Baba

Szénától van-e a szénanátha?

Amikor 1906-ban a bécsi gyermekorvos, Pirquet megalkotta az allergia fogalmát, aligha gondolta, hogy száz évvel később csaknem minden negyedik európai ember ettől a betegségtől szenved majd.
2010. Május 01.

Bár az immunrendszer kutatása rohamléptekben halad előre, úgy tűnik, mintha egy megválaszolt kérdés további kérdések áradatát indítaná el. És az allergia konkrét okait még mindig homály fedi.

Az allergiás beteg kezelésének nem nélkülözhetetlen feltétele, bár kétségkívül fontos támogatója az allergiavizsgálat. Kisgyermekeknél az immunrendszer éretlensége miatt bizonyos allergiavizsgálatok eredményei biztonsággal nem értékelhetők. Mindenképpen hasznos azonban, ha ismerjük a különböző allergiás tünetekkel összefüggésbe hozható növények virágzási idejét.

Kora tavasszal, akár februártól elkezdődhetnek a típusos allergiás tünetek a barkás fák, bokrok virágzásával. Első a mogyoró, majd az éger, nyír, szilfélék, a nyár, fűz, bükk, tölgy. A kora nyári tünetekért leggyakrabban a pázsitfűfélék és a különféle gabona pollenek a felelősek. A késő nyári allergiát, júliustól októberig a gyomnövények okozzák. A lándzsás útifű, fekete üröm és a parlagfű a legelterjedtebb Magyarországon.

Az allergiás betegségre való hajlam több gén által meghatározottan öröklődik, ezért a gyermekek allergiás hajlama a szülők hasonló megbetegedésének ismeretében nagy eséllyel megjósolható. Homeopátiás kezelés célja, hogy az esetleges öröklött hajlam és a provokáló külső hatások ellenére megelőzhető legyen a betegség, és a már kialakult allergia mellékhatás mentesen kezelhető legyen. A megelőzés kezdődhet a szülők és a gyermek alkati kezelésével, majd a kezelés kiegészülhet az esetleges allergiás tünetek homeopátiás terápiájával.

A megfelelő tüneti szer kiválasztása az allergiaszezonban jelentkező jellegzetes, különös, egyedi, sajátságos betegségtünetek megfigyelésével történik. Nem kell megijedni, ha kicsi a gyerek, nem, vagy alig beszél. A jellegzetes tüneteket akkor is észre fogjuk venni, ha nem mondja. Az állandósuló szem- és orrdörzsölést, az orrpiszkálást, a szobában vagy a szabadban való rosszabbodást vagy éppen javulást. A nagyobb gyerekek pedig pontosan beszámolnak az érzeteik jellegzetességeiről, csak rá kell kérdeznünk.

Akut szerek

AGARICUS Közepes hígításban, (15 CH) ha az orr, a külső és belső hallójárat, a lágyszájpad erős viszketése miatt a gyerek dörzsöli az orrát, furcsa kummogó hangokat ad, tüsszög végeláthatatlanul, de az orrában nincs váladék.
ALLIUM CEPA Közepes vagy magas hígítását (15 CH, 30 CH) adhatjuk akkor, ha megjelenik a maró, vizes nátha, heves tüsszögéssel, erős könnyezéssel. A szemek érzékenyek a fényre, ami miatt hunyorog, vagy eltakarja a szemeit. Fontos, hogy minden tünete rosszabbodást mutat melegben, zárt helyen.
AMBROSIA (parlagfű) a parlagfű-allergiára jellemző tűrhetetlen, állandó vakarásra, dörzsölésre késztető szemviszketés az Ambrosia domináns tünete. Kísérő jellegzetesség a sok tüsszögés, a híg orrfolyás, orrvérzés, ugató vagy asztmatikus köhögés. Az Ambrosiát közepes hígításban javasoljuk.
APIS Ha a szemhéjakon és az orrnyálkahártyán nagyfokú duzzanatot, vizenyőképződést tapasztalunk, erős orrdugulással, és az égő-szúró fájdalom miatt a szemek dörzsölésével, amely melegre rosszabbodik és hidegre enyhül, gondoljunk az Apis mellificara, amit magas hígításban (30 CH) adjunk.ARUM TRIPHYLLUM: ha az allergiás tünetek nagyon emlékeztetnek az Apisra, de a váladékok maróbbak, égetőbbek, ami miatt kipirosodik az orrszárnyak körüli bőr, erős a viszketés, és feltűnő a rekedtség, az orr belsejében érzett heves szúrkászó érzéssel, orrvérzés, maró orrfolyás és orrdugulás kíséretében, Arum triphyllum közepes hígítása javíthat az állapoton.
ARUNDO A szem, az orrlyuk, a szemek között az orrgyök, a lágy szájpad és külső hallójárat viszketése esetén, ha ez a viszketés égő érzettel társul, és ekcémás bőrelváltozás jelenik meg a szemhéjakon, az Arundo közepes hígítását javasoljuk.
CARBO VEGETABILIS A rekedtség és az orrviszketéssel együtt megjelenő heves, megkönnyebbülést nem hozó tüsszögés a jellemző, és feltűnő lehet a köhögés asztmatikus, nehézlégzéses jellege, valamint a nagymértékű általános gyengeségérzet.
ARSENICUM ALBUM Tünetei a Carbo vegetabilisra emlékeztetnek. Az Arsenicum albumra jellegzetes állapotot a nagyfokú fázósság és a nyugtalan, aggodalmaskodó lelkiállapot erősíti meg, és egyben el is különíti a Carbo vegetabilisra jellemző lomhaságtól, tunyaságtól.
EUPHRASIA Közepes hígítása a domináns szemtünetek esetén jusson eszünkbe, ha maró könny csorog, a szemek fényérzékenyek, és a tünetek erősödnek, ha a gyermek meleg szobában van, vagy ha szemét napfény éri. Javul az állapota este, hűvösben, hunyorogva. Jellegzetes Euphrasia megjelenés a reggeli ébredéskor jelentkező tüsszögés, orrfolyás, szemkönnyezés, szemviszketés, nyákos, váladékos köhögés. A gyermek általános állapota és köhögése is javul fekve.
NUX VOMICA figyelemfelhívó tünete a reggelente, ébredés után jelentkező heves, görcsös tüsszögőroham, a bőséges, vizes, maró orrfolyás, amelyet a szabad levegőn orrdugulás vált fel. Egyértelműen rosszabbodik az állapot reggel, hidegben, huzatban, kitakarózva, illatokra, és javulást melegben, meleg italra, a fej betakarására és mozgásra. Kísérheti kifejezett ingerlékenység, ilyenkor magas hígításban javasoljuk.
STICTA PULMONARIA Ha a gyerek orrában száraz pörk képződik, amely miatt, nem szép látvány ugyan, de turkálja, piszkálja az orrát, Sticta pulmonaria közepes hígítása adható. Ez a gyógyszer mérsékelheti az orrgyöknél, a homloküregben érzett feszítő érzést, ha az állandó orrfújás ellenére sem ürül váladék az orrüregből. Állapota rosszabbodik este, éjjel, fekve, és akkor javul, ha a váladékozás az orrból megindul.
A potenciált Histamin (HISTAMINUM) kísérleti körülmények között, szövetkultúrán alkalmazva, igazoltan csökkentette a sejtekből felszabaduló hisztamin mennyiségét. Ezért alkalmazzák pollenszezonban közepes hígításban naponta többször is, tünetmentes időszakban pedig heti gyakorisággal. Ebben az esetben ez a gyógyszer a megelőzés részét képezi.

Az allergiaszezon előtt 4 héttel megelőzés céljából naponta, másnaponta adhatjuk virágporokra, fűfélékre allergiásoknak a Pollens és az Apis, valamint a Histaminum magas (30 CH) hígítását.

Parlagfű allergia esetén hasonló gyakorisággal az Ambrosia, az Apis és a Histaminum szintén magas hígítását. A szezon előtt kúraszerűen alkalmazott homeopátiás szerek segítségével az allergiás tünetek enyhébbek, és az akut kezeléssel kiegészítve esetenként teljes tünetmentesség is elérhető.

A homeopátiás akut szerek szedési gyakoriságát a tünetek intenzitása határozza meg. Kifejezett, erős tünetek esetén gyakran (naponta többször) kell alkalmazni, enyhülés esetén ritkábban, a tünetek megszűnése esetén pedig el is hagyható.

Dr. Lengyel Boglárka

homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász

Elérhetőség: homeopatia.info.hu