Terhesség

Tüsszögés, piros szemek

Az allergia kellemetlen tünetei a várandósokat sem kímélik. Sőt átmeneti rosszabbodás is előfordulhat a nyálkahártyák nagyobb vérbősége miatt.
2007. Szeptember 06.

Ha gyógyszerek nélkül már túlságosan kellemetlenek a panaszok, az orvos először helyi kezelést javasol. A szteroidot is tartalmazó orrspray, szemcsepp enyhíti a tüneteket, a hatóanyagnak pedig csupán igen csekély hányada jut a vérkeringésbe.

Ha ez nem bizonyul elegendőnek, úgynevezett szisztémás kezelésre is szükség lehet, ami rendszeres, az allergiaszezonban végig folytatott gyógyszerszedést jelent. Allergiás asztma esetében nem szabad rosszul értelmezett óvatosságból megvárni a tünetek súlyosbodását.

A belélegezhető gyulladáscsökkentők – ezek a megelőzést szolgáló szerek – a terhesség alatt is minden további nélkül alkalmazhatók, a hörgőtágító – úgynevezett tüneti szer – ugyancsak adható kismamáknak. A magzat jó oxigénellátottsága miatt igen fontos, hogy a várandós is elegendő oxigénhez jusson, ezért nem szabad megvárni a hörgőszűkület kialakulását.

A belélegezhető készítmények hatóanyagának csupán elenyészően kis hányada jut az anyai keringésbe, ez nem veszélyezteti a magzatot.

Forrás: Kismama magazin