére csak szórványos, kisebb csoportokra kiterjedő betegségekkel találkozunk, alig valamivel nagyobb számban, mint az év egyéb hónapjaiban.

Hogyan gyógyítsuk a kis beteget?

Legjobb gyógyszer a megelőzés, vagyis ne együnk hirtelen nagyobb mennyiségű ételt! Ezt persze könnyű mondani, vagy leírni, de az ünnepi finomságoknak nehéz ellenállni. Az érem másik oldala, hogy gyümölcsök, salátafélék, szénhidrátban gazdagabb ételek könnyebben elhagyják a gyomrot, így nem okoznak gyomorrontást, hasfájást. Ezzel ellentétben a húsfélék, zsíros, “magyaros ételek”, a hagyományos karácsonyi fogások, például a tejfölös székelykáposzta igen lassan hagyják el a gyomrot.

Ilyenkor kedvező lehet felnőtteknél egy pohár bor vagy egy stampedli pálinka elfogyasztása, de ezt természetesen gyerekeknél ne alkalmazzuk. Gyomorhurut esetén jótékony hatású lehet egy gyomornyálkahártyát nyugtató gyógytea, vagy a recept nélkül kapható Venter vagy Ulcogant. Utóbbiak szukralfát/aluszulin tartalmuknál fogva bevonják a nyálkahártyát, csökkentik a gyulladást.

A régen megkövetelt, hosszú napokig tartó szigorú diéta általában nem szükséges. A zsíros, fűszeres, magas savtartalmú ételt kerülni kell, de antibiotikumra rendszerint nincs szükség. Ha nem alakul ki hasmenés, akkor a szimpla gyomorhurut, gyomorrontás egy-két nap alatt gyógyul.

Külön fejezet a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta gyulladás, amely gyomorhuruton kívül fekélyt is okozhat. Ennek a baktériumnak a felfedezéséért kapott idén orvosi Nobel-díjat Marshall és Warren. A Helicobacter pylori fertőzés egy kilégzési teszttel (UBT teszt) könnyen és fájdalommentesen kimutatható. A fertőzés kezelésére a gyomor savtermelésének csökkentése mellett antibiotikumot is szoktak alkalmazni.

Ételallergia

Karácsonykor sokkal gyakrabban találkozom ügyeletben, rendelésen olyan gyerekkel, akinél valamilyen ételallergia okozta tünet (kiütés-ekcéma, hasmenés, hasfájás) jelentkezik. Ez nem meglepő, hiszen a háziasszonyok, édesanyák többsége az ünnepekre valamilyen különlegességgel próbál kedveskedni a családnak. Ilyenkor találkozhat egy gyerek először-másodszor ráksalátával, lazaccal, különböző halféleségekkel, korábban még nem fogyasztott ételekkel, egzotikus gyümölcsökkel.

Gyakran karácsonykor jelentkezik először az olajos magvakra, dióra, mogyoróra föllépő allergia, jellegzetes a diósbeigli elfogyasztása után jelentkező allergiás reakció. Szintén az ételallergia körébe tartozik az úgynevezett orális allergia szindróma, amikor az allergiát okozó étel a szájüregbe jutva allergiás tünetet okoz: a száj körül kiütés, a szájüregben viszkető érzés, nyelvduzzanat jelentkezik.

Kulcsfontosságú, hogy rájöjjünk, mi az allergiát kiváltó tényező.

Ez annál könnyebb, minél rövidebb idő telik el az allergiát okozó étel és a tünet megjelenése között. Ez lehet csupán néhány perc, óra, azonban olykor több nap is eltelhet a panaszok jelentkezéséig. Ezekben az esetekben igen nehéz megtalálni a kiváltó okot. Ilyenkor az orvos tüneti terápiát alkalmaz, vagyis olyan szereket ad a betegnek, amelyek a szervezet allergiás reakcióját csökkentik.

Tejcukor-érzékenység

A tejcukor (laktóz) intoleranciát ne keverjük össze a tejfehérje allergiával. A tünetek hasonlóak lehetnek (hasfájás, haspuffadás, hasmenés), de utóbbi esetben immunreakcióról van szó, sokszor kiütés, ekcéma mutatkozik a bőrön. Ezzel ellentétben tejcukor-érzékenységnél a laktáz nevű enzim csökkent működéséről van szó. Ekkor a vékonybélben a csökkent laktázaktivitás eredményeként nem tud a laktóz (tejcukor) lebontódni és felszívódni. Így a tejcukor a vastagbélbe jut, megerjed, gázok keletkeznek, és kialakulnak a típusos tünetek.

A laktóz intolerancia hidrogén fújásos teszttel (laktóz H2 kilégzési teszt) igazolható. Fontos tudni, hogy nem csupán a laktózmentes étrend jelenti a megoldást, hanem a hiányzó enzim pótlása is. A laktázos rágótablettát a tejes étel fogyasztása előtt 15-30 perccel kell bevenni, egy tabletta enzimtartalma két deci tejben levő tejcukrot képes lebontani. Karácsony környékén laktóz intoleranciával is gyakrabban találkozom, hiszen ilyenkor a tejszínhabos ételek is jobban fogynak.

Szakértőnk saját tapasztalata

Klinikánkon bevett gyakorlat, hogy december 24-én, szenteste a gyermektelen orvosok ügyelnek, míg első és második ünnepen a többiek. Kezdő koromban az első csoportba tartoztam, ezek voltak életem legnyugodtabb ügyeletei, alig egy-két gyerek érkezett a klinikára. Az utóbbi években már karácsony első vagy második ünnepén ügyelek, ekkor teljesen más a helyzet, folyamatosan jönnek a kis páciensek, jelentős százalékuk hasfájással, gyomorrontással, allergiával.

Jellemző, hogy az írásomban bemutatott betegségeken kívül ilyenkor találkozunk leggyakrabban diétát megszegő krónikus betegekkel. Jellemző a cukorbeteg gyerek édességfogyasztása, melynek magas vércukor érték a következménye. Tavalyi történet: karácsony első ünnepén a magas vércukor szinttel beállító Barbara nézett rám nagy barna szemekkel: “Doktor bácsi, a Jézuska kivételesen megengedte, hogy három szelet tortát egyek!”. Hát, ha megengedte, nincs mit tenni…

Szakértő: Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus

Hányás

Az érzékeny gyomrúak könnyen hánynak utazás közben, vagy ha új étellel ismerkednek, esetleg megundorodnak valamitől. A hányás lehet vírusos betegség kísérő tünete vagy gyomorrontás, esetleg vakbélgyulladás jele is. Ha a gyerek nem szokott hányni, szinte biztos, hogy valóban betegség áll a háttérben. A gyakran hányók édesanyja hamar kellő tapasztalatot szerez az eset súlyosságának megítélésében. Figyeljük meg, melyek a jellegzetes helyzetek, kiváltó okok.

Ha autóban, vidámparkban, körhintázás, nagyobb hancúrozás után szokott fellépni a rosszullét, kerüljük az egyensúlyrendszerre ható erősebb ingereket. Ha evés közben, illetve utána adja vissza a gyerek, amit megevett, fordítsunk figyelmet a nyugodt étkezési körülményekre. Az érzékenyek gyomra ugrál a hangos zenére, összerándul a hangos szóra, leáll az emésztésük, ha rossz hangulat uralkodik a családban. A sietve bekapkodott, betömött étel kőként fekszi meg a gyomrot.

Az evés körüli cirkuszok érthetően hányást váltanak ki. Az erőszakkal leerőltetett falatok nem válnak a gyerek javára, jobb is, hogy nem terhelik tovább az emésztőrendszerét. Új ételek talán nem mindig váltanak ki ellenérzést a kicsiben, ám elfogyasztásuk során mégiscsak undor támad benne – különösen igaz ez az izgalmasan mutató tengeri herkentyűkre vagy az erőteljes ízű és szagú sajtokra. A látszólag jó étvággyal evő gyermek étkezés közben is megundorodhat egy falattól, összerándulhat a gyomra a váratlan csengetéstől, a hirtelen kitörő családi perpatvartól.

A hányós gyereknek mindig keveset tegyünk a tányérjára, főzzünk egészséges, kímélő ételeket, és hagyjuk, hogy lassan fogyassza el. Ne tegyünk kellemetlen megjegyzéseket, ne szidjuk, készüljünk fel idejében a várható eseményekre. Autóban tartsunk kéznél nejlonszatyrot, nedves törülközőt, friss vizet. A lakásban legyen kéznél a hamar előkapható kicsi műanyagvödör.

Hányás után öblítsük ki a gyerek száját. Bár kellemetlen, nézzük meg, hogy mit hányt ki a gyerek, ebből következtethetünk egy esetleges betegségre. Ha például korábbi étkezések maradványait is felfedezhetjük, betegségre kell gyanakodnunk, hiszen az emésztés már korábban leállt. A gyakran hányónál is figyeljünk fel, ha egymás után ismétlődik a hányás, nem múló hasfájás, láz társul mellé. Ilyenkor nemcsak a szokásos rosszullétről van szó.

Hasmasszázs

A kisgyereknek sokszor akkor is a hasa fáj, amikor valamilyen bánat érte, ám székrekedés, felfúvódás is okozhatja a görcsöket, sőt vakbélgyulladás vagy más betegség is lappanghat mögötte. Némi gyakorlattal könnyen megállapíthatjuk, hogy orvosi esetről vagy átmeneti kellemetlenségről van szó: utóbbiak ugyanis elmúlnak a mama simogató kezétől. Már a gyengédség, törődés is jólesik, a megfelelő technika pedig valóban oldja a bélgörcsöket.

– Mutató-, középső és gyűrűsujjunkkal a has jobb alsó részéből indulva tegyünk háromnegyed kört az óramutató járásával megegyező irányban, tehát a has bal alsó részéhez érkezve. Ez a masszírozás serkenti a belek vérellátottságát és a széklet továbbítását.

– Helyezzük a tenyerünket a köldök tájékára, és finoman gyúrjuk át a has középső részét. Ez a mozdulat a vékonybél vérellátását és aktivitását fokozza.

Tegyük mindkét tenyerünket a has oldalsó részére csípőmagasságban. Laza, ritmikus mozgással rezegtessük három-négy percig a hasat. Ez a vastagbél mozgását élénkíti.

Nyújtott ujjakkal nyomkodjuk meg óvatosan a borda alatti részt hol jobb, hol bal oldalon. Így serkenthetjük az epe, a lép és a máj munkáját. A masszírozást mindig meleg kézzel, finoman, lágyan végezzük. Utána burkoljuk a pocit egy kellemes, puha takaróba. Ne folytassuk a masszírozást, ha a gyerek nem érzi kellemesnek, és vigyük orvoshoz, ha a hasfájás nem szűnik, valamint láz, hasmenés, hányás, rosszullét társul hozzá.

Kortyonként itassuk!

A hányás bakteriális vagy vírusos fertőzés kísérője, ritkábban gyomorrontás jele lehet. A betegséget rendszerint láz, étvágytalanság is kíséri. Az evést ne erőltessük, a szervezet a kórokozók elleni küzdelemre összpontosít, ezért lelassul az emésztés. A folyadékpótlásra azonban nagyon ügyeljünk! Sok szülő gondolja azt, hogy úgyis kihányja a folyadékot a gyerek, felesleges itatni. Egy- és négyéves kor között az egészséges gyermek napi átlagos folyadékszükséglete egy liter.

A hányás okozta folyadékveszteség hamar veszélyessé válhat. Minél kisebb a baba, annál inkább fenyegeti a kiszáradás. Figyelmeztető jelek: beesett szemek, behúzódott kutacs, érdektelenség, mozdulatlanság. Ha ilyesmit tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A kiszáradás a leggyakoribb ok, ami miatt kórházba kell szállítani a kicsiket.

Mit adjunk inni?

– A forralt, lehűtött víz nem megfelelő ilyenkor, mert az ásványianyag- és cukorveszteséget is pótolni kell. A tej szintén nem jó innivaló hányós gyerekek számára.

– Az édeskömény- és kamillatea gyomornyugtató hatású. Egy deciliterhez egy kávéskanál cukrot adjunk. Ha a gyerek nem szívesen fogadja, azzal itassuk, amit szeret.

– A gyógyszertárban kapható Normolit porból készült, sajnos nem túl ízletes ital pótolja az elvesztett ásványi sókat is.

– Próbálkozhatunk gyümölcslevek, főként almalé itatásával is, ezt még a kicsik is szívesen elfogadják.

Óránként 50-100 gramm folyadékot kell a kis betegbe diktálnunk, ám semmiképp sem egyszerre, ez ugyanis újabb hányást idézne elő. Az utolsó hányás után öt-tíz perccel adhatunk két kávéskanál teát, majd öt-tíz percenként újabb két-két kanálkával. Ha nem hányja ki, lassanként emelhetjük az adagot. A szoptatott gyerekek most (is) könnyebb helyzetben vannak, szoptatni ugyanis továbbra is a baba igényének megfelelően lehet. Előfordulhat, hogy a teljes gyógyulásig csak anyatejet fogad el, ezzel azonban semmi gond sincs, sietteti a gyógyulást.

Szaktanácsadó: Dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász

Szalmonella-fertőzés

Nagy melegben a szalmonella nevű baktérium könnyebben szaporodik, és kiváló táptalajt talál a nem megfelelően elkészített fagylaltban vagy gyümölcslevesben. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor néhány évvel ezelőtt a szalmonellával fertőzött eperleves több ezer embert betegített meg. De példaként említhetjük a Pécsett előfordult tömeges ételmérgezést is.

Ekkor a tojásos szendvicsben a melegben rohamosan elszaporodott baktériumok okozták a jellegzetes tüneteket. A szalmonellajárványoknak több mint a felét a szárnyasok és a velük kapcsolatban levő élelmiszerek (elsősorban a tojás) okozzák. A fertőzés szempontjából nagy jelentősége van a nyers vagy félig főtt tojásos ételeknek – ilyen a Cézár saláta, a tojásba mártott kenyér, a lágy tojás, a habbá vert tojásfehérjével kevert nyers gyümölcs. Megfelelő rendszabályok betartásával elkerülhetjük a szalmonellafertőzést.

Feldolgozás előtt mindig mosogatószeres vízzel mossuk le a tojásokat! Ügyeljünk a készételek gondos hűtésére és tárolására. A szobahőmérsékleten tárolt ételekben igen gyorsan emelkedik a baktériumok száma. A lakásban tartott ékszerteknős gyakran üríti a székletével a szalmonellát, ha kézbe vettük, különösen fontos a gondos kézmosás.

A szalmonella tünetei

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a szalmonella okozta hasmenést az ennél gyakrabban előforduló, kisebb problémával járó vírusos bélhuruttól (amit jellegzetesen a strandok, tavak fertőzött vizében “szedünk össze”)? Ez nem könnyű feladat, hiszen mindkettő járhat hasmenéssel, hányással, komolyabb hasfájással. A szalmonella okozta ételmérgezésre jellemzőbb a hirtelen felszökő magas láz és a görcsösebb hasfájás. Természetesen abban az esetben, amikor tudjuk, hogy fertőző étel elfogyasztása okozta a betegséget, egyszerűbb a diagnózis.

Jól emlékszem, amikor kezdő orvos koromban az eperleves okozta szalmonellafertőzés kellős közepén fogadtuk a mentőket, és csak annyit kérdeztünk: eperleves? Már kötöttük is be az infúziót…

A szalmonellózissal gyógyszeres kezelés nélkül is megküzd a szervezetünk. Egy-két hét alatt következik be a gyógyulás, antibiotikumra nincs szükség, mert kiirthatja a saját bélflórát – ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a beteg tartós szalmonella-ürítővé válik, vagyis hetekkel a fertőzés lezajlása után is kimutatható székletéből ez a kórokozó. Hat hónaposnál fiatalabb, tápszeres csecsemőknél azonban elkerülhetetlen az antibiotikum adása.

Mikor végeztessünk székletvizsgálatot?

Hasmenés esetén általában indokolt lenne a székletminta bakteriológiai vizsgálata. Ha azonban minden hasmenéses gyermek székletét beküldenénk, nem győznék a munkát a laboratóriumok. Mikor indokolt mégis? Ételmérgezésre, például szalmonellafertőzésre utaló tüneteknél kötelező nemcsak a széklet, hanem a gyanús étel vizsgálata is.

Valamint akkor, ha a széklet véres vagy nyákos (ez a manapság már igen ritka vérhasfertőzésre utalna), továbbá amennyiben a híg székletürítéshez magas láz és heves, görcsös hasfájás is társul. Ha a gyermeknél igazolódott a szalmonellafertőzés, akkor a gyógyulás után ismételten meg kell vizsgáltatnunk a székletet, vajon eltűnt-e belőle a kimutatható mennyiségű szalmonella-baktérium. Ahhoz, hogy a gyerek újra közösségbe járhasson, három egymás utáni negatív székletvizsgálati eredmény szükséges.

Strandok, tavak fertőzései

A gyakori bélhurutok nyári előfordulásának másik oka, hogy a zsúfolt strandok, tavak vizében a vírusok, baktériumok is kiválóan elszaporodnak. Ha a kisgyermek többször is nyel a vízből, már néhány óra múlva jelentkeznek a betegség tünetei. Tavaink többé-kevésbé javuló vízminősége, az uszodák vizének forgatása, rendszeres ellenőrzése sem biztosít olyan szintű tisztaságot, hogy hétvégi tömegben, kánikulában nyugodt szívvel hagyhatnánk pancsolni (és vizet nyelni) a kicsiket.

Inkább hétköznap, a délelőtti órákban járjunk strandolni! A lappangási idő hasonló a szalmonella okozta fertőzéshez, tehát általában 6-72 óra. Vagyis a délelőtti fertőzés hatására délután már ott az “eredmény”: hasmenés, hányás lázzal vagy anélkül. Olykor a fertőzéshez bőrkiütés is társul, de ez nem jellegzetes tünet. Az orvost rendszerint a “kórtörténet”, vagyis a strandolás említése vezeti a helyes diagnózishoz. Sokszor campilobacter fertőzés okozza a panaszokat. Megfelelő folyadékpótlás esetén magától is gyógyul három-öt nap alatt. Ilyenkor a kisgyermek alapvetően jól van, egyetlen panasz a hasmenés.

Bélhurut vagy napszúrás?

Laura hároméves, egyenesen a strandról érkeznek, egy Budapest környéki tóban fürdött az egész család. A kislánynak 39 C fokos láza van, kétszer hányt, biztosan összeszedett valamilyen fertőzést a vízben – gondolom először. Hasmenése azonban nincs, a hasa nem nyomásérzékeny, inkább a feje fáj. A kislány feje rákvörös, a szülők beismerik, délben több órát játszott fedetlen fővel a parton. Ez bizony nem bélhurut, hanem napszúrás… Óvatos itatgatás és lázcsillapítás a gyógymód.

A fő veszély a kiszáradás

Minél kisebb gyermeket érint a hasmenés, hányás, annál veszélyesebb lehet a folyadékvesztés hatására fellépő kiszáradás. Ha szájon át nem tudjuk biztosítani a folyadékpótlást, infúzióra van szükség.

A kiszáradás jelei

– aluszékonyság, érzéketlenség

– erőtlen sírás

– a bőr rugalmatlanná, száraz tapintásúvá válik

– száj- és szemszárazság, sírásnál alig termelődik könny

– legfeljebb napi két pisis pelenka, sűrű vizelet

– láz

A bélhurutok kezelésével kapcsolatosan két dolgot különösen hangsúlyoznék. Egyrészt tilos olyan gyógyszert adni a kicsinek, ami bénítja a bélmozgást (ezek az úgynevezett székletfogók). Ekkor tényleg megszűnik a hasmenés, azonban a kórokozókkal teli széklet ott pang a belekben, és innen a szervezetbe jutva súlyos állapotot eredményezhet. Másrészt nincs szükség olyan szigorú diétára, mint amit régebben javasoltak: koplalás után is csak pirítóst, teát és sós vízben főtt krumplit, répapürét kaphatott a beteg néhány napig.

Inkább azt mondanám, hogy amikor a gyereknek már megjön valamennyire az étvágya, nyugodtan adhatunk neki olyan ételeket, amiket megkíván, például joghurtot, kefirt, gabonapépeket, levest, esetleg sovány húsokat, krumplipürét, párolt zöldséget sajttal és kompótokat. A teljes gyógyulásig kerülendő a tehéntej és a zsíros, fűszeres ételek, ilyesmit azonban a makkegészséges gyermeknek sem kell adnunk.

Elhúzódó hasmenésnél vagy antibiotikum-kúra esetén súlyosan károsodhat a saját bélflóra, így ezeket a hasznos bélbaktériumokat vissza kell “telepíteni” élőflórás joghurt, kaukázusi kefir vagy gyógyszertári készítmények, például Lactobact, Protexin segítségével. Ezek adagolását beszéljük meg a gyermekorvossal. Szoptatott gyermekeknél a bélflóra rendszerint magától helyrejön.

Elhúzódó hasmenés

A kétéves Kristófot azért hozták vizsgálatra a szülei, mert már harmadik hete tartott a hasmenése. Székletvizsgálatot végeztettünk, eredménye negatív volt, tehát kizárhattuk az elhúzódó fertőzést. Kiderült, hogy három héttel ezelőtt hányással, lázzal, hasmenéssel járó bélhurutja volt a kisfiúnak. A betegség során károsodhatott a bélnyálkahártya, ezért nem tud rendesen felszívódni a táplálék, ez okozza a tartós hasmenést. Ilyenkor helyre kell állítani a természetes bélflórát, s egy-két hét elteltével rendeződik a széklet.

Mit igyon?

Hányás és hasmenés esetén nagyon gyakori itatásra van szükség, egyszerre azonban csak egészen kevés folyadékot adjunk, például néhány teáskanálnyit. Tíz perc elteltével már kaphatja is a következő adagot.

Ha abbamaradt a hányás, és már csak hasmenése van a gyereknek, emelhetjük az egyszerre elfogyasztott folyadék mennyiségét. Hasmenés és hányás esetén is jó hatású a gyógyszertárakban receptre kapható speciális rehidráló, azaz folyadékháztartást rendező por, amely ion- és cukorösszetételénél fogva biztosítja a megfelelő folyadék- és ásványianyag-pótlást. Végszükség esetén házilag is elkészíthetünk ehhez hasonló italt: fél liter felforralt, majd lehűtött vízben oldjunk fel negyed teáskanál sót és egy csapott evőkanál cukrot.

A folyadékokat lehűtve adjuk, mert a hideg oldat jobban nyugtatja a gyulladt bélrendszert. Ha ezt a folyadékot nem fogadja el a gyerek, próbálkozhatunk enyhén cukros teával, hígított gyümölcslével is. Gyümölcsléből azonban ne adjunk napi egy-másfél decinél többet, mert a túlzásba vitt gyümölcsléfogyasztás is okozhat hasmenést a fruktóz, azaz gyümölcscukor hashajtó hatása miatt. A gyümölcslé okozta hasmenéssel sajnos egész évben találkozunk, de a nyári hónapokban különösen gyakori, hogy a kicsik evés helyett is az édes innivalót választják. Szomjoltásra továbbra is a tiszta víz a legalkalmasabb!

A hasmenés gyógyulását segíti a recept nélkül is kapható Smecta por, amit folyadékban kell feloldani. A szer filmszerűen bevonja a nyálkahártya felszínét. Magas láz esetén a lázcsillapításról sem szabad elfeledkezni. Hányás és bélhurut esetén különösen nagy jelentősége van a természetes lázcsillapítási módszereknek, például a hűtőfürdőnek, vizes törzsborításnak, hiszen könnyen előfordulhat, hogy sem a szirup, sem a kúp nem alkalmazható elég hatásosan a kellemetlen tünetek miatt.

Rotavírus

A hasmenéssel járó, közösségben szerzett betegségek között a rotavírus okozta kórkép áll az első helyen. A kezdeti enyhe náthát hamarosan hányás, majd később hasfájás és hasmenés követi. A nagyon híg, vizes széklet igen bűzös, jellegzetes szagú. A rotavírus nagyon fertőzőképes, már néhány kórokozó előidézheti a betegséget, és a gyerekek aztán rövid időn belül cseppfertőzéssel továbbfertőzik egymást. A széklettel fertőzött kéz is forrása lehet a fertőzésnek. Ennek megfelelően a megelőzés egyik módja a gondos kézmosás, valamint az anyatej.

Az anyatejben található speciális védőfaktoroknak köszönhetően az anyatejjel táplált csecsemők e vírus ellen is nagyobb védettséget élveznek, mint tápszerrel táplált társaik.

Ezek is érdekelhetnek:

Hasfájás hónapok óta

Hogyan csillapítsuk a hasfájást?

Minden út a hashoz vezet

Hasfájós sztorik

Forrás: Kismama magazin