Terhesség

Mozgás és terhesség: mit szabad és mit nem?

Régi közhely, hogy a mozgás egészséges, és sok betegség, kórállapot megelőzésének egyik legjobb eszköze. A várandósságkor az is szempont, hogyan hat a testgyakorlás a magzatra.
2002. Augusztus 12.

Sok indokolatlan félelem formálja a köztudatot ebben a kérdésben, és tapasztalati tény, hogy a kismamák gyakran az eltúlzott veszélyek miatt teljes egészében kerülik a testedzés minden formáját.

Hol az igazság?

Az áldott állapot alatt a rendszeres mozgás talán még fontosabb, mint egyébként. A keringés állandó kondicionálása, az edzettségi állapot megőrzése, a terhelések jobb tolerálása nagyszerű hatással van az anyára és a magzatára egyaránt. Ám kétségtelenül szükséges bizonyos nem kívánatos hatások elemzése és elkerülése.

A versenysport minden formája abszolút ellenjavallt. A fogantatás felismerésekor a versenyszerűen űzött sportot fel kell függeszteni, és helyette más testmozgást célszerű választani. A versenysport ugyanis túlzott megterhelést jelent a szervezetnek, és a méh elhúzódó oxigénhiányos állapota a magzat károsodását, koraterhességben vetélést idézhet elő. A várandósság alatti megterhelés célja tehát nem az erőnlét próbára tétele, hanem az erőnlét szinten tartása.

Légzéstechnika

Külön kell választanunk a másállapot alatti testedzés formáit attól függően, hogy a szervezet általános erőnlétének javításával, illetve a szülés során felmerülő speciális kihívásokra való felkészítéssel fejtik-e ki áldásos tevékenységüket.

A terhestorna az egyik legjobb mozgásforma várandósság alatt

Ez utóbbi tevékenység a terhestorna, mely többnyire a szülésre való felkészítés programjának szerves és elengedhetetlen része. E speciális gyakorlatok önmagukban is fejlesztik a szervezet általános állóképességét, ugyanakkor célzott jellegüknél fogva azoknak a különleges és nehéz kihívásoknak megoldását jelentik, amely a terhesség és a szülés során éri az anya szervezetét.

A gyakorlatok nem csak egy adott izomcsoport erősítését jelentik. Hasonlóan fontos bizonyos izmok ellazítási képességének fejlesztése. Lazítás és feszítés, relaxáció és izomerő-fokozás – ezek a terhestorna-gyakorlatok közös ismérvei.

Kiemelkedően fontos a terhestorna során a megfelelő légzéstechnika elsajátítása is. A szülés alatt a megfelelő légzés megtartása nemcsak a fájdalom megélését teszi könnyebbé, de igen komoly jelentőségű a magzat oxigénellátásának fenntartása céljából, valamint az anyai izomerő jobb kihasználását illetően is.

Relaxáció

A terhestorna fontos részét jelentő relaxáció a fájdalomcsillapítás egyik legegyszerűbben alkalmazható alternatíváját jelenti a szülő-szobában. Relaxációval a megfelelő izomcsoportok ellazításának képességén túl az egész test és a lélek ellazulása is elérhető, így a fájdalom megélése könnyebbé válik, a magzat oxigénellátása a vajúdás idején is kifogástalan marad.

A szövetek tágulása könnyebben, sérülések nélkül zajlik, a gátvédelem, a szülésvezetés egyszerűbb feladattá válik.

Javasolt testedzés

Elfogadott minden olyan mozgás, amely nem jár esés, sérülés veszélyével, nem jelent potenciális traumát a terhes méhnek, illetve nem okoz komoly fizikai megterhelést.

Különleges elbírálás alá esik az úszás, mely szinte minden izomcsoport terhelés nélküli átmozgatását jelenti. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az úszás során az uszoda vizéből elvileg kórokozók telepedhetnek meg a hüvelyben, melyek a magzatot is veszélyeztethetik. Válasszunk tehát tiszta, nem zsúfolt uszodát, valamint célszerű kikérni az orvos tanácsát az esetleges egyéb óvintézkedésekről. Javasolható például, hogy úszás után hüvelyfertőtlenítő kúpot helyezzen fel a várandós.

Ajánlott testedzés a tiszta levegőn történő kocogás, a hosszas séta. Nem javasolhatók a labdasportok, a kerékpározás, a lovaglás és az egyéb esésveszéllyel járó sportok. Ugyancsak ellenjavallt a súlyzós edzések megterhelő formája, valamint a komoly hasizomterheléssel járó gyakorlatok.

Hasznos gyógytorna

Mikor ellenjavallt a torna, a testedzés? Az ellenjavallatok megállapítása minden esetben a gondozást végző szakorvos feladata. Legtöbbször fenyegető vetélés, illetve koraszülés képezi a testedzés ellenjavallatát, de lényeges hangsúlyozni, hogy megfelelő szakértelemmel vezetett terhestorna adott esetben ilyenkor is alkalmazható lehet.

Még szigorú ágynyugalom esetén is megengedhetők, sőt javasolandók bizonyos gyakorlatok, a hangsúly ilyen esetekben is a gyógytornász szakértelmén van.

További segítségek a témában:

Forrás: Anyák Lapja