Terhesség

3 kérdés a kilókról, ha babát vársz

Ha babát várunk, zöld jelzést kapnak a kilók? Igen, a hízás normális és kívánatos, de csak bizonyos mértékig! Ügyelj a határaidra a saját érdekedben is!
2011. Október 18.

A súlygyarapodás bizonyos fokig egészséges terhesség alatt

Mennyit szabad hízni a terhesség alatt?

Az, hogy ki mennyit fog hízni, főként alkati kérdés, de persze attól is függ, mennyit és mit eszünk, mennyit mozgunk. Koplalni ilyenkor nem szabad, de arról azért gondoskodhatsz, hogy ne üres kalóriákkal terheld magad, hanem vitamindús, ásványi anyagokban és rostban gazdag ennivalóval, még akkor is, ha csak nassolásról van szó. Az ilyenkor felhalmozott zsírpárnák tartalékul szolgálnak a szoptatás idejére.Az ősidőkben ugyanis kevésbé volt egyenletes a táplálékfelhozatal, minden évben előfordultak olyan időszakok, amikor hosszas éhezésre kellett berendezkedni. Na, ilyenkor jött el a zsírtartalékok felhasználásának ideje! Manapság viszont kissé óvatosabban kell bánnunk a súlyfelesleggel: kevesebbet mozgunk, rengeteget eszünk, így a tartalék könnyen alapfelszereltséggé válik.

Mennyi voltál? Ennyit hízhatsz!

– Normál (BMI: 18,5-24,9) esetén 12,5-17,5 kiló, ebből 2,5 kiló az első harmadban, utána hetente fél kiló.

– Alultápláltnak minősülő nők (BMI: 18 alatt) esetén 14-20 kiló

– Túlsúlyos nőknél (BMI: 25-29,9) 7,5-12,5 kiló

– Elhízottaknál (BMI: 30 felett) legfeljebb 7,5 kiló

– Ikerterheseknél BMI-től függetlenül 17,5-22,5 kilóBMI= testtömegindex (a kilogrammban kifejezett testsúly osztva a testmagasság méterben megadott négyzetével)

Miből adódik össze a súlytöbblet a várandósság végére?

Ezek átlagos adatok, a legnagyobb különbség a szövetek közti folyadék (vagyis a víz) és a zsír mennyiségében szokott lenni.

Magzat: 3,5-4 kiló

Mell: 0,5-1,5 kiló plusz

Méh: 1 kiló plusz

Magzatvíz: 1 kiló

Vér: 1,5-2 liter plusz

Szövetek közti folyadék: 1-1,5 liter plusz

Zsírszövet: 3-4 kiló plusz

Ha túlsúllyal kezdtem a terhességet, fogyókúrázhatok?

Ha a fogyókúrát a szó hagyományos értelmében vesszük, akkor NEM a válasz. Annak viszont legfőbb ideje volna, hogy változtass a táplálkozásodon. Ha eddig hiányzott volna a kezdőlökés, most vágj bele a kisbabád kedvéért. A változtatás lényege, hogy fokozatosan térj át teljes kiőrlésű lisztből készített péksütemények, tészták fogyasztására, s amiből csak lehet, hagyd el a cukrot, vagy csökkentsd megszokott adagod felére.Mindennap egyél nyers gyümölcsöt, zöldséget, salátát, de kerüld a majonézhez hasonló kalóriabomba dresszingeket. Gondold végig a zsírfogyasztásodat is! Szinte minden étel elkészíthető zsiradék nélkül vagy jelentősen kevesebbel. Próbáld csak ki! Ha csak ezeket a változtatásokat hajtod végre, akkor fogyni talán nem fogsz, de megőrzöd a jelenlegi súlyodat, és már az is valami!Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin