Terhesség

Ezért jó, ha kerülöd a mogyorót terhesség alatt

Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett - állapították meg amerikai kutatók.
2010. November 03.

AllergiaScott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekek több mint negyedénél erős válaszreakció mutatkozott a mogyoró allergénjére az érzékenységet vizsgáló tesztben.

A túlérzékenység, amely az allergia lehetséges jelzője, háromszor nagyobb eséllyel bukkant fel azoknál a babáknál, akiknek anyja a várandóssága alatt mogyorót fogyasztott.

Minél több mogyorót evett az anya a terhessége idején, annál nagyobb volt a gyerek pozitív válaszreakciójának valószínűsége az érzékenységi tesztben. A szoptatás alatti mogyorófogyasztás mérhetően nem befolyásolta a teszteredményeket.

MagzatfejlődésSicherer és csoportja megjegyezte, hogy a kutatás nem mutatott egyértelmű ok-okozati összefüggést, valamint hogy a tanulmányban a mogyoróra való érzékenységet vérvizsgálattal mérték, amely nem azonos az allergia diagnózisával.

Az anyák mogyorófogyasztásával kapcsolatos irányelvek változtak az elmúlt évtizedben. Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia 2000-ben kibocsátott ajánlása szerint az anyáknak terhességük és a baba szoptatása idején tartózkodniuk kellene a mogyoró fogyasztásától, különösen akkor, ha a családban előfordult már allergia. Ezt az ajánlást azonban 2008-ban visszavonta a szakmai szervezet.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is hasznosak lehetnek:

  • Keresztallergia: a sutyiban támadó ételek
  • Ha terhes vagy, egyél sok diót!
  • Nálunk a tej és a tojás, a norvégoknál a koktélrák vezet
  • Légúti allergiák enyhítése
  • Forrás: MTI