Terhesség

Ezért hizlal az éjszakázás

Akár már a részleges alváshiány is kedvezőtlenül befolyásolja a kalóriabevitel- és felhasználás közötti egyensúlyt, vagyis megmutatkozhat plusz kilókban.
2024. Június 11.
kialvatlan nő

Azok, akik sokat éjszakáznak, igen gyakran küzdenek súlyproblémákkal. Ennek oka az, hogy az anyagcsere a cirkadián ritmussal, ilyesformán pedig a nappalok és éjszakák váltakozásával is összefügg – ami az éjszaka dolgozóknál bizony felborul.

Található a szervezetünkben egy bizonyos fehérje, amely a zsírból nyer energiát, a fennmaradó zsírt pedig elraktározza. Ez a fehérje, az NFIL3 főként az éjszakák és a nappalok váltakozására épülve teszi a dolgát.

kialvatlan nő

A University of Texas munkatársai szerint ezért aztán minden olyan zavaró tényező, amely a cirkadián ritmust felborítja, súlyproblémákat okozhat. A leggyakoribb ezen problémák közül az elhízás.

Mindent borít az éjszakázás

A kutatás során nyolc egeret vizsgáltak tíz héten át, akiknek napirendje a megszokottak szerint alakult. Ezután megfordították a napirendjüket, és éjszaka voltak aktívak, míg napközben aludtak. Mint kiderült, a normál időszakban az NFIL3 működése megfelelő volt, anyagcseréjük rendszeresnek számított.

Amint éjszakai életre álltak át, ez megváltozott, és az állatok rövid idő alatt hízni kezdtek. A szakemberek szerint mindez egyértelműn a cirkadián ritmus bél-mikrobiómájára történt külső hatással magyarázható. Mindezt pedig már csak azért is figyelembe kell venni, mert az elhízás a fejlett világ egyik fő egészségügyi problémája.

A kisbabás anyák éjszakázása, a gyakori éjszakai ébredés, a kialvatlanság és a stressz hasonló eredményhez vezethet, mint a fenti kutatás eredménye. Akár már részleges alváshiány is kedvezőtlenül befolyásolja a kalóriabevitel- és felhasználás közötti egyensúlyt.

Nyitókép: Getty Images