Terhesség

6 fontos tudnivaló, mielőtt babamozizni mész

A babamozi különleges élmény: segítségével a szülők bepillanthatnak a méhen belüli életbe, láthatják a baba arcvonásait, gesztusait.
2022. December 07.
terhesség ultrahangot végez férfi
Kép: Getty Images

A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat foglaltuk össze a babamozizásról.

A babamozi nem genetikai, diagnosztikai vizsgálat

A babamozinak semmi köze a genetikai vizsgálathoz. Ha arra vagy kíváncsi, hogy egészséges-e a baba, akkor ne babamozizni menj. Ugyan a babamozin is megállapíthatják a magzat paramétereit, de ez alapvetően nem tartozik hozzá és nem is célja. A babamozi mindössze egy olyan élmény, amely során a szülők már a baba megszületése előtt közelebb kerülhetnek, láthatják gyermeküket, de nem arra való, hogy fejlődési rendellenességeket kutassunk a segítségével.

3, 4, 5D?

Mindennek az alapja a 2D. Ha ugyanis nem jól látszódik a baba 2D-ben, akkor nem fog látszódni a többi dimenzióban sem megfelelően.

A klasszikus sárga színű felvételek a 3D-s képek, a rózsaszín felvételekről szokás azt állítani, hogy azok 5D-s képek. Valójában itt arról van szó – ahogy korábbi cikkünkben Böjtös-Jugovits Mónika képalkotó diagnosztikai analitikus elmondta -, hogy a sárga 3D-s képből egy bizonyos technikával készítenek felvételeket, ezek azonban nem 5D-ek, mert az 5D-t nem lehet kifényképezni. Szerinte az igazi élményt a klasszikus 3, illetve 4 dimenziós képalkotás, valamint a fotórealisztikus képábrázolási technika adja. Utóbbi valósághűbb, kontrasztosabb és részletgazdagabb három -és négydimenziós képet jelent.

Árt-e a magzatnak a babamozi?

A babamozizás ultrahanggal történik, aminek sem a babára, sem az anyára nincsenek káros következményei. Nem jár fájdalommal, de még csak kellemetlenséggel sem.

Mennyi ideig tart?

A babamozizás általában 15-20 percig tart.

Mikor a legoptimálisabb az időzítése?

A legoptimálisabb időpont a terhesség 24-32.hete, méghozzá azért, mert ilyenkor már baba formájú a magzat és a magzatvíz mennyisége is épp annyi, amennyi kedvez a felvételnek.

A felvétel ultrahanggal készül, 3 illetve 4 dimenzióban, valamint fotorealisztikus technikával, ami részletgazdag, kontrasztosabb 3, illetve 4D-s képet jelent.

Mennyibe kerül a babamozizás?

Általánosságában 17-25 ezer forint körüli összegért vehető igénybe a szolgáltatás, de az árak rendelőnként eltérhetnek.

Forrás: Gyerekszoba.hu