Terhesség

A terhesség jelei

Már jó ideje babát szeretnétek, és azt reméled, hogy most valóra is válik az álmotok? Milyen jelek utalhatnak arra, hogy terhes vagy? Íme, a terhesség legfontosabb jelei.
2015. Augusztus 21.

A terhességnek számos árulkodó jele lehet

1. Hangulatingadozás

Már a terhesség kezdetétől gyakori tünet lehet a hangulatingadozás. Ennek oka, hogy a hormonális változások erősen hatnak az agyban az ingerületek továbbításáért felelős neurotranszmitterekre. A terhesség alatt a megszokottól szélsőségesen jobb vagy rosszabb kedvünk is lehet, és akár különösebb ok nélkül is hirtelen megváltozhat.

Sajnos könnyen megtörténhet, hogy hirtelen depresszív hangulatba kerülsz, esetleg túlzott aggodalommal figyelheted magadat. Ha a negatív hangulatváltozásunk olyan mértékű, hogy napi teendőink ellátására sem vagyunk képesek, esetleg elviselhetetlenül nyugtalanító gondolatok jutnak az eszünkbe, és ezek idővel nem múlnak el, mindenképp keressünk fel egy e téren jártas pszichoterápiás szakembert, aki segíteni tud a probléma megoldásában.

2. Egyes ételek kívánása, mások ok nélküli kerülése

A terhesség korai szakaszában elég gyakori, hogy egyes ételek és italok illatától, látványától viszolygunk. Előfordulhat, hogy olyan ételeket sem kívánunk, amelyek korábban a kedvenceink voltak. Ennek oka, hogy a szervezetünkben a terhesség hatására megnövekszik az ösztrogén szintje, amely hatással van az érzékelésünkre. Még furcsább a kívánósság, vagyis ha vonzódni kezdünk néhány, addig számunkra nem kedves vagy egyenesen furcsa ételhez.

A terhesség alatt egyes, egyébként kellemes illatot is zavarónak, esetleg visszataszítónak találhatjuk. Az is előfordulhat, hogy a terhesség alatt felerősödik a szaglás, és az egyébként kevésbé erős illatokat is erősnek, tolakodónak érezhetjük.

3. Fáradékonyság

Ha különösebb ok nélkül hirtelen aluszékonnyá, fáradékonnyá válsz, és ez minden napodra jellemző, az jelezheti a terhességet. A túlzott fáradékonyság oka, hogy a terhesség korai szakaszában hirtelen megnő a vérünkben a progeszteron nevű hormon szintje, ami a kimerült állapotot előidézi. A hányinger vagy a sűrűn fellépő vizelési inger miatt sem tudunk megfelelően pihenni, ez is hozzájárulhat a fáradtsághoz. A második trimeszterben kissé visszanyerjük az energiánkat, amit a harmadik harmadban újra elveszíthetünk.

4. Gyakori vizelés

A megtermékenyülés után nem sokkal beinduló hormonális változások miatt nagyobb mennyiségű vér pumpálódik a vesékbe. A fokozottabb kiválasztás miatt a húgyhólyag is hamarabb telik meg vizelettel, emiatt többször kell meglátogatnunk a mellékhelyiséget. A terhesség teljes ideje alatt jellemző a sűrűbb vizelés vagy vizelési inger. A hormonális késztetés mellett később az egyre növekvő baba is egyre nagyobb nyomást gyakorol majd a húgyhólyagra.

5. Émelygés, hányinger

Az egyik legnyilvánvalóbb jele a terhességnek, ha reggeli émelygést, hányingert, egyes esetekben hányást tapasztalunk, és ennek nem fertőzés az oka. Sokan a fogamzás első hónapja után, mások néhány héttel hamarabb tapasztalhatják a reggeli rosszullétet. Bár ezt a tünetet nem csak reggel, hanem a nap bármely szakában tapasztalhatjuk.

A várandós nők felénél a második trimeszter kezdetére szinte teljes mértékben megszűnik ez a kellemetlen tünet. A kevésbé szerencsések még egy hónapig vagy kicsit tovább is küzdenek a hányinger problémájával.

6. Puffadás

Szintén a hormonális változások miatt a terhesség korai szakaszában a menstruációs ciklust megelőző napokban tapasztalthoz hasonló haspuffadást érezhetünk. Emiatt már akkor szűknek érezhetjük kedvenc nadrágunkat, mielőtt a terhesség meglátszana a pocakunkon.

7. Érzékeny, megduzzadt mellek

A terhesség korai szakaszában megduzzadnak, érzékennyé válhatnak a melleink. Ez az érzés nagyon hasonlít a menstruációs időszakot megelőző tünetekhez, de jóval intenzívebb formában jelentkezhet. Ahogyan a szervezetünk hozzászokik a hormonális változásokhoz, a mellek érzékenysége az első trimeszter után általában megszűnik.

8. Kimarad a menstruáció

Ha eddig rendszeres volt a havi vérzésed, most azonban hirtelen kimarad, ez nagy bizonyossággal a terhességre utal. Ám ha a menstruációs ciklusunk általában nem kiszámítható, akkor kizárólag a menstruáció kimaradásából nem következtethetsz egyértelműen a terhességre. Ha viszont egyszerre több árulkodó tünetet is tapasztalsz magadon, akkor gyanakodhatsz arra, hogy gyereket vársz. A menstruáció várt időpontja után 4-5 nappal már érdemes lehet terhességi tesztet végezni. Ha a teszt negatív, de a havi vérzés csak nem jelentkezik, akkor 1 héttel később ismét érdemes terhességi tesztet használni.

9. Megnő a testhőmérséklet

Napi rendszerességgel mérheted a saját testhőmérsékletedet, és vezetheted egy táblázatban. Ha azt tapasztalod, hogy egymás után tizennyolc napig a normál testhőmérsékletedhez képest emelkedett értékeket mérsz, okkal gyanakodhatsz arra, hogy babát vársz.

10. Pozitív terhességi teszt

A terhesség egyik legegyértelműbb jele, ha a terhességi teszt eredménye pozitív. Minden terhességi teszt az úgynevezett HCG hormon koncentráltságát méri a vizeletben. A terhességi hormonként is emlegetett HCG-t a megtermékenyített petesejt, az embrió lepényszövete termeli. Ennek a hormonnak a koncentrációja másfél naponta megduplázódik a szervezetben, és beágyazódást követő három nap után kimutatható a vizeletben is. (A beágyazódás körülbelül a fogantatás után 12 nappal történik.)

Ma már sokféle terhességi teszt létezik, amelyeknek eltérő lehet az érzékenységi foka. A beágyazódást követő 3. napon körülbelül 17-119 egységnyi HCG van a vizeletben, ezt a 10 mlU/ml érzékenységű terhességi teszt már képes kimutatni.

A tesztek többségét néhány másodpercig kell a vizeletben tartani, majd ezt követően várni az eredményre. Ahhoz, hogy biztos eredményt kapjunk, a kimaradt menstruáció első napjától számítva 4-5 napot várjunk a terhességi teszttel. De számolhatjuk a teherbeesést előidéző aktushoz is – az együttléthez képest kb. 10-14 nap múlva érdemes terhességi tesztet végezni – állítják a szakemberek.

Bár a tesztek egy része a nap bármely szakában használható, mégis célszerű a reggeli első vizelettel tesztelnünk, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a HCG szint. Azt is tanácsolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne fogyasszunk folyadékot, mert az hígíthatja a vizeletet és a hormon koncentrációjának szintjét.

Fontos, hogy mindenképp tartsd be a terhességi teszt használati utasítását, mert csak így redukálhatod a legkisebbre a tévedés lehetőségét. Akármilyen eredményt is kapsz, érdemes a terhességi tesztet néhány nap múlva megismételni, hogy biztos eredményt kaphass. Fontos, hogy tudd, hogy még a legérzékenyebb tesztek is produkálhatnak hamis eredményt, bár nagyon ritka.

11. Nőgyógyászati vizsgálat

A minden kétséget kizáró eredményt a nőgyógyászati vizsgálat adhatja. Éppen ezért ha a jelek alapján úgy érzed, hogy gyereket vársz, mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhesse, és ezek eredményeként az orvosod minden kétséget kizáróan közölhesse veled a jó hírt, hogy gyermeket vársz.

Orvoshoz fordulni körülbelül a menstruáció kimaradása után 2 héttel érdemes – a terhesség 7. hetében. Ekkor már a hüvelyi ultrahang biztosan alátámaszthatja a terhesség meglétét vagy hiányát. A terhesség 5. hetétől már látható a beágyazódott petezsák, 6. héttől az embrió, a terhesség 7. hetétől pedig a pici szívverése is észlelhető.

A szülés várható időpontját kiszámolhatod terhességi kalkulátorunkkal.

Kapcsolódó cikkeink terhesség jelei témában: