Terhesség

Az ultrahang alkalmazásai a terhesség során

Az ultrahang fantasztikus eszközt adott az orvosok kezébe, de az eredményeknek a leendő szülők is örülnek. Segítségével olyan dolgokat tudhatunk meg a babáról, amelyet semmilyen más módszerrel sem. Ismerkedjünk meg a terhesség során használt eszközökkel!
2008. Február 01.

Az ultrahangot számos célra alkalmazzák a terhesség során:

  • Hasi ultrahang
  • Hüvelyi ultrahang
  • Doppler ultrahang
  • A magzati szívműködés monitorizálása

Nézzük meg részletesen, melyik vizsgálat pontosan mit is jelent!

Hasi ultrahang

Hasi ultrahangvizsgálat (más néven abdominalis ultrahangvizsgálat) során a vizsgálófejet a várandós hasára helyezve vizsgálják a méhet, a méhlepényt és a magzatot. A vizsgálat hanyatt fekvő helyzetben történik. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő, zselészerű anyagot kennek. Ez a terhesség alatt leggyakrabban használt vizsgálómódszer, főleg a 12. terhességi hét után, mikorra a méh nagysága meghaladja a kismedence határait. A hasi vizsgálatokhoz használt ultrahang-frekvencia általában 3.5-5 MHz közé esik.

Hüvelyi ultrahang

A hüvelyi (más néven transvaginalis) vizsgálat üres húgyhólyag mellett, hagyományos nőgyógyászati vizsgálóasztalon vagy vízszintes vizsgálóasztalon történik, ahol a páciens felhúzott lábakkal fekszik. A vizsgáló egyszer használatos védőburkot (többnyire gumióvszert) húz a vizsgálófejre, majd azt óvatosan a hüvelybe vezeti (de a méhszájba nem hatol be), ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket. A hüvelyi vizsgálófejek ultrahang-frekvenciája általában 5-10 MHz között van. Szükség esetén a kismedence jobb áttekinthetősége érdekében a vizsgáló szabad kezével a páciens hasfalán keresztül terelheti a kismedencei képleteket, közelítve azokat az ultrahang fókuszához.

A módszert leggyakrabban a 12. terhességi hét előtt alkalmazzuk, mert a vizsgálat során a vizsgálófej közel kerül a kismedencei szervekhez, a méhhez, így megkönnyíti a terhesség megtalálását, az embrió méreteinek rögzítését, a szívműködés felismerését. A hüvelyi ultrahangvizsgálat előnyös a méhnyak vizsgálatához, vagy ún. mélyen tapadó lepény vizsgálatához.

Az ultrahang alkalmazásai a terhesség során

A hüvelyi ultrahangvizsgálat nagyon elterjedt az elmúlt években. Sokunk számára mégis meglepő és kellemetlen a vizsgálófej hüvelybe helyezése. Ezért fontos, hogy vizsgálat előtt kérdezzük meg orvosunkat, milyen típusú beavatkozásra készüljünk!

Doppler ultrahang

Doppler ultrahang-technika mind hasi-, mind hüvelyi vizsgálat során alkalmazható. Segítségével az anyai és magzati véráramlás úgynevezett non-invazív úton mérhető. A módszer alapja, hogy az erekben áramló vörösvértestekről visszaverődő ultrahanghullámok frekvenciája megváltozik, a frekvenciaváltozás mértékéből pedig kiszámítható a véráramlás sebessége. A Doppler ultrahangot közel 40 éve alkalmazzák a szülészetben. Az anya, a magzat és a méhlepény véráramlásának vizsgálata fontos szerepet játszik a magzati veszélyállapotok korai felismerésében.

A magzati szívműködés monitorizálása

Ultrahang segítségével könnyen vizsgálható a magzat szívműködése. Hordozható, Doppler elven működő készülékkel – melyek a magzati véráramlásnak (pulzálásának) megfelelően hallható hangot bocsátanak ki – a magzati szív működése, frekvenciája megfigyelhetővé válik.

Az úgynevezett cardiotocographia (ismertebb rövidítéssel CTG) során ultrahangos vizsgálófej segítségével figyelik a magzati szívműködést, míg ezzel egy időben egy másik vizsgálófejjel a méhösszehúzódásokat követik nyomon. Mindkét módszer jóval gyengébb ultrahangsugárzást használ, mint a fenti diagnosztikus módszerek.

Kapcsolódó cikkeink:

Ultrahangvizsgálatok 2, 3 és 4D-ben

Ultrahangvizsgálatok

Forrás: HáziPatika.com