Terhesség

Nemi hormonok

A női nemi ciklus fő irányítói a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) hormonjai, ezek befolyásolják a nemi szervek működését, és a "helyi" hormontermelést.
2013. Szeptember 28.

A nemi hormonok a felelősek a teherbeesésért, de azért is, ha nem jön a baba. Ha a hipotalamusz megbetegszik, az a fogamzóképesség zavarához vezethet, de ha a hipofízis által termelt prolaktin termelődik túl, az úgyszintén. Ezért fontos, hogy a hormonszintünk egyensúlyban legyen. Milyen főbb nemi hormonok vannak még? Melyek azok, amelyek a női testet működtetik?

A petefészek az ösztrogéneket és a progeszteront vagy sárgatesthormont termeli.

Az ösztrogének felelősek a női nemi szervek fejlődéséért, valamint a nőies jelleg kialakulásáért. Később több területen is elősegítik a megtermékenyülést. Szeretkezés során például érzékennyé teszik a méhizomzatot az oxitocin hatására. Az oxitocin méhösszehúzódásokat kelt, így a női szervezet szinte beszippantja a hímivarsejteket. Az ösztrogének tovább fokozzák a méhkürt mirigysejtjeinek működését, és a csillószőrök mozgását.

Ezek a kis karocskák terelgetik jó útra a (a méh felé) a petesejtet. Az ösztrogének felelősek a méhnyálkahártya megvastagodásáért is, így előkészítik a helyet a pete beágyazódásához. Ugyancsak ösztrogénekhatására fejlődik ki a mellekben a tejmirigyek vezetékrendszere.

A progeszteron tovább alakítja a méhnyálkahártyát, és véglegesen alkalmassá teszi a pete beágyazódására. Csökkenti a méh oxitocin-érzékenységét, gátolja a várandósság alatt a méhösszehúzódásokat, vagyis segít a gyermek kihordásában. Progeszteron hatásra fejlődnek ki az emlőmirigyek.

Az oxitocint az agyalapi mirigy termeli. Simaizom-összehúzó hatása szeretkezés, szülés és szoptatás idején érzékelhető legjobban. Elsősorban a méhizomzat és a tejmirigyeket körülölelő izmok összehúzódását váltja ki.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Női hormonos vizet iszunk?
  • Mi az az FSH (follikulus stimuláló hormon)?
  • Ovulációsegítő hormonok
  • Forrás: Kismama magazin