Terhesség

Csak az extrém magas terhességi súlygyarapodás káros

A brit Aberdeen University legutóbbi kutatása szerint az úgynevezett "kettő helyett evés" mégsem ártalmas hosszú távon az utódok egészségére nézve.
2017. Január 20.

Az állapotos nőknek már régóta nem ajánlott a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás, annak feltételezett káros hatásai miatt. A legújabb felmérés szerint viszont ez a hosszú távú káros hatás csak az extrém magas súlynövekedésű terhességek esetén fenyegeti az utódokat.

A Dr. Sohinee Bhattacharya vezetésével zajló kutatómunka során összesen 3871 terhes nő és 1950 és 1956 között született gyermekeik orvosi adatainak átvizsgálásával történt. Felmérésükben nem találtak szignifikáns összefüggést az édesanyák terhesség alatti súlygyarapodásának mértéke és az utódaiknál előforduló szívroham, szélütés (latinul: stroke), vagy 60 éves kor előtti halálozás előfordulási gyakorisága között.

Egyedül azokban az extrém esetekben, ahol az édesanyák kivételesen nagy testsúlynövekedést mutattak terhességük alatt, volt utódaiknál emelkedett stroke rizikó kimutatható, bár az utódok életmódjának figyelembe vételével (mint például testtömegindex, dohányzás) ez a rizikókülönbség is eltűnt.

Fontos kiemelni azonban, hogy ez a vizsgálat nem terjedt ki a terhességi súlygyarapodás kismamákra kifejtett esetleges káros hatásaira. Már régebbi tanulmányokból ugyanis tudjuk, hogy azok a terhes nők, akik várandóságuk ideje alatt nagyobb súlytöbbletre tesznek szert, hajlamosabbak a terhességi cukorbetegség, toxémia és szülési komplikációk kialakulására.

A National Health Service (a brit egészségbiztosító) ajánlása így a kutatás ismeretében is változatlan, miszerint a terhesség első 6 hónapjában nem szükségszerű a kismamák tápanyagbevitelének növelése, az utolsó három hónapban pedig a magzat kielégítő fejlődéséhez ez az energiatöbblet körülbelül napi plusz 200 kalóriát jelent.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Testsúlynövekedés a terhesség alatt
  • 5 terhességi súlymítosz
  • Forrás: Medipress