Terhesség

Terhességi ultrahang a 18. hétben – Tudnivalók

A köznyelv genetikai vizsgálatként ismeri a terhesség 18.hetében végzett ultrahangos vizsgálatot. Ebben a fejlődési stádiumban a magzat már jól vizsgálható a fejlődési rendellenességek kiszűrése szempontjából.
2021. Június 16.
Terhességi ultrahang a 18. hétben - Tudnivalók (fotó: Getty Images)

Magyarországon három ultrahang-vizsgálat történik a terhesség során (négy, ha az ún. nulladik uh-os vizsgálatot is beleszámítjuk, amit a terhesség megállapításakor a 6-8.héten végeznek, leginkább a terhesség meglétét nézik illetve azt, hogy jó helyen tapadt-e meg az embrió): a terhesség 12-13.hetében, a 18-20.héten és a 29-32.héten.

A terhességi ultrahang vizsgálatok során mind a magzat fejlődését, mind az anya egészségi állapotát figyelik.

Mit néznek a terhességi ultrahang vizsgálat során?

A terhesség 18. hetében végzett ultrahangos vizsgálat egy nagyon részletes anatómiai ultrahang, amelynek során megmérik a magzat testrészeit, megállapítják a fejlődési ütemét, a magzat életműködését. Alaposan megnézik a magzat csontjainak fejlődését, a szervek és testrészek épségét, különös tekintettel a magzat szívére, gerincére, agyára. A magzat méretei ebben a korban már lehetővé teszik, hogy jól vizsgálhatók legyenek az esetleges fejlődési rendellenességek.Ha korábban valamilyen gyanú merült fel, akkor most ez pontosítható, megcáfolható vagy alátámasztható.Ebben a magzati korban már megállapítható a magzat neme is.A vizsgálat megnézi a méhlepény működését is, és a magzatvíz mennyiségét is.A vizsgálatot minden esetben olyan szakember végzi, aki rendelkezik ehhez szükséges tanúsítvánnyal.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Mivel a terhesség 18. hetében végzett ultrahang vizsgálat hasi ultrahang vizsgálat, ezért azt szokták ajánlani, telt húgyhólyaggal menjünk a vizsgálatra, mert ez segíti a szakember munkáját.A vizsgálat során a kismama kényelmesen elhelyezkedik egy vizsgálóágyon, a hasat szabaddá kell tenni. A vizsgálatot végző szakember zselével keni be a kismama hasát, hogy az ultrahang nyalábok jól tudjanak terjedni. A magzat egy monitoron keresztül látszódik, amit te (és a párod) is nézhetsz a vizsgálat alatt.