Terhesség

Mi az a CRL?

A jelenleg érvényben lévő terhesgondozási protokoll szerint a várandóság ideje alatt három ultrahang vizsgálat kötelező. Az ultrahang vizsgálatok leletein a magzat állapotára vonatkozó rövidítésekkel találkozunk. Mit jelent a CRL?
2016. Június 11.

Mi az a CRL?

A leleten szereplő CRL (Crown-Rump Length vagyis fejtető-far hossz) vagy SSl (Scheitel-Steiss-Länge) ülőmagasságot jelent: a magzat feje és feneke közötti hosszát jelenti. Ennek a hossznak az alapján meglehetősen pontosan meg lehet határozni a terhesség korát, így a szülés várható időpontját is jobban megállapíthatják.

Egy 11 hetes magzat esetén ez az érték körülbelül 40 mm, a 12 hetes magzatnál 50-55 mm, míg a 13 hetes magzatnál 65-70 mm. Ez alapján megállapítható a terhességi kor, amit a leleteken a Grav.s. rövidítés jelöl, amely a terhességi időre használt latin kifejezés.

Sokan összekeverik a terhességi kort és a magzat korát, ez azonban két különböző dolog. A terhességi kor két héttel több, mint ahány hetes a magzat, tehát ha pontosan ismerjük a fogantatás időpontját (például lombikbébiprogramban részt vevők esetében), akkor ehhez hozzá kell adni két hetet. Például a 6 hetes terhességi kor azt jelenti, hogy a magzat négyhetes.

Többféle módszert is alkalmaznak a magzati méretek számítására, nyomon követésére, Magyarországon talán legelterjedtebb az amerikai Hadlock szerinti számítás, de használatban vannak a német Hansmann és az angol Campbell nevéhez fűződő mérés is.

Az ultrahang vizsgálatokat minden esetben szakképzett, az ultrahang vizsgálatra magasan kvalifikált szülész-nőgyógyász, szonográfus vagy ultrahang-specialista végzi, nyugodtan hihetünk a mérések helyességében és bátran tehetünk fel nekik kérdéseket. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a különböző kismamás fórumokon sok olyan aggódó kérdés merül fel a magzati méretekre vonatkozóan, amelyeket a kismamáknak nem egymás között kéne megbeszélniük, a leletek eredményeit kiértékelniük, hanem az erre hivatott szakemberek dolga és felelőssége. Ők minden olyan esetben, ha felmerül a fejlődési rendellenesség gyanúja, jelezni fogják azt a kismamának.

Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az ultrahangos leleteken a magzat méreteire vonatkozó számok eltérhetnek más, ugyanolyan korú magzat értékeitől, teljesen felesleges a házi kiértékelés és összehasonlítás.

Kapcsolódó cikkeink: