Terhesség

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Az anyukák fele túlságosan sokat hízik a terhessége alatt, míg közel negyedük még a javasolt többletet sem szedi magára.
2017. Július 05.

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Ideális esetben egy terhesség előtt egészséges BMI-vel rendelkező nőnek maximum 10-15 kilóval kellene gyarapodnia a várandóssága alatt. Sajnos ennek ellenére négyből három kismama ennél kevesebbet vagy jóval többet hízik, mellyel saját és kisbabája egészségét is kockára teszi – derült ki a Journal of the American Medical Association nevű folyóiratban közölt átfogó tanulmányból.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi kutatócsoport több mint 5000 tanulmányt analizált, mely egymillió ázsiai, európai és amerikai nő bevonásával készült. Arra jutottak, hogy a résztvevők 23%-a nem hízik eleget, miközben 47% túl sok pluszkilót szed fel a várandóssága alatt. A tanulmányból az is kiderült, hogy 38% a terhessége idején súlyfelesleggel küzdött, ami azt jelenti, hogy a nők nagy része már eleve túlsúlyosan vág bele a gyermekvállalásba.

Miért fontos, hogy az egészséges “hízási” tartományban maradjunk?

A válasz egyszerű: azért, mert a kevés és a túlzott mértékű hízás is egészségügyi kockázatot jelent saját magunkra és a babára nézve is.

Azok a nők, akik túl sokat híznak, az alábbi problémákkal szembesülhetnek:

– terhességi diabétesz

– magas vérnyomás

– császármetszés megnövekedett esélye

Azok a nők, akik túl keveset híznak, a következő rizikófaktorok kialakulásának esélyét növelik:

koraszülés

– alacsony születési súly

Hogyan tartsuk kordában a súlyunkat terhesség alatt?

Azoknak a hölgyeknek, akik a babavárás előtt egészséges BMI-vel rendelkeztek, mindössze 300 kalóriával többre van szükségük a terhesség alatt. Trimeszterekre lebontva ennek valahogy így kellene kinéznie:

1. trimeszter: 1800 kalória/nap

2. trimeszter: 2200 kalória/nap

3. trimeszter: 2400 kalória/nap

Vannak azonban kivételek: amennyiben túl soványak, netán túlsúlyosak vagy elhízottak vagyunk a várandósságunk előtt, érdemes konzultálnunk az orvosunkkal a babavárás alatti ajánlott napi kalóriabevitelről.

Ettől függetlenül általánosságban elmondható, hogy a tápanyagokban gazdag ételek segítenek fenntartani az ideális testsúlyt a terhességünk alatt is. Minden étkezésnél egyaránt kerüljön elegendő fehérje (lazac, sovány hús, lencse és zöldleveles zöldségek), csakúgy mint kalciumban gazdag táplálék (pl. szezámmag, joghurt), valamint színes zöldségek és gyümölcsök (pl. sárga-, zöld- és pirospaprika, répa vagy sárgadinnye) a tányérunkra.

Persze, alkalmanként mindenki elcsábul egy fagyira, esetleg egy extra szelet pizzára, ami teljesen rendben van. A hangsúly a kiegyensúlyozott táplálkozáson van. Fontos azonban, hogy kövessük a hízásunk mértékét a várandósság alatt, amiben az orvos/védőnő tanácsait minden esetben fogadjuk meg, így biztosan megőrizhetjük saját magunk és a gyermekünk egészségét.

Kapcsolódó cikkeink: