Terhesség

Terhességi tesztek

Évtizedekkel ezelőtt is alkalmazták már a mai terhességi tesztek ősét. Biológiai módszernek nevezték mindazokat az eljárásokat, amikor a nő vizeletét valamilyen állat testébe juttatták, majd megfigyelték, milyen reakciókat vált ki.
2007. Szeptember 04.

Ha például terhes nő vizeletét ivarérett, szűz nőstény nyúl fülvénájába fecskendezték – ez volt az úgynevezett Friedman-teszt -, a benne levő HCG– (human chorion gonadotropin) hormon peteérést eredményezett a nyúlnál tizenhat-negyvennyolc órával a beadás után. Erről persze csak a nyúl boncolása után lehetett meggyőződni. Hasonló, többé-kevésbé véres kimenetelű eljárást egérrel, patkánnyal, hím és nőstény békával is el lehetett végezni.

Bár ezek a módszerek megbízhatóak voltak, csak az elmaradt menstruáció utáni harmadik héttől kezdve voltak eredményesek, s több napig is eltartott, mire értékelhető válasz született.

Ekkora felhajtásra ma már szerencsére nincs szükség! A szupergyors, rendkívül érzékeny, minden patikában kapható, akármilyen mellékhelyiségben elvégezhető tesztek már a megtermékenyített petesejt beágyazódása utáni napokban eredményesek lehetnek. Aki biztosra szeretne menni, jobban teszi persze, ha türelmesen várakozik, például a menstruáció elmaradását követő néhány napig, általában 4-5 napot javasolnak, hiszen a túlságosan korai tesztelés esetleg nem hoz értékelhető eredményt.

A vizeletben terhesség esetén másfél naponta megduplázódik a HCG-hormon mennyisége, így egyre valószínűbb, hogy nem kell még egy tesztet vásárolnunk a biztos válaszért.

A manapság kapható tesztek általában úgy hirdetik magukat,érzékenységüket, hogy a megadott időponttól kezdve a nap folyamán bármikor elvégezhetők, de érdemes a reggeli első vizelettel próbálkozni, ilyenkor ugyanis nagyobb a HCG-koncentráció. Valamennyi teszten megjelenik egy ellenőrző csík is, ha a vizeletmintába mártjuk – függetlenül attól, hogy úton van-e a baba vagy sem. A második csík, illetve a színváltozás jelzi a terhességet. Erre néhány percig várni kell, biztosabb eredményt kapunk, ha várunk 5 percet.

Az egyszerűbbnek tűnő, vizeletsugárba tartható teszteknél ügyeljünk arra, hogy a vizelet csak a tesztrúd végét érje, az ellenőrző ablakot ne, így ugyanis az eredmény értékelhetetlen lesz. Az összes ilyen típusú teszt elvégezhető úgy is, ha tiszta edényben vizeletet fogunk fel, és ebbe mártjuk a tesztrudat – így kisebb a hibalehetőség. Olvassuk el figyelmesen a használati utasítást, mert némelyik tesztnél fontos, hogy vizeletbe mártás után vízszintes helyzetben tartsuk, amíg a reakció lezajlik.

A normál érzékenységű tesztek mellett ma már vásárolhatunk extra érzékenységű tesztet is, amely korábban, alacsonyabb HCG szint esetén is jelezheti a fogamzást, ez esetben azonban később érdemes megismételni a tesztelést. A teszteket felbontás után azonnal használjuk fel.

Találunk olyan tesztet, amelyik az orvosi vizsgálat megbízhatóságához hasonló eredményt ígér, és van ma már olyan teszt is, amely a menstruációt megelőző 4. napra, 90 százalékos eredményt ígér, 12.5 mlU/ml-es HCG-koncentrációt is érzékelve.

Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy az orvos pontosan nyomon kövesse a terhességi hormon szintjének változását a vérben. Ilyen vizsgálatsorozatra rendszerint kórházban kerül sor. Ultrahangvizsgálat is alkalmas a terhesség megállapítására az ötödik héttől kezdve, bár ekkor még csak a petezsák, egy-két héttel később már a szívműködés is látható.

Ritkán, de előfordul, hogy valaki fogamzásgátló tabletta szedése mellett esik teherbe. A tesztek ilyenkor is megbízhatóan mutatják az eredményt. Akkor lehet álpozitív a teszt, ha a nő HCG-tartalmú gyógyszert kap, ha vesebetegség, ha immunrendszeri kórállapot, illetve az agyalapi mirigyben termelődő és a HCG-hez igen hasonló kémiai szerkezetű hormon (LH) túltermelődése van. Egyéb gyógyszerek a gyártók tájékoztatása szerint nem befolyásolják az eredményt.

Kapcsolódó cikkek:

Terhességi teszt: csíkok, napok, időpontokHogyan alkalmazzuk a terhességi tesztet?

Pozitív a terhességi teszt, még sincs baba?

A terhesség jelei

Forrás: Kismama magazin