Terhesség

10 kérdés a gömbölyödésről

A terhesség pluszkilókkal jár. De mégis, mekkora súlytöbblet az, amely a magzat fejlődését biztosítja, mégsem rakódik le felesleges zsírpárnák formájában a kismamára? A tíz leggyakrabban elhangzó kérdésre keressük a választ.
2007. Szeptember 06.

A terhesség alatt törvényszerű a hízás, csak az nem mindegy, hány kiló jön fel

1. Sovány vagyok, mindenki evésre biztat. Rendesen étkezem, de alig gömbölyödöm. Hiányt szenved a baba emiatt?

A kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes étrend elegendő táplálékot biztosít a magzat számára (lásd a 3. kérdésre adott választ is). Nem szükséges, hogy magába tömje az ételt, ám néhány fortéllyal serkentheti étvágyát.

Szánjon időt a friss zöldség-és gyümölcsfélék vásárlására. Piacokon, különösen péntek-szombat délelőttönként ínycsiklandozóan gazdag a kínálat, szemben a bevásárlóközpontok sápatag és lankadt áruival.Egyen gyakran kis mennyiségeket. Nem terheli meg a gyomrát, és kisebb étvágy mellett is lecsúszik egy-két falat.

Vigyen magával útravalót! Munka vagy hosszasabb elintéznivalók közben is egyen pár falatot, például egy banánt vagy teljes kiőrlésű, magos zsömlét.

2. Tudom, hogy nem kell kettő helyett ennem, de nincs szüksége a babának a szokásosnál több energiára?

Az energia és tápanyag fogalma nem ugyanaz. Energiára, tehát szénhidrátokból és zsírból származó kalóriára csak a negyedik hónap után van némi többletszükséglete a várandósnak, ám ez még ekkor is csak tízszázaléknyi növekedést jelent. A napi kalóriaszükséglet tíz százaléka igen csekély, például egyetlen szelet sajtos kenyér és egy alma – ennyivel kell csak többet ennie a kismamának. A különböző tápanyagok iránti kereslet azonban az első hónaptól kezdve jelentősen nő.

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek a magzat egészséges fejlődéséhez. Fehérjéből 20 százalékkal, kalciumból 30 százalékkal, cinkből 25 százalékkal, B2-vitaminból 36 százalékkal, folsavból 30 százalékkal, jódból 15 százalékkal többre, vasból pedig a korábbi mennyiség kétszeresére van szüksége a várandósnak.

Jelentősen nagyobb tápanyagbevitel csekély energiatöbblet mellett – ezt a célt a mennyiség növelésével nem lehet elérni, a minőségen kell tehát javítani. Sok friss gyümölcsből, zöldségféléből, teljes kiőrlésű gabonatermékből, halból, sovány húsból fedezhetjük a növekvő szükségletet.

3. Az első hónapokban fogytam néhány kilót. Árthat ez a picinek?

A reggeli émelygés miatt gyakori, hogy gyarapodás helyett súlyt veszít a kismama. Ennek szerencsére nincs ártalmas következménye a magzatra. Az első négy hónapban egyébként sem indokolt a jelentős hízás, később is csak mintegy harminc deka hetente, az utolsó harmadban legfeljebb ötven deka hetente.

4. Jelentős súlytöbblettel kezdtem neki a terhességnek. Már nem is merek a mérlegre állni! Kezdjek fogyókúrázni?

A fogyókúra semmiképpen sem javasolható. Ezzel a magzat ellátása is bizonytalanná válna. Szakértők megfigyelték, hogy azok a csecsemők, akik a méhben – lepényi elégtelenség vagy az anya szigorú diétája miatt – szükséget szenvedtek, a későbbiekben hajlamosabbak az elhízásra. Nyilvánvalóan megtanulta a szervezetük, hogy maximálisan ragaszkodjon ahhoz a kevéshez, amihez hozzájut.

A további túlzott gyarapodásnak azonban korlátot szabhat, ha…

  • minimálisra csökkenti a zsír, a cukor és az “üres” szénhidrát fogyasztását. Száműzze a csokoládét, a süteményeket, a fehér pékárut, a zsíros hústermékeket, a rágcsálnivalókat.
  • kalóriamentes ásványvizet, gyümölcsteát, gyümölcslevet iszik. A tej nem szomjoltó, ételnek számít.
  • szakít rossz szokásaival. A tévé előtt például chips helyett sárgarépát, paprikát, karalábét rágcsál, még jobb azonban, ha nem üldögél, hanem mozog.
  • lift és közlekedési eszközök helyett a lábát használja.
  • nem finomságokkal jutalmazza magát. Gyakran nem éhségünket, hanem lelki szükségleteinket csillapítjuk az evéssel. Örömforrás lehet az illatos fürdő, a kellemes beszélgetés, a kirakatnézegetés és egy-egy csinos ruha beszerzése is.

5. A nőgyógyászom minden alkalommal figyelmeztet, hogy ne hízzak annyit. Azon túl, hogy így kétségtelenül kevésbé vonzó az ember, mi a gond ezzel?

A várandósság alatt szerzett túlsúly fokozza a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ha például már a huszadik hétig több mint tíz kilót szedett fel, változtasson étkezési szokásain! A súlytöbblet nagyobb munkát ró a szívre és a keringési rendszerre, megterheli a gerincet és az ízületeket.

A terhesgondozás során végzett vizsgálatok segítségével a kismama általános egészségi állapotát is figyelemmel kísérik. A testsúly, a vérnyomás, a vérkeringés, a vércukorszint összefüggenek egymással. Mérsékelt súlygyarapodással a komolyabb betegségek is megelőzhetők.

6. Miből tevődik össze a terhesség végére a súlytöbblet?

A kisbaba súlya ennek mindössze negyede-ötöde, átlagos születési súlyt alapul véve (3300 gramm). A megnagyobbodott méh önsúlya egy kiló körüli, a mellek pedig egyenként akár nyolcvan dekával is súlyosabbak lehetnek, mint várandósság előtt. A magzatot ellátó méhlepény körülbelül hatvanöt dekás, az erekben keringő vérmennyiség és a szövetekben felhalmozódott víz, valamint a magzatvíz együttvéve négy kilogrammot tesz ki. A “hasznos” súlytöbblet tehát nagyjából 9750 gramm, az ezen felüli mennyiség zsírpárnák formájában rakódik le, ám ez sem teljesen haszontalan.

A szoptatás idejére szolgál energiaraktárként – genetikai örökségünk ez abból az időből, amikor a zsírtartalék biztosította az utód ellátását ínséges időkben. Mivel ma már nem kell ilyesmitől tartanunk, felesleges túlzott tartalékot felhalmoznunk a terhesség alatt.

7. Éhezik a kisbabám, ha keveset hízom?

Előfordulhat. A felmérések azt mutatják, hogy a nagyon vékony nők, akik csak nagyjából öt kilót híztak a várandósság alatt, gyakran kis súlyú újszülöttet hoznak világra, és a koraszülés is gyakoribb náluk, mint az átlagos súlyúaknál.

8. Mennyit hízhatok a várandósság végéig?

Régebben kilenc és tizenkét kiló közötti súlytöbbletet tartottak ideálisnak. Ma már árnyaltabban vélekednek az orvosok a hízásról. Több súly fér el azokon az asszonyokon, akik a várandósságot igen vékonyan kezdték, óvatosabban hízhatnak azonban azok, akik már eleve némi súlyfelesleggel rendelkeztek. Átlagos irányadó adatok helyett szélesebb határokat javasolnak az orvosok, a hét és tizennyolc kilogramm közötti sávon belül pedig nagyok lehetnek az egyéni különbségek.

Testtömegindex-számítás

Számolja ki a terhesség előtti testtömegindexét (kilogrammban megadott testsúlyát ossza el méterben megadott magasságának négyzetével).

Nézze meg a táblázatban, mennyi az ideális gyarapodás az ön esetében.

Például 1,70 méter magas, 68 kilós nő testtömegindexe: 68 : 1,7 x 1,7 = 23,5. A táblázat szerint 11,5 és 16 kg közötti hízás optimális ebben az esetben.

Testtömegindex a várandósság előtt Optimális gyarapodás a várandósság alatt

Alacsony (19,8-nál kevesebb) 12,5-18 kg

Átlagos (19,8-26) 11,5-16 kg

Magas (26-nál több) 7-11,5 kg

9. A 35. hétben járok, és eddig tizenkét kilót híztam. Szülés után sok súlyfelesleg lesz rajtam?

Igen eltérő, hogy a terhesség pluszkilói hogyan oszlanak meg, és mit kezd velük a szervezet. Lehet, hogy jelentős vízmennyiséget raktároznak a szövetek. Ez szülés után hamar kiválasztódik, de az is előfordulhat, hogy a súly jelentős részét zsírpárnák teszik ki.

A szoptatás idején azonban ennek egy része szinte magától eltűnik. Radikális fogyókúrába semmiképp sem ajánlatos kezdeni, mert a zsírszövetekben raktározott egészségkárosító anyagok a zsírpárnák lebontásával felszabadulnak, így mennyiségük az anyatejben is növekszik. Havonta legfeljebb két kiló fogyás ideális.

Az anyák tíz-húsz százalékánál fordul elő, hogy makacsul rajtuk maradnak a várandósság alatt felszedett kilók, ám ez örökletes tényezőkre vezethető vissza. Heti három-négy óra sportolással ellensúlyozhatjuk a kedvezőtlen örökséget.

10. A barátnőm azt javasolta, hogy rizskúrával víztelenítsem a szervezetemet, és máris kilóktól szabadulok meg. Jó is lenne, mielőtt a terhesgondozáson ráállok a mérlegre. Valóban jót tesz a rizsdiéta?

Semmiképpen nem javasolható. A várandósság alatt minden egyoldalú, gyors és erőszakos beavatkozás felboríthatja a keringési rendszert, hiszen a felhalmozódó nagyobb vízmennyiségnek célja, feladata van a terhes nő szervezetében.

Ha a vizesedést terhességi magasvérnyomás-betegség okozza, a radikális vízhajtó kúrák tovább rontanak a helyzeten. Forduljon orvoshoz, ha a végtagok nemcsak estére lesznek duzzadtabbak, hanem már reggel is jól észrevehető a püffedtség. Panaszait ne titkolja el, ezzel saját és kisbabája egészségének is árthat.

Még több cikk a terhességről:

Forrás: Kismama magazin