Terhesség

Gyakori orrdugulás a terhesség alatt

A várandósság idején fellépő orrdugulás apróságnak tűnik, ám huzamos időn keresztül nagyon zavaró, és bizony előfordulhat, hogy végigkíséri a kilenc hónapot, sőt a tejbelövellés idején is tart még.
2007. Szeptember 06.

A kismama az első héten náthára gyanakszik, ám az orrváladék jelentéktelen mennyiségű. A várandósság hormonjai okozzák az orr nyálkahártyájának duzzanatát, mint ahogy egyéb testtájakon is megfigyelhetünk hasonlót. Gondoskodjunk a levegő nedvesítéséről.

Terhesség alatt gyakori az orrdugulás

Spriccentsünk az orrba sós vizet (egy kiürült orrsprays üveget töltsünk fel), vagy használjunk gyógyszertárban kapható tengervizes orrsprayt. Jótékony hatású a mentolos orrkenőcs is. Az oximetazolin hidroklorid és xylometazoline hatóanyagú orrcseppek összehúzzák a nyálkahártyát, így néhány órára szabaddá válik a levegő útja. Ezeket azonban takarékosan, legfeljebb egy hétig használjuk, mert hosszú távon károsítják az orr nyálkahártyáját.

Becseppentéshez feküdjünk hanyatt, fejünket kissé lógassuk hátra. Egy-egy csepp elegendő. Maradjunk fekve, és próbáljunk orron át lélegezni, finoman dörzsölgessük az orrnyerget. Lassacskán érezzük, ahogy kitisztul az orrunk. Ne felejtsük el magunkkal vinni az orrcseppet a szülőszobára, mert ott aztán igazán zavaró, ha még levegőt se kapunk.

Ha homeopátiás megoldást keresünk, fontos, hogy a megfelelő szakembert tájékoztassuk az egyéb kísérő tünetekről is, hisz ennek megfelelően ajánl megfelelő szert.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin