Terhesség

Gondozott kismamák

A terhesség nem betegség, mégis gondozást igényel, hiszen az anya és a magzat egészségéről van szó. A terhesgondozás célja a terhesség és a szülés szövődményeinek megelőzése, illetve a szövődmények korai felismerése, súlyosbodásuk csökkentése.
2003. December 08.

A leendő gyermek várhatóan akkor lesz egészséges, ha az anya is az, nem terhes állapotban is. A nők egészségi állapotát társadalmi, szociális és családi körülmények is befolyásolják. Magyarországon a terhesgondozás magas színvonalú, országosan kialakították a terhesgondozó-hálózatot.

Mi történik első jelentkezéskor?

A menzesz kimaradása után két héttel, de legkésőbb a második menzesz kimaradása után érdemes orvoshoz fordulni, aki elvégzi a kötelező nőgyógyászati vizsgálatokat, citológiai és kolposzkópos szűrést, tapintással és ultrahangvizsgálattal megállapítja a terhességet. Leletet ad a terhesség tényéről és nagyságáról, mellyel a lakhely szerinti védőnőhöz kell fordulni a terheskiskönyvért.

A védőnőnek a terhesgondozási könyvben rögzíteni kell a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét, elérhetőségét is.

A kismamát az orvosnak arról is tájékoztatnia kell, hogy amennyiben problémamentes a terhessége, szülésznőt is választhat a gondozás idejére.

A gondozásba is bevont szülésznők önállóan végezhetik például a magzati szívműködés vizsgálatát, a tapintásos vizsgálatokat, valamint a vizelet-, vérnyomás- és vércukorvizsgálatokat.

Más a helyzet a magas kockázatú terhességeknél: az édesanya életkora (40 éves kor feletti vagy 18 évesnél fiatalabb) de természetesen számos betegséget is meghatároz az orvosi protokoll azokra az esetekre, amikor csak az orvosi gondozás jöhet szóba.

A 37 év feletti kismamáknak kötelező genetikai vizsgálaton kell részt venniük. Abban az esetben, ha felmerül a genetikai rendellenesség gyanúja, akkor a 12-13. héten a méhlepény, illetve 16-17. héten a magzatvíz vizsgálatával igyekeznek kiszűrni a betegséget.(Ha valaki nem szeretné vállalni ezeket a vizsgálatokat, akkor vérvizsgálatot is választhat, ezt azonban az OEP már nem támogatja.)

Az érvényben lévő protokoll alapján 3 ultrahangvizsgálat kötelező a terhesség során. Az első rögtön az első trimeszterben a 11-13. héten kötelező, de ezt általában megelőzi az az ultrahangvizsgálat, amely megállapítja a terhesség tényét. A második a 18-20. héten, míg a harmadik a 30-32. héten esedékes.

A 12. terhességi héten hüvelyi szűrő ultrahangvizsgálat következik. Ilyenkor ellenőrzik a terhesség pontos nagyságát, a gerinc állapotát, a magzati nyaki redő vastagságát, a végtagbimbók meglétét. Azt azonban fontos tudni, hogy az ultrahang nem olyan vizsgálat, amivel minden rendellenesség észrevehető. A legjobb gépekkel, a leggyakorlottabb szakemberek sem tudnak minden rendellenességet kiszűrni, csak a durvább elváltozásokat. De jó feloldóképességű gépekkel ebben a terhességi korban pl. a nyúlajak és a farkastorok is felfedezhető.

Ha ezek a vizsgálatok megtörténnek és semmi rendellenességet nem találnak, akkor legközelebb a 16. hét környékén (tehát 4 hét múlva) kell megjelenni a terhesgondozóban. Hepatitiszszűrés is ekkor van, melynek eredménye a születendő magzat szempontjából fontos. Amennyiben az anya nem volt szűrve, vagy pozitív lett az eredmény, a szülés után az újszülöttet be kell oltani.

a következő szűrővizsgálatra a terhesség 18-20. hetében kerül sor. Ha itt is minden rendben van, a terhesség 24.hetéig havonta egyszer nőgyógyászati szűrővizsgálatra kell menni – még panaszmentes esetben is -, mivel a méhszáj néha észrevétlenül is kinyílhat. Esetleges panaszok esetén gyakoribb nőgyógyászati vizsgálat is szükséges lehet.

Ha az anya vércsoportja Rh-negatív, akkor havonta kell ellenanyagszűrést végezni a véréből. Ez a vizsgálat Rh “pozitívos” anyáknál nem szükséges. Hathetente azonban minden terhesnél vérkép- és vizeletvizsgálat történik.

A 24-28. terhességi héten szűrjük az úgynevezett gestatios diabetest, azaz a terhesség kiváltotta cukorbetegséget. Ez két vérvételt jelent: először éhgyomorra, majd 50 gramm szénhidrát elfogyasztása után egy órával ismét megnézik a vércukorértéket. Ha ennek értéke nem megfelelő, akkor javasolt a vércukorprofil vizsgálat elvégzése. Ha valóban kialakult a cukorbetegség, a kismamát megfelelő centrumokba kell irányítani.

Az utolsó (kötelező) ultrahangvizsgálat a 30-32. héten történik. Ez azért lényeges, mert ha a magzat a terhességi korának megfelelő fejlődésétől elmarad – ez ilyenkor már észrevehető -, az elkövetkező időszakban fokozottabban kell figyelni.

A 36. héttől hetente szükséges az úgynevezett CTG (cardiothokografia) vizsgálat, mely a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Ez a vizsgálat figyelmeztet a méhlepény esetleges elváltozásaira, a magzat állapota jól követhető vele. A CTG esetlegesen figyelmeztethet arra is, hogy a terhességet “be kell fejezni”. A 36. héttől érett terhességről beszélünk, tehát az újszülött már érett.

A 38. terhességi héten is történhet ultrahangvizsgálat, de ez már nincs benne a kötelező protokollban. Itt a magzat nagyságát, fekvését, a placenta állapotát, a magzatvíz mennyiségét vizsgáljuk.

Farfekvéses magzatok esetében a 37-38. terhességi héten lehet megkísérelni a külső megfordítást, ez nagy százalékban sikerrel is jár. Ezt a beavatkozást is kevés kórházban végzik, pedig szinte szövődménymentes, illetve a szülési szövődmények számát is csökkenti.

Az érett szülés a 40. terhességi héten – plusz-mínusz 2 hét – történik. Azonban ha a 40. terhességi héten a terhes túl van, túlhordásról beszélünk, és mivel ezt veszélyeztetettségi tényezőnek tekintjük, fokozottabb figyelemre van szükség. Ilyenkor kétnaponta történik CTG-vizsgálat. Amennyiben a méhszáj már nyitott és a CTG-n eltérés észlelhető, magzatvízvizsgálat is végezhető. Ekkor a magzatvíz színét vizsgáljuk, mely a magzat állapotára utal. Szülésindítás átlagosan 10 nappal a kiírt terminus után történik.

Milyen vizsgálatok lehetnek még szükségesek a terhesség alatt?

Ezek a terhesgondozás alatt nem szükségesek, csak a veszélyeztetett csoportoknál végezzük el. Állatokkal foglakozó nőknél a toxoplazma-vizsgálat javasolt. Ezt valójában a terhesség előtt kellene elvégezni, de sokszor már csak terhesen van rá lehetőség. Ez a betegség állatokról, elsősorban macskáról terjed át az emberre, vetélést, fejlődési rendellenességet okozhat, tehát kezelni kell.

Akinél többször előfordult vetélés a terhesség elején, annál érdemes progeszteronvizsgálatot végezni. Ez a sárgatest-elégtelenségről adhat felvilágosítást, és mivel ennek kiegyenlítésére van gyógyszer, ennek adásával megelőzhető egy újabb vetélés.

Genetikai vizsgálatra csak veszélyeztető tényezők esetén kerül sor: ha 35 év feletti az anya, vagy ha a családban előfordult genetikai rendellenesség. A genetikai vizsgálat elvégzését a 12-16. hét között javasoljuk a terheseknek. Ez nem kötelező, de mivel 35 év felett a Down-kór gyakorisága évente 1 százalékkal nő, érdemes a vizsgálatot elvégeztetni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Terhesgondozás 2015: szabályok és lehetőségek
  • A terhesgondozás útvesztőiben
  • Mi az a CRL?
  • XI.évf./10.sz.

    Forrás: Egészségtükör