Terhesség

A második terhességi ultrahang

A terhességi ultrahang vizsgálatok célja, hogy megfigyelje a magzat fejlődését, a terhesség lefolyását és az anya egészségi állapotát. Az ultrahangos vizsgálatokat ma már rutinszerűen alkalmazzák a terhesség különböző szakaszaiban.
2021. Július 15.
A második terhességi ultrahang (fotó: Getty Images)

Az ultrahangos vizsgálat egy nem invazív vizsgálati módszer, képalkotó eljárás, nem károsítja sem a magzatot, sem az anyát.

Magyarországon három ultrahang-vizsgálat történik a terhesség során (egészen pontosan négy, ha azt az ultrahangos vizsgálatot is beleszámítjuk, amit a terhesség megállapításakor a 6-8.héten végeznek): a terhesség 12-13.hetében, a 18-20.héten és a 29-32.héten.

A második terhességi ultrahang

A második terhességi ultrahang vizsgálatra a terhesség 18-20. hetében kerül sor, a köznyelvben genetikai vizsgálatként ismert. Ez a vizsgálat egy részletes anatómiai vizsgálatot takar, fő célja a fejlődési rendellenességek kiszűrése. Az ultrahangos orvos megnézi a magzatot koponyájától a lábujjáig, megméri a koponyaátmérőt (BPD) és a koponya körfogatot (HC), a hasfal-körfogatot (AC) és a combcsont hosszát (FL). Ezek az adatok sokat elárulnak a magzat fejlődési üteméről.

Ekkor ellenőrzik a belső szervek és csontok megfelelő fejlődését is, a véráramlás viszonyait, a magzati szívműködést, a veséket, a gerincet, a testrészek épségét, az agyi elváltozásokat is ebben az időszakban érdemes vizsgálni. Ilyenkor kerül sor az orrcsont hosszának mérésére is. A második trimeszteri ultrahangvizsgálat számos apróbb fejlődési rendellenességet is felderíthet, pl. az ajakhasadékot vagy a különféle végtagdeformitások is, ilyen például a dongaláb. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a legjobb szakmai és technikai felkészültség mellett sem 100%-ban kiszűrhető minden fejlődési rendellenesség.Az ultrahangos vizsgálat megfigyeli a méhlepény működését és a magzatvíz mennyiségét is.A második terhességi ultrahang vizsgálat során már szinte biztosan megállapítható a magzat neme is, amit a legtöbb szülő szeretne tudni már a baba megszületése előtt.