Terhesség

Mi az a BPD?

A terhesség során az ultrahang vizsgálatok leletein gyakran találkozunk rövidítésekkel. Vajon mit takar a BPD?
2016. Május 06.

Mi az a BPD?

A jelenlegi terhességi protokoll alapján három ultrahang vizsgálat kötelező a várandósság során. Az ultrahang vizsgálatok célja, hogy nyomon kövesse a terhesség és természetesen a magzat állapotát. A magzat méreteinek ismerete rendkívül fontos fejlődésének nyomon követése szempontjából.

A BPD (vagy BIP) (Biparietaler Durchmesser, biparietal diameter, biparietális átmérő) a fej keresztirányú átmérője, a fej szélessége vagy másként a két halánték közötti távolság. A 11. hét után mérhető, ekkor mintegy 16mm, a terhesség végén 95mm körüli értéket ad. A babák alkati különbözősége miatt azonos súlyú babáknál a BPD értéke eltérő lehet.

A magzatok már a terhesség korai szakaszában különböző ütemben növekedhetnek, ezért a táblázatokban szereplő számok csak átlagértékek. Nagyon sok kismama aggódva bújja az internetet, mert a leleten szereplő adatok nem egyeznek meg hajszálpontosan a – szintén a neten keringő Ź- számokkal. Az eltérések természetesen mutathatnak bajt, fejlődési rendellenességet is, de leginkább abból fakad az eltérés, hogy a magzati növekedés eltérő ütemben zajlik.

Érdemes olyan orvost, ultrahang-specialistát, szonográfust választanunk, akiben megbízunk, elhisszük neki, hogy minden rendben van.

Többféle módszert is alkalmaznak a magzati méretek számítására, nyomon követésére, Magyarországon talán legelterjedtebb az amerikai Hadlock szerinti számítás, de használatban vannak a német Hansmann és az angol Campbell nevéhez fűződő mérések is.

Kapcsolódó cikkeink: