Terhesség

Terhességi ultrahang rövidítések: mi az a HC?

A terhesség alatti ultrahang vizsgálatok leletein szereplő rövidítések nem mindig egyértelműek a kismama számára. Lássuk mit takar a HC rövidítés.
2017. December 10.
Terhességi ultrahang rövidítések: mi az a HC?

A HC nem más, mint a head circumference rövidítése, jelentése fejkörfogat vagy a koponya kerülete.

A terhességi ultrahang vizsgálatokon a baba méreteiből fejlődésére, korára, biometriai értékeire lehet következtetni. A HC értékből főként a magzat koponya kerülete határozható meg, ami befolyásolhatja a szülés módjának eldöntését.

A HC értéke a 11. héten átlagosan 59 mm, a 20.héten 170 mm és a 40. héten 340 mm.

Ezeket az értékeke az ausztrál népesség átlagértékei alapján S. Campbell Westerway állította össze.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek átlagértékek, a magzatok már a terhesség igen korai szakaszában is eltérő ütemben fejlődnek, növekednek. Nem érdemes házi kiértékeléssel stresszelnie magát a kismamának, pláne összehasonlítást tenni más magzati ultrahangos adatokkal. Az ultrahang vizsgálatot minden esetben szakember végzi (szonográfus, szülész-nőgyógyász, ultrahang specialista), őt érdemes megkérdezni, ha kérdéseink vannak, illetve ha egy érték nem megfelelő és aggodalomra adhat okot, akkor a felelős szakember mindig jelzi azt a kismamának.

Az érvényes protokoll alapján három ultrahang vizsgálat van a terhesség során, ezek alapján lehet jól nyomon követni a magzat állapotát, a fejlődési ütemét és a terhességet.

Kapcsolódó cikkeink terhességi ultrahang rövidítések témában:

Mi az a CRL?

Mi az a BPD?

Mi az az FL?