Terhesség

Súlygyarapodás a terhesség alatt: mikor mennyit hízhatunk?

Mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság idején? Számít-e, mekkora volt a testsúly a terhesség előtt? Segítünk eligazodni!
2019. Március 06.
Súlygyarapodás a terhesség alatt: mikor mennyit hízhatunk?

A várandósság során a megfelelő táplálkozásnak kiemelt szerepe van abban, hogy az édesanya mellett a fejlődő magzat is hozzájusson a számára nélkülözhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és tápanyagokhoz. Mivel a magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja, ezért az ő étkezésétől függ, hogy a magzat milyen minőségű táplálékokhoz és tápanyagokhoz jut.

A megfelelő táplálkozás, amellett hogy biztosítja a baba fejlődését, meghatározza a leendő gyermek jövőbeli egészségét, és jelentősen befolyásolja a kismama egészségét és fizikai erőnlétét is. Maga a terhesség illetve a szülést követően a szoptatás is hatalmas feladatot ró az anya szervezetére, amihez a megfelelő táplálkozás elengedhetetlen!

Akkor együnk két ember helyett?

A kettő ember helyett evés valójában csak mítosz, hiszen a várandósság során az energiaszükséglet mindössze 15 százalékkal nő. Ez a második trimesztertől kezdve napi 340 kalóriával, míg a 3. trimeszterben is csak maximum plusz 500 kalóriával (optimális esetben 450 kalóriával) jelent többet a kismamának. Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy bár a várandósság során a súlygyarapodás szükséges élettani folyamat, ennek mértékét mindenképp normális határok között kell tartani.Fontos tehát, hogy a terhességünk során a súlygyarapodás mértéke megfelelő ütemű legyen, ugyanakkor biztosítsa a magzat számára mindazt, ami az egészséges fejlődéséhez szükséges.

Honnan jön a többletsúly?

A súlygyarapodás teljesen természetes élettani folyamat. Gondoljunk csak bele: ezek a plusz kilók nagyrészt a magzat illetve a fejlődése érdekében bekövetkezett változások miatt jelentkeznek. Melyek ezek?

  • A baba súlya folyamatosan gyarapszik. Egy átlag újszülött súlya 3,5 kg
  • A magzatvíz és a méhlepény súlya közel 2 kg
  • A méh súlya a várandósság végére 800 g is lehet.
  • A vérplazma mennyiségének növekedése újabb 1,5 kg pluszt jelent.
  • Emellett megnövekszik a víz mennyisége (kb. 1.4 kg), de növekszik az izomtömeg és a zsírréteg (kb. 3 kg) is, amely újabb plusz kilókat jelent.
  • Nem elhanyagolható az emlőmirigy állományának növekedése sem (0.45 kg).

Nem mindegy, honnan indulunk!

A várandósság alatti súlygyarapodás mértékét az is befolyásolja természetesen, hogy mekkora testtömeggel vágunk bele a babavárásba.

A terhességi súlygyarapodásra vonatkozó iránymutatások az anya fogamzást megelőző testtömegéből indulnak ki, ami a BMI függvényében a következőképp alakulnak:Azoknál, akik a terhesség előtt soványak voltak (BMI 18,5-nél kevesebb), 12,5-18 kg súlygyarapodás az ideális.

Azok esetében, akik normál testsúllyal rendelkeztek várandósságuk előtt (BMI 18,5-24,9), 11,5 -16 kg súlygyarapodás javasolt.

Akik túlsúlyosak voltak a terhesség előtt (BMI 25-29,9 közötti), azok 7-11,5 kg közötti súlygyarapodásra kell, hogy törekedjenek.

Akik súlyuk alapján elhízottnak számítottak terhességük előtt (BMI 30 fölötti), azoknak ügyelniük kell arra, hogy súlygyarapodásuk 5-9 kg-nál ne legyen több.Mind a túlsúlyos, mind pedig az alacsony testsúlyú kismamák esetében is fontos, hogy odafigyeljenek a súlygyarapodás mértékére, amelyhez belgyógyászati kontroll és dietetikai konzultáció szükséges.

Ha ikreket vársz

Ikrek esetében egy átlagos testsúlyú anyuka 16,5 kg-24,5 kg-nyi testsúlynövekedésre számíthat. A túlsúlyos anyukáknál 14-22,5 kg, míg az elhízott nők esetében 11-19 kg-nyi összsúly-növekedés indokolt. Akinek a testsúlya nagyon alacsony, az 22,5-28 kg-nyi súlynövekedésre is számíthat.

Súlygyarapodás az első trimeszterben

Az első három hónapban nem kell jelentős súlygyarapodással számolni, egyrészt a magzat is nagyon aprócska még, másrészt sokan küzdenek ekkor a terhesség kellemetlen tüneteivel (émelygés, hányinger, hányás). Ez utóbbiak miatt előfordulhat, hogy a gyarapodás helyett minimális súlycsökkenés jelentkezik. Emiatt azonban nem kell aggódni: a 2. trimeszterben a súlygyarapodás többnyire visszatér a normális üteméhez.Összességében a normális testsúllyal rendelkező anyukák esetében 1-2 kg-nyi a maximális gyarapodás ebben az időszakban. Ez valamivel több lehet az alacsony testsúlyú kismamák esetében, míg a túlsúlyos kismamáknak célszerű arra figyelni, hogy ne növekedjék a testsúlyuk az első trimeszterben.

Súlygyarapodás a második trimeszterben

A második trimeszterben a magzat növekedésével és gyarapodásával átlagosan heti 300-500g súlygyarapodás figyelhető meg a várandós nő testsúlyában. Aki vékonyabb testalkattal vágott bele a terhességbe, annál a felső értékhez közelít ez a szám, míg a túlsúlyos anyukák esetében célszerű arra törekedni, hogy ez a szám az alsó értéknél legyen.Egy átlagos testsúlyú anyuka a második trimeszterre már összesen nagyjából 6 kg-nyi testsúlynövekedésen lesz túl.

Súlygyarapodás a harmadik trimeszterben

Ebben az időszakban a babák súlya látványos növekedésnek indul, míg az anyukák esetében a korábbi heti 3-500g-os súlynövekedés a trimeszter vége felé már csökkenni fog. Az utolsó hónapban sokan azt tapasztalhatják, hogy a súlyuk változatlan lesz, esetleg még csökkenhet is, hiszen ekkor már a növekvő pocak miatt nehezebbé válik az étkezés.Ha a harmadik trimeszterben azt tapasztaljuk, hogy a heti súlynövekedés meghaladja az 1 kg-ot, és emögött nincs túlzott mértékű étkezés vagy sóbevitel, akkor az mindenképpen figyelmeztető jel lehet. Konzultálni kell az orvossal, mert ez akár preeklampszia tünete is lehet.

Éhezni, fogyókúrázni tilos!

Sem a túlzottan alacsony testsúly, sem pedig az elhízás nem jó a várandósság során – figyelmeztetnek a szakemberek.Akinek az ideálisnál alacsonyabb a testsúlya, annak fokozottan oda kell figyelnie a magasabb fehérje- és az optimális szénhidrátbevitelre is, valamint gondoskodnia kell az alacsony szinten lévő ásványi anyagok és vitaminok megfelelő pótlásáról is.Fontos tudni, hogy ha a kismama alultáplált, akkor megnő a kockázata annak, hogy a baba koraszülött lesz vagy alacsonyabb születési súllyal jön a világra, és a későbbiekben is számtalan betegség alakulhat ki nála.Bár a terhesség alatti elhízás is megterheli a szervezetet és számtalan szülészeti komplikációhoz, betegséghez vezethet, a fogyókúra a nagyobb mértékű súlygyarapodás esetén is szigorúan tilos, mivel árthat a magzatnak. Ehelyett törekedni kell arra, hogy a táplálékbevitel során mind a mennyiségre, mind pedig a minőségre még jobban odafigyeljünk. Ehhez kérjük szakember, dietetikus segítségét!Felhasznált szakirodalom:

americanpregnancy.orgSzakértő: Fülöp Lili, dietetikus.Kapcsolódó cikkeink hízás terhesség alatt témában: