Terhesség

6 érv, amiért érdemes a terhesség alatt is fittnek maradnunk

Kisbabát vársz? Gratulálunk! A pozitív terhességi teszt viszont ne adjon felmentést a testmozgás alól a következő kilenc hónapra.
2010. Július 07.

Maradj terhesen is fitt!

Aki a terhesség utolsó hónapjáig rendszeresen mozog, az sokkal hamarabb visszanyeri régi formáját a szülés után. Aki azelőtt is sportolt, ne hagyja abba a terhesség során sem, aki pedig most kezd bele, nyugodt szívvel, taposhat, tekerhet, vagy lapátolhat a vízben. A lényeg csupán a mértékletesség.

Miért pont akkor hagynánk abba a sportolást, amikor egyre nagyobbak és nagyobbak leszünk?

Először is, azok az anyák, akik rendszeresen mozognak, kisebb eséllyel hoznak “túlsúlyos” babát a világra, míg azoknál, akik mellőzik a testmozgást nagyobb az esély, hogy átlagosnál nagyobb babát szülnek, fedte fel az új-zélandi Aucklandi Egyetem egy tanulmánya. Mivel a sportos anyák gyermekei kisebb súllyal jönnek a világra, a későbbiekben is kisebb valószínűséggel híznak el.

Megvéd a túlzott elhízástól

Míg a nők többsége 10-15 kilogrammot hízik terhessége során, vannak olyanok, akik ennél sokkal többet szednek magukra. Az észak-karolinai Chapel Hill Egyetem kutatói szerint, ha a kismamák minden nap 30 percet sétálnak, az 8 százalékkal lecsökkenti a túlzott elhízás kockázatát. Keress egy másik kismamát a környéken, és sétáljatok egy héten háromszor fél órát. Majd ezt folytassátok babakocsit tologatva is!

Lerövidíthetjük a vajúdást

Egy kisembert kipréselni magunkból nem akármilyen fizikai megmérettetés. (A végeredmény viszont bármennyi szenvedést megér!) Azok a kismamák, akik napi 12 – 16 percet mozogtak a terhesség alatt, átlagosan 30 perccel rövidebb idő szülték meg kisbabájukat, derül ki egy, az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavia folyóiratban közzétett tanulmányból.

Megvéd a szülés utáni depressziótól

Már heti 30 perc mozgás is megvédhet a “baby blues”-tól. Az Észak-Karolinai Egyetem tanulmánya szerint a terhesség alatt végzett testmozgás 34 százalékkal csökkentette a szülés utáni depresszió kockázatát. A testmozgás során termelődő endorfin hormon nyugodtabbá, és derűsebbé teheti a kismamák napjait.

Hátfájás ellen is hatásos

A nagy pocak megterheli a gerincoszlopot, így a kismamák 80 százaléka szenved derék vagy hátfájástól – jelent meg a Musculoskeletal Medicine című szaklapban. Megfelelő testmozgással, ami ellensúlyozza a hát görnyedtségét, csökkenthető e fájdalom. Kétszer egy héten menjünk el kismamatornára vagy jógázni.

Csökkenti a komplikációk kockázatát

A rendszeres testmozgás nemcsak a terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás kockázatát csökkenti, hanem a koraszülés esélyét is, számol be az észak-karolinai Chapel Hill Egyetem egy tanulmánya. Úgyhogy ha az a célunk, hogy egészséges babát hozzunk a világra, és mi is lenne más, akkor a testedzést is vegyük fel az “elintéznivalók” listájára.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress