Terhesség

Nem várt vérezgetés

Pecsételő vérzés kamaszkorban éppen úgy előfordulhat, mint a változókor küszöbén vagy másállapotban. Az effajta vérezgetés olyan tünet, melynek számos kiváltó oka lehet: a kis hormonális ingadozástól a komolyabb szervi elváltozásig terjedhet.
2009. Február 06.

A pecsételő vérzésnek számos kiváltó oka lehet

Prof. Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyászt, osztályvezető főorvost kérdeztük e témánkkal kapcsolatban (Honvédelmi Minisztérium, Állami Egészségügyi Központ, Budapest).

Akár áldott állapotban van egy nő, akár nem, érdemes orvoshoz fordulni a pecsételő vérzéssel, mert lehet, hogy ártalmatlan módon csupán a hormonok túl- vagy alulműködéséről van szó, de komoly genitális elváltozás előjele is lehet. Az élénkpiros vérzéstől a sötétbarna folyásig változhat színe és állaga. Mennyisége is egyéntől és kiváltó októl függ, így lehet néhány cseppnyi, de jóval nagyobb mennyiség is.

A szexuális együttlét közben vagy után jelentkező vérzés az ún. “kontakt vérzés”, amely általában híg és élénk piros színű. Az első és legfontosabb tisztázni, hogy a vérzés hátterében áll-e valamilyen anatómiai ok. A legfontosabb ilyenkor a kezdődő méhnyakrák kizárása, ám ennél szerencsére sokkal gyakoribb az egyszerű méhnyakhám-kifordulás, vagy egy régi, heges méhszájseb (felmaródás).

Ha nem sikerül belső, kézi ellenőrzéssel vagy egy kolposzkópos vizsgálattal magyarázatot találni, akkor szélsőségesebb esetben méhkaparást is javasolhat a szakorvos, annak tisztázása érdekében, hogy mélyebb területeken nem áll-e fenn valamilyen rosszindulatú betegség, például kulisszarák.

A vérezgetés kiváltó oka lehet méhnyak polip is, amely egy jóindulatú betegség. Okozhat pecsételő vérzést akár spontán, akár szexuális együttlétet követően egy köznyelven “vadhúsnak” nevezett nyálkahártya-túlburjánzás is. Ezt valamilyen vírusfertőzés, például HPV vírus idézheti elő.

A pecsételő vérzés lehet egyszerűen hormonális eredetű is (például fogamzásgátló tabletta miatt), hiszen minden nő és minden női szervezet más, így míg az egyik tabletta kitűnően véd a nem kívánt terhesség ellen, és negatív mellékhatási sincsenek, addig a másik tabletta esetleg köztes vérzést vagy egyéb kellemetlen tünetet például bőrhibákat, pattanásokat okoz. Valószínűleg ebben az esetben csak alacsony a tabletta hormondózisa, és másik készítményre tanácsos váltani. Az éveken, esetleg évtizedeken át tartó fogamzásgátló szedése pedig okozhat méhnyálkahártya sorvadást.

Egyes hölgyek a két menstruáció közti félidőben tapasztalnak vérezgetést, amely teljesen ártalmatlan, hiszen nagy valószínűséggel csak a tüszőrepedés idejét (az ovulálást) jelzi. Ilyen kisebb vérezgetés, barnás folyás jellemezheti a menstruáció első, illetve utolsó napjait is, de ez nem vérzési rendellenesség, és nem is valódi pecsételő vérzés, csupán a normális menstruáció egy változata.

A terhesség alatt jelentkező pecsételő vérzés mindenképpen kivizsgálást igényel, mert a várandósság első trimeszterében, kezdődő vetélés előjele vagy méhen kívüli terhességé is lehet, míg a babavárás második, harmadik harmadában a vetélés vagy a korszülés megindulását jelezheti.

Amennyiben a szülészorvos kizárja a fenyegető vetélés és a méhen kívüli teresség lehetőségét, valószínűsíthető, hogy egy jóval veszélytelenebb betegséggel áll szemben a kismama, például a deciduális polippal, amely hasonló tüneteket produkál, mint egy kezdődő vetélés.

A másik lehetséges ok a sárgatesthormon zavara, amely beágyazódási problémákat okozhat. Meglehetősen ritkán pedig a várandósság alatt is kialakulhat méhnyakrák, amelynek szintén lehet egyik tünete a vérezgetés. A terhesség alatti pecsételő vérzés – különösen a második harmadtól – figyelmeztethet tapadási rendellenességre is, hiszen a mélyen tapadó lepény kapilláris erei megrepedhetnek, illetve az elől fekvő lepény szintén előidézheti ezt a tünetet, mert ilyenkor részben, de még inkább egészben, a belső méhszájon fekszik a placenta.

A szülészorvos ebben az esetben szoros megfigyelést, szigorú fekvést javasol. Fontos, hogy nemcsak a mama, de a magzat is tud vért veszíteni, ezért a pici állapotát is figyelemmel kell kísérni.

A szülés előtti napokban megjelenő vérzés már általában a tágulás jele. Ritka szülészeti komplikáció, ha a méhszájba beburjánzik a lepényszövet, és a szülést követően a méhszáj kötőszöveti állománya kevésbé tud összehúzódni, mint a méh, így erős vérzés jelentkezhet, amely nehezen vagy egyáltalán nem csillapítható, ezért a méh eltávolítása is szükség lehet.

A nem várt vérezgetéssel nemcsak akkor szükséges nőgyógyászhoz fordulni, ha kellemetlenséget, netán fájdalmat okoz, esetleg más tünetekkel társul. Mindenképpen érdemes utánajárni és kivizsgáltatni a problémát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com