Terhesség

Nem mindegy, hol tapad meg a méhlepény

A méhlepény fontos lélegeztető és tápláló szerv, amin keresztül kapcsolódik a magzat az anya szervezetéhez. Nem mindegy azonban, hol tapad meg a méhben.
2017. Október 10.

Nem mindegy, hol tapad meg a méhlepény

A méhlepény

A méhlepény, amely a 14-16. terhességi hétre éri el végleges formáját, biztosítja a tápanyagok eljuttatását a magzathoz, és teszi lehetővé a légzési gázok cserélődését. Szintén a méhlepény feladata, a magzati anyagcsere termékek eltávolítása.A méhlepény ezen felül hormonokat is termel, így például a terhesség fennmaradásához szükséges sárgatesthormont is.A méhlepénnyel kapcsolatos gondok egy része abból fakadhat, hogy a méhlepény különféle helyeken tapadhat meg a méhben. Ha a lepény megtapadása és kifejlődése nem jó helyen történik, az komplikációkhoz vezethet.Nézzük most sorra, hol történhet a megtapadás!1. A méh hátsó falánIlyenkor a tapadás a kismama háta felöli részen történik, ami mind a szülés, mind pedig a magzat mozgása szempontjából ideális.2. A méh mellső falán Ez esetben a hasfal felőli részen történik a tapadás. Ez a tapadás szintén ideális a baba szempontjából, császármetszés esetén azonban már okozhat problémát, ilyenkor ugyanis az orvosnak figyelnie kell, hogy nehogy átmetssze azt. Ennél a lepénytapadásnál elképzelhető, hogy a pici mozgását csak később érzékeli a kismama, de ennek nincs jelentősége.3. A méh tetején (a fundusban)Ez azt jelenti, hogy a méh felső részén (a gyomor felőli oldalon) tapad meg a méhlepény. Ez az egyik legideálisabb tapadási hely.

Mélyen tapadó és előlfekvő méhlepény

Ha a lepény megközelíti a méhszájat, de a szélét nem éri el, akkor mélyen tapadó lepényről beszélhetünk. Ilyenkor – attól függően, hogy a terhesség mely szakaszában tartunk – különféle komplikációkkal kell számolni.Ha a lepény alsó széle mélyen (közel a belső méhszájhoz) tapad, akkor a terhesség során gyakoribb lehet a vérzés. Amennyiben ez a vérzés friss, piros színű, vagy görcsökkel jár, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.A mélyen tapadó lepény nem mindig jár azonban ilyen komplikációkkal, és a hüvelyi szülés is lehetséges mellette.Komolyabb problémákat az előlfekvő lepény (placenta praevia) okoz, ami részlegesen vagy akár teljesen el is fedheti a méhszájat. 200 szülésre jut egy ilyen eset, és elsősorban azoknál fordulhat elő, akik már többször szültek, és valamilyen méhet érintő anatómiai rendellenességük (pl. miómájuk) van.Míg az első és második trimeszterben pecsételő vérzés kísérheti, addig a harmadik trimeszterben már okozhat hirtelen fellépő friss, élénk vérzést. A bő vérzés akár életveszélyes állapotot is okozhat, ami sürgős orvosi ellátást igényel.Előlfekvő lepény esetében gyakori a magzat fekvési (beilleszkedési) rendellenessége. Mivel az előlfekvő lepény akadályozza a hosszfekvés kialakulását, így a magzat többnyire haránt vagy ferde fekvésben helyezkedik el.Amennyiben az első trimeszterben felmerül a gyanú, melyet hasi és hüvelyi ultrahang erősíthet meg, akkor szigorú ágynyugalom és pihenés szükséges. Ekkor azonban még van esély arra, hogy a terhesség előrehaladtával a placenta feljebb csúszik. Ahogy a méh ugyanis egyre nagyobb lesz, felemelheti a placentát a méhnyak környékéről.Az, hogy mi is a teendő előlfekvő lepény esetén, mindig az esetlegesen jelentkező vérzés foka dönti el.Amennyiben erős vérzés alakul ki, akkor szülésig kórházi kezelés és transzfúzió is szükségessé válhat.A placenta praevia esetén nem lehetséges a hüvelyi szülés, mert súlyos vérzéssel járna, ha a lepényen keresztül kellene megszülni a magzatot. Ilyenkor tehát császármetszésre kerül sor, amit tervezetten a 38. terhességi hét után végeznek el, vagy a szülés megindulásakor. Ha az előlfekvő lepény mellett a kismama vajúdni kezd, akkor a méhlepény túl korán leválhat, ami komoly problémákhoz vezethet. A magzat oxigén utánpótlása kerülhet veszélybe, ami akár agykárosodást is okozhat.

Mi a teendő előlfekvő lepény esetén?

Elsősorban a kísérő tünetek figyelemmel kísérése a legfontosabb feladat, emellett várni kell, hogy történik-e a változás a placenta elhelyezkedésében. Ezt ultrahangos vizsgálatokkal kíséri folyamatosan figyelemmel az orvos, ezért a vizsgálatokon való részvétel kiemelten fontos.Kapcsolódó cikkeink: