Terhesség

Vizsgálják a terhességi ultrahang idegrendszerre gyakorolt hatását

A Debreceni Egyetem tudósai arra keresik a választ, hogy hogyan hat az ultrahangvizsgálat a fejlődő idegrendszerre.
2018. Július 19.
Vizsgálják a terhességi ultrahang idegrendszerre gyakorolt hatását

Rutinszerűen a 80-as évektől használják hazánkban a terhességi ultrahangot, a jelenlegi ismereteink szerint veszélytelen mind a magzatra, mind az anyára. A Debreceni Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy az ultrahang mennyire okoz tartós változásokat a fejlődő agyban. Ilyen irányú kutatás még nem volt sehol a világon.

– Az eljárás során egerekben, még éretlen embrionális agyi idegsejteket jelölünk meg úgynevezett transzgenikus módon, majd a vemhes egereknél hasonló ultrahangos vizsgálatokat végzünk el, mint amilyet az embereknél a rutin terhességi ellenőrzések során végeznek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Mészár Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa.

A kutatásban az idegsejtek nyúlványrendszereiben történő változásokat tudják nyomon követni, háromdimenziós térben. Két agyterületre koncentrálnak: a hippocampusra és a frontális lebeny limbikus területeire, melyek a memória, a tanulási folyamatok és az alapviselkedések szabályozásában vesznek részt.

A kutatás még folyamatban van, de már vannak előzetes eredmények, amelyekből úgy tűnik, hogy az ultrahang stimulálja a fejlődő idegsejteket, mely tartós morfológiai változást eredményez. Átmeneti változást mindig okoz az ultrahangvizsgálat, a viszonylag rövid ultrahangvizsgálat több napos hatást gyakorol, ami az idegsejtek fejlődésének életében hosszú időt jelent.

Léteznek olyan betegségek, amikor az idegsejtek nyúlványrendszere kezd el pusztulni, vagy az idegrendszer hálózata kezd el leépülni, a Papp Tamás és Ferenczi Zsuzsanna, az Orvosi Képalkotó Klinikai munkatársainak együttműködésével zajló kutatás eredménye hozzájárulhatnak annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy a diagnosztikában használt ultrahangot hogyan lehet terápiás célokra használni. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy hogy felnőtt és idős emberek idegsejtjeire is ugyanolyan hatással van-e az ultrahang, mint a fejlődésben lévő magzati idegsejtekre.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: hirek.unideb.hu