Terhesség

Melyik terhességi ultrahangra mehet be először az apa?

A terhességi ultrahang vizsgálattal pontos képet kaphatunk mind a baba, mind az anya állapotáról. A jelenlegi szakmai ajánlás 3 ultrahangos vizsgálatot javasol, ami valójában nem is hármat, hanem négyet jelent.
2022. Szeptember 16.
orvos terhességi ultrahangot végez

Amikor pozitív lesz a terhességi teszt, aki szinte mindenki bejelentkezik ultrahangos vizsgálatra, hogy kiderüljön valóban várandós-e, lehetőség van a terhességi kor meghatározására, a többes terhesség, egyes kórállapotok felfedezésére illetve kizárására. Ezt az ultrahangos vizsgálatot nevezzük nulladik vizsgálatnak.

A további három terhességi ultrahang vizsgálat az, ami javasolt, nagyjából trimeszterenként történik. Az első a 12-14. héten: a magzat életjelenségeit, fejlődésének ütemét, méretét, a nyaki bőrredőt és bizonyos kromoszóma rendellenességeket vizsgálnak.

A második terhességi ultrahang vizsgálat a 18-21. héten kerül sor, ún. “genetikai” ultrahang-vizsgálatnak is hívjuk. A teljesség igénye nélkül vizsgálják ekkor például a magzat testrészeit, fejlődési ütemét, a terhesség korát és a szülés várható időpontját. Megfigyelik a magzat életműködését, áramlásméréseket végeznek. Megnézik a magzat testkontúrjait, részletesen ellenőrzik a szervek és testrészek épségét, a méhlepény állapotát. A legtöbb rendellenesség ekkor már jól megfigyelhető, illetve ebben a magzati korban már megállapítható a baba neme is.

A harmadik terhességi ultrahang során, amely a harmadik trimeszterben történik, kb. a 29-31. héten, ismét a magzat méretét, fejlődési ütemét, a magzatvíz és a méhlepény állapotát nézik meg.

A kismama mindegyik ultrahang vizsgálatra választhat az állami illetve magánrendelés közül. Hacsak nincs különösebb ok, például járványhelyzet, akkor nem szokás korlátozni, hogy a kispapa is részt vehessen bármelyik vizsgálaton. Általában még pandémiás körülmények között is – bizonyos óvintézkedések mellett – egy kísérő engedélyezett. A nulladik terhességi ultrahang vizsgálat abban kiemelkedő jelentőségű, hogy ekkor kerül megállapításra a várandósság, sok leendő apa ki nem hagyná ezt a pillanatot. Az első és második ultrahang sok mindent elárul a babáról, egészségéről, neméről, így ebből sem jó kimaradni, támogatni a kismamát, vele együtt örülni. Természetesen minden pár egyéni döntése, hogy közösen vesznek-e részt a terhesgondozás alatti ultrahang vizsgálatokon.

Kép: Getty Images

 

 

Forrás: Gyerekszoba.hu