Terhesség

5 terhességi súlymítosz

A terhességed során biztosan jó néhány tanácsot és aranyigazságot hallgathatsz végig a súlygyarapodásoddal kapcsolatban. Van köztük néhány, amit egészen biztosan figyelmen kívül hagyhatsz.
2013. Július 17.

1. Csak a hasadra hízhatsz

A celebekkel általában valóban ez szokott történni. Hogy ez végső soron a molekulára kiszámolt étrendjüknek, a személyi edzőjüknek vagy a Photoshopnak köszönhető, a te szempontodból mindegy is. A valóság az, hogy a szervezet a zsírpárnákkal készül fel a szoptatásra, amelyek a tested legváratlanabb részein, például akár a térdeden is megjelenhetnek.

Sok dolog befolyásolja a hízás mértékét

Azt, hogy te pontosan mennyire és hogyan hízol meg, nagyban befolyásolja, hogy édesanyád hogyan viselte a saját terhességeit. Ha ő sokat hízott, jó eséllyel te is sokat fogsz. Persze most is számít, hogy mennyit eszel – ha egyébként is küzdesz a kilókkal, akkor most különösen érdemes odafigyelned, hogy ne egyél többet, mint amennyi valójában jólesik.

2. Csak a gyereked számít, az alakod nem

Természetesen a legfontosabb, hogy a kisbabád egészséges legyen, és ezért minden áldozatra képes is vagy – de ugyanilyen természetes az is, ha mindeközben aggódva figyeled tested változásait. Az első harmadban még nem sok látszik a babából, és lehet, hogy nem is akarod túl korán nagydobra verni a jó hírt – de az arcod már kikerekedik, megnő a melled, és kiszélesedik a csípőd is, amitől kényelmetlenül érezheted magad.Amikor már jól kivehetően látszik a pocakod, akkor mindez általában már sokkal kevésbé zavaró. És azt se feledd: a felszedett kilóknak csak a kisebb része zsír: átlagos, 12-15 kilós hízás esetén a súlytöbblet fele távozik a szülés során, illetve a szülést követő napokban. (A kisbaba, a magzatvíz és a szervezetben a terhesség alatt visszatartott víz teszi ki ezt a részt.)

3. Nyugodtan ehetsz kettő helyett is

Nagyszüleink idejében ez a tanács már-már kötelességnek számított, de kijelenthetjük, hogy mára bizony elavulttá vált. A jelenleg érvényes ajánlások a megszokotthoz hasonló, körülbelül napi 2000 kalóriás étrend megtartását javasolják. Ez a mennyiség az utolsó harmadban nőhet egy picit, hozzávetőlegesen 200 kalóriával.A megnövekedett étvágyat ilyenkor általában nem a baba valós igényei okozzák, hanem a megemelkedett progeszteronszint. Az is igaz viszont, hogy a kívánósságra érdemes odafigyelni: az, hogy mit kívánsz meg, jelezheti, hogy mire van szüksége a szervezetednek. Egyébként meg most is érdemes odafigyelni arra, hogy gyakrabban egyél, egyszerre kevesebbet, és ha nassolsz is, lehetőleg alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyassz, és kerüld az édességeket, a cukrot és a fehér lisztet.

4. Jobb, ha abbahagysz minden sportot és testmozgást

Természetesen nem most van itt az ideje az új edzésformák és új sportágak kipróbálásának, mint ahogy akkor is vissza kell venned a tempóból, ha élsportoló vagy – de a heti egy-két megszokott tornát nyugodtan folytathatod, ha az orvosod is hozzájárul.Sőt egyes kutatások szerint a terhesség alatt végzett rendszeres és kíméletes edzés a vajúdási időt is lerövidítheti. Néhány dologra azonban figyelj oda: ne erőltesd meg magad, ne melegedj ki nagyon, mindig igyál eleget – és edzés előtt kérd ki az orvosod tanácsát. A kiadós séta, az úszás, a pilates vagy a kismamajóga egészséges terhesség esetén mindenkinek jó szívvel ajánlható.

5. Mindenkinek ugyanannyit szabad híznia

Ha a terhesség előtt átlagos volt a testsúlyod, az általános orvosi vélekedés szerint körülbelül 12 kilót szabad híznod. Ez a szám azonban bizonyos esetekben jelentősen eltérő lehet, az egyéni adottságoktól függően. Az nyilvánvaló, hogy ha valaki kifejezetten sovány volt korábban, akkor többet is, míg ha eleve túlsúlyos volt, akkor ennél kevesebbet hízhat.De az is előfordulhat, hogy valaki akár 30 kilót is felszed, amit fél éven belül vidáman lead, más pedig évekig küszködik akár 4-5 kilóval is, hiába hízott eredetileg jóval kevesebbet. Arról nem is beszélve, hogy a szoptatásra is egészen eltérően reagálhat a szervezet: van, akiről leeszi a baba a felesleget, míg más épp a szoptatás alatt hízik a legtöbbet. Erről is jó, ha megkérdezed az édesanyádat: jó eséllyel hasonló tapasztalataid lesznek, mint neki voltak annak idején.Ezeket is olvasd el terhesség alatti hízás témában: